El Hamra Sarayı

Endülüs İslam mimarisinin geldiği son nokta olan El Hamra Sarayı muhteşemliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Bir saraydan ziyade, kaleleriyle, şatolarıyla ve bahçeleriyle tam bir şehir havası buluyorsunuz. Arap hükümdarların bölgeyi yönetirken merkez olarak kabul ettikleri bu yer cennetin yeryüzüne inmiş hali olduğunu göreceksiniz.

Yazımıza El Hamra Sarayı’nın tarihçesi ile başlıyoruz. Dilerseniz aşağıdaki içindekiler tablomuzdan doğrudan El Hamra Sarayı giriş ücreti ve bilet – tur değerlendirmelerinin yer aldığı bölüme geçiş yapabilirsiniz.

El Hamra Sarayı Tarihçesi

Sarayın bugünkü bulunduğu yerde Romalılardan kalma bir şato (Alcazaba) bulunuyormuş. 1232’de Beni Ahmer (Gırnata Emirliği) Devletinin kurucusu 1. Muhammed, bu şatonun yerine bir saray yapılmasını emretmiştir. Başlangıçta muhafızların ve ailelerin barındığı askeri bir üs, hükümdar ve ailesinin konakladığı birkaç yapı ve bir mahalleden oluşan El Hamra, 1. Muhammed’in soyundan gelen hükümdarların yeni eklemeleriyle daha da büyütmüştür.

Sarayın renginin dış duvarlarda harç olarak kullanılan sıkıştırılmış toprak ve diğer malzemeler nedeniyle (özellikle günbatımında) kırmızı olmasından dolayı Araplar “Kırmızı Saray” anlamına gelen El Hamra adını vermişlerdir. İktidara gelen emirler tarafından camiler, bahçeler, idare binaları ve evlerle sarayı genişletip, tam bir şehir haline getirmişler.

1492’de şehir, Kraliçe 1. Isabelle ve Kral Ferdinand’a savaşılmadan teslim edilmiş ve Beni Ahmer devleti yıkılmıştır. Çatışma olmaksızın teslim edilmesi nedeniyle saray bugüne dek bozulmadan gelebilmiştir. Kral ve kraliçe de Katolik kültürü ve sanatını yansıtan bir yapılaşmayı devam ettirmişlerdir.

El Hamra Sarayı’nın Bölümleri

El Hamra çok büyük bir alanı (26 dönüm) kapladığı için, plan yapmadan gezmeniz hiçbir fayda sağlamayacaktır. Bunun için; Generalife – Saraylar – Alcazaba güzergahını takip ederek gezerseniz hem zamanı verimli kullanmış hem de önemli bölümleri atlamamış olursunuz.

El Hamra Sarayı önerilen gezi planı

Generalife

El Hamra’ya girdikten sonra sağdaki yolu takip ederseniz önce karşınıza Generalife tiyatrosu çıkıyor. Tiyatroyu geçince Generalife (Cennet-ul Arif), Türkçesiyle Bilgelerin Cenneti karşınıza çıkıyor. Hükümdarların dinlenmek amacıyla kullandıkları bir yazlık saraydır.

Generalife - El Hamra Sarayı

Generalife – El Hamra Sarayı

Generalife'ın dışarıdan görünümü - El Hamra Sarayı

Generalife’ın dışarıdan görünümü – El Hamra Sarayı

Generalife’da Su yolu Bahçesi ve Sultan’ın Bahçesi adlı iki büyük bahçe bulunuyor. Bahçelerin dizaynı, havuzları, rengârenk çiçekleri ve bostanlarıyla bir cenneti andırıyor. En uçta Yazlık Saray (Acequa) yer alıyor. Sade yapısı, bahçesi ve havuzuyla son derece huzur veren bir yapısı bulunuyor. İkinci avluda (Patio de Sultana) 700 yıllık bir Servi ağacıyla karşılaşıyorsunuz. Bahçelerde yer alan binaların sadeliği, sultanların dinlenmek için bu bahçelere çekildiklerinde aradıkları huzurlu ortamı göstermektedir.

Generalife - Havuzlar

Generalife – Havuzlar

Generalife'ın Cennet Bahçeleri

Generalife’ın Cennet Bahçeleri

Nasri Hanedanlığı Sarayları

Nasri Sarayları, El Hamra Sarayı içinde en göz alıcı ve zengin kısımlardan oluşan komplekstir. Komplekse giriş Masvar (Mexuar) bölümündendir. Ön giriş salonu olan bu yerde vezirler ve şura toplanırmış. Sultanla görüşmek isteyenler burada bekletilirmiş. Duvar süslemeleri orijinal, tavan süslemelerinin büyük bölümü ise Hristiyan dönemine aittir.

Masvar Odası - Nasri Hanedanlığı Sarayı.

Masvar Odası – Nasri Hanedanlığı Sarayı.

Masvar odasını geçtikten sonra Altın Oda (Patio del Cuarto Dorado)’ya geçiyorsunuz. Burası sarayın ön avlusudur. Bu ön avludan sola döndüğünüzde Sultan 1. Yusuf’un (14.yy) özel yaşam alanına geçiyorsunuz. Sultan Yusuf, “Comares Sarayı” olarak da adlandırılan sarayının dekorasyonu ile ziyaretçileri şaşırtmasını istemiş, mimarlarına sarayını mükemmel bir şekilde dizayn etmelerini emretmiştir.

Havuzun yanında bulunan Elçiler Odası’nı mutlaka görmelisiniz. Salonun tavanında mukarnas işçilikle birbirine geçirilmiş dizayn yedi kat gökyüzünü temsil ediyor.

Nasri Sarayı içinden kareler - El Hamra Sarayı

Nasri Sarayı içinden kareler – Elçiler Odası – El Hamra Sarayı

Elçiler Salonu'nun Tavanı.

Elçiler Salonu’nun Tavanı.

Nasri Sarayı'ndaki nefes kesen duvar süslemeleri - El Hamra Sarayı

Nasri Sarayı’ndaki nefes kesen duvar süslemeleri – El Hamra Sarayı

Yan tarafa geçtiğinizde Arslanlı Avluda İslam sanatının geometriyi nasıl kullandığını göreceksiniz. Avlunun ortasındaki geometrik çeşme 12 aslan üzerinde bulunmakta ve aslanların ağzından sular akmaktadır. Avluda sütunlar simetrik şekilde yerleştirilmiş, duvarlardaki işlemeler dantel gibi örülmüştür.

Nasri Sarayı avlusundaki aslanlı havuz - El Hamra Sarayı

Nasri Sarayı avlusundaki aslanlı havuz – El Hamra Sarayı

Nasri Hanedanlığı Sarayları - Arslanlı Avlu'ya genel bakış.

Nasri Hanedanlığı Sarayları – Arslanlı Avlu’ya genel bakış. Arslanlı Avlu sarayın sultanlara ait özel bölümünde yer almaktadır.

Nasri Sarayı duvar süslemeleri benzersizdir - El Hamra Sarayı

Nasri Sarayı duvar süslemeleri benzersizdir – El Hamra Sarayı.

Nasri Sarayı'nın içinden kareler - El Hamra SArayı

Nasri Sarayı’nın içinden kareler – Abencerrajes Salonu. İsmini burada Abencerrajes şovalyelerinin başının kesilmesinden almaktadır.

Nasri Sarayları’nın bulunduğu bölüme yakın bir konumda Sultan 3’üncü Muhammed tarafından 1302-1309 yılları arasında inşaa edilen ve ziyaret edenleri 700 yıl öncesine götüren hamamları ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Nasri Sarayı yakınında bulunan ve kaçırmamanız gereken bir başka nokta hamamlardır.

Nasri Sarayı yakınında bulunan ve kaçırmamanız gereken bir başka nokta hamamlardır – El Hamra Sarayı bileti ve giriş ücreti.

Ayrıca, Nasri Saraylarının yanında El Hamra Sarayı ile uyuşmayan V. Carlos’un Sarayı bulunuyor. Rönesans döneminde yapılmıştır. Bina dikdörtgen olmasına rağmen bahçesi daireseldir ve görkemlidir.

Nasri Saraylarının yanındaki Carlos Sarayı'ndan bir görünüm.

Nasri Saraylarının yanındaki Carlos Sarayı’ndan bir görünüm.

Alcazaba

Kompleksin en batı ucunda yer alan, tarihi 9. Yüzyıla dayanan Alcazaba kalesidir. Bu kale El Hamra’nın en eski yapısıdır. Burada çeşitli dönemlerde inşa edilmiş yedi kule bulunuyor. En ortadaki kule Gözlem Kulesi olarak kullanılmıştır. Bu kulelerden biri de girişte bulunuyor.

Burada yer alan ve Hamra’ya giriş kapılarından biri olan Adalet Kapısı’nda (1348 tarihinde inşa edilmiştir.) görülmeye değer iki sembol bulunmaktadır. Birinci sembol olan anahtar, Allah’ın bütün kapıları açtığını, ikinci sembol olan ve Fatma’nın eli olarak bilinen 5 parmak da İslam’ın beş şartını temsil etmektedir. Kapıdan geçtikten sonra kemerde yazılı olan Arapça metin “Allah büyüktür. Allah’tan başka bir Tanrı yoktur ve Muhammed onun peygamberidir. Allah’dan başka güç yoktur ” anlamına gelmektedir.

Alcazaba Genel Görünümü - El Hamra Sarayı

Alcazaba Genel Görünümü – El Hamra Sarayı

Adalet Kulesi ve Fatmanin Eli detayi - El Hamra

Adalet Kulesi ve Fatmanın Eli detayi – El Hamra

Alcazaba, saray kentinin güvenliğinden sorumlu kraliyet muhafızlarının yerleşim bölgesidir. Alcazaba’ya giriş, Homage Kulesi’nin dibinden yapılıyormuş. Bu kulenin tabanında hafif bir eğim bulunuyor. “L” şeklinde basit bir yürüyüş yolu, ana geçidin dışarıdan görülmesini önlüyor.

Hristiyanlar yapıyı ele geçirdikten sonra onararak kale, hapishane gibi çeşitli işlevlerde kullanmaya devam etmişlerdir.

El Hamra Müzesi

El Hamra Müzesi  yukarıda anlattığımız ve görseline yer verdiğimiz Carlos Sarayı’nın  zemin katının güney tarafında yer almaktadır. Müzede El Hamra’da bulunan el yapımı eşyalar, İki Kız Kardeşler Salonu’nun kapısı ve Hıristiyan döneminden kalan resim ve heykeller yedi ayrı salonda  sergilenmektedir. Bu müzeye girişte ilave ücret istenmemektedir. Müze ile birlikte gezebileceğiniz başka bir bölüm ise Carlos Sarayı’nın kuzey cephesindeki sunum odasıdır. Burada 3D ve görsel sunumlar ile El Hamra anlatılmaktadır. Carlos Sarayı’nın en üst katına çıkarsanız, Güzel Sanatlar Koleksiyonu’nu gezebilirsiniz. Bu koleksiyon İslam Sanatı’ndan çok 15’inci yüzyıl-20’inci yüzyıl arası resim sanatını barındırmaktadır.

El Hamra Sarayı Ulaşım

El Hamra Granada’nın 3 kilometre uzağındadır. Granada’ya geldikten sonra yürüyerek de gidebilirsiniz. Bunun için Plaza Nueva-Cuesta de Gomerez Caddesi rotasını takip edebilirsiniz. Ancak saray yokuşta yer aldığı için bunu önermiyoruz. El Hamra’dan Granada’ya dönerken yürüme seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Taksi tutarak veya özel aracınızla da gidebilirsiniz. Otobüsle gitmek isterseniz C3 ve C4 hattına binip, Generalife yakınında iniyorsunuz. Keyifli bir tur atmak istiyorsanız “Granada City Tour” otobüs tren turlarını deneyebilirsiniz.

El Hamra Sarayı Ziyaret Saatleri

1 Ocak ve 25 Aralık tarihleri dışında El Hamra Sarayı her gün ziyarete açıktır. 01 Nisan – 14 Ekim tarihleri arasında 08.30 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Salı ve Cumartesi günleri 22.00 ile 23.30 saatleri arasında gece ziyareti yapabilirsiniz.

15 Ekim – 31 Mart tarihleri arasında El Hamra Sarayı 08.30 ile 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Cuma ve Cumartesi günleri 20.00 ile 21.30 saatleri arasında gece ziyareti yapabilirsiniz.

Elhamra Sarayı’na sıkı giriş kuralları ve ziyaretçi kotası vardır. Örneğin Nasri Sarayı’nda aynı bölüme 30 kişiden fazla giremezsiniz ve günlük ziyaretçi sayısı 6000 kişidir. Bu nedenle istediğiniz tarihe bilet alabilmek ve istediğiniz saatte gezmek istiyorsanız en az 1-2 ay önceden biletinizi almanızda yarar vardır. Yoksa yoğunluk nedeniyle ileri tarihe bilet bulabiliyorsunuz.

Güneşten ve sıcak havadan etkilenmek istemiyorsanız Nisan veya Kasım dönemlerinde gidebilirsiniz. Yaz döneminde gitmek zorunda kalırsanız, güneş kreminizi ve şapkanızı yanınıza almayı unutmayın.

El Hamra Sarayı Bileti ve Giriş Ücreti

Nasri Sarayı’nı kapsayan El Hamra Sarayı giriş ücreti 2020 yılı için 18.35 Euro civarındadır. Nasri Sarayı’na günlük kabul edilen ziyaretçi sayısı sınırlı olup, limit dolduktan sonra ziyaretçi kabul edilmemektedir. Tur rehberleri, bilet gişesi ve online satış arasında dağıtılan biletler çok hızlı tükenmektedir. Ziyaret tavsiyeleri bölümünde de belirttiğimiz üzere El Hamra biletinizi minimum 2-3 hafta öncesinden almanızı öneriyoruz.

Eğer yabancı dil bilginiz (İngilizce, Almanca, İspanyolca ya da Fransızca) rehberli tura katılmanızı Müze Biletleri ekibi olarak öneririz.

Sizin için derlediğimiz El Hamra Sarayı bilet ve tur seçenekleri aşağıdaki gibidir:

1-) El Hamra ve Nasri Sarayı Hızlı-Giriş Bileti (Tıklayınız-1) ya da (Tıklayınız-2): Bu bilet ile El Hamra Sarayı’nın bütün bölümlerine erişim sağlayabilirsiniz. Cep telefonunuza gelen maildeki barkodu temassız bir şekilde okutmanız El Hamra’ya giriş yapabilmeniz için yeterlidir. Biletinizin çıktısını almanıza ya da bilet kuyruğuna girmenize gerek yoktur.

Bu bilet kapsamında Nasri Sarayına da erişim hakkı olup; Nasri Sarayı’nıza giriş saatinize dikkat etmenizi ve Nasri Sarayı rezervasyon saatinden en az 1 saat önce El Hamra’ya giriş yapmanızı öneriyoruz.

2-) El Hamra ve Nasri Sarayı Rehberli Tur (Tıklayınız-1) ya da (Tıklayınız-2): Eğer İngilizce, Fransızca ya da İspanyolca dilbilginiz varsa bilet yerine bu turu değerlendirmenizi öneriyoruz. Bu turların fiyatı genellikle giriş bileti fiyatından 20 Euro kadar fazladır. Bu tur kapsamında size belirtilen yerde ve saatte profesyonel tur rehberinizle buluşup 3 saat boyunca El Hamra Sarayı’nın bölümlerini geziyorsunuz.

3-) El Hamra ve Nasri Sarayı Gece Turu (Tıklayınız): El Hamra Sarayı’nı gece ziyaret etmek istiyorsanız ya da gezmek için gündüz saatlerine bilet ve tur bulamadıysanız profesyonel bir rehber eşliğinde ingilizce ve İspanyolca dil seçenekleriyle El Hamra Sarayını 2 saat boyunca gezebilirsiniz.

Tur genellikle gece 10.00’da başlamakta olup, 7 kişilik gruplar söz konusudur. Rehberinizi daha iyi duyabilmeniz için Radyo-Guide sistemi kullanılmaktadır. Ayrıca tur süresince tur grubuyla birlikte fotoğraflarınız çekilecek olup, bu fotoğraflara tur rehberinin sosyal platformundan ulaşabileceksiniz.

Ziyaret Tavsiyelerimiz

  • El Hamra bilet rezervasyonunuzu son dakikaya bırakmayın, Nasri Sarayına giriş sınırlandırıldığı için biletler hızlı bir şekilde tükenmektedir. Mobil biletinizi telefonunuzda değil de (pdf ya da e-posta) çıktı olarak saklıyorsanız ilk girişinizden sonra atmayın, bölümlere girdikçe tekrar barkodu okutmanız gerekmektedir.

Ayrıca giriş bileti üzerinde (tur aldıysanız tur rezervasyon saatine riayet ediniz) yazan saatten en az 1 saat önce saraya giriş yapmanızı öneriyoruz, Nasri Sarayı için rezervasyon zamanını kaçırırsanız içeri giremezsiniz.

  • El Hamra sarayı oldukça büyük olduğu için en az yarım gününüzü buraya ayırmanızı öneriyoruz.
  • El Hamra Sarayı girişinde verilen saray planını almayı unutmayınız. Bu plan doğrultusunda ve Generalife – Saraylar – Alcazaba güzergahını izleyerek gezinizi yönünüzü kaybetmeden tamamlayabilirsiniz.
  • Bebek arabası girişine bazı bölümlerde izin verilmemektedir. Kangru kullanımında bir engel bulunmamakta olup, kangru El Hamra Sarayı girişinden de temin edilebilir.
  • Bilet rezervasyonunda biletiniz kapsamına Nasri Saraylarının dahil olduğuna emin olun; bazı bilet türleri bu sarayı kapsamamaktadır ve Nasri Sarayları ziyareti El Hamra ziyaretinin en önemli kısmıdır.
  • El Hamra / Alhambra; Arapça’da kızıl anlamına geliyor. Saray günbatımında kızıl renge bürünüyor, günbatımını seyredebilirsiniz.
  • Şehir içinden El Hamra’ya gelirken yürüyerek gelmemenizi öneriyoruz. Tepede yer aldığı için zor ve yorucu olabilir. Küçük otobüsleri kullanabilirsiniz ya da 2-3 kişi iseniz taksileri kullanabilirsiniz. Kişi başı taksi ücreti 6-7 Euro civarında tutacaktır. Gezinizi tamamladıktan sonra yürüyerek şehre dönmeyi tercih edebilirsiniz.

Bu yazımıda El Hamra Sarayı’nın tarihçesini ve bölümleri, ulaşım ve çalışma saatleri konularında sizlere bilgiler verdikten sonra; El Hamra Sarayı giriş ücreti 2023, online bilet alma, tur rezervasyonu gibi konularda sizlere önerilerde bulunduk. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yorum ve fotoğraflarınızı bekliyoruz.

Videolar
Yakındaki Yerler

Önerilecek herhangi bir sonuç bulunamadı.