Tarihi eserlere ilgi duyanlar ve müze ziyaretlerini sevenler için Berlin Müzeler Adası’nda Pergamon Müzesi bulunuyor. Üç kanatlı bir yapıya sahip müze, günümüzde üç müzeyi bünyesinde barındırıyor. Alman arkeologların Osmanlı topraklarında yaptıkları kazılar sonucunda buldukları eserleri üç müzede de görebilirsiniz.
Müzenin en büyük özelliği farklı uygarlıklardan ve dönemlerden buldukları eserleri aslına uygun olarak yeniden inşa edilerek sergilenmesidir. Babil’deki İştar Kapısı ve Tören Yolu ile Milet Agora Kapısı’nın gerçek boyutlu mimari rekonstrüksiyonunu görebilirsiniz.
Bergama sunağı (Pergamonaltar), Milet Pazar Kapısı ve Babil’in alay yoluyla birlikte İştar Kapısı ve Maşatta Sarayı’nın dış cephesinin ihtişamlı rekonstrüksiyonu sayesinde Pergamon Müzesi dünya çapında bir üne kavuşmuştur. Anlatmaya Pergamon Müzesi Tarihçesi ile başlıyoruz, dilerseniz doğrudan Pergamon Müzesi Bileti ve Pergamon Müzesi Giriş Ücreti bölümümüze inebilirsiniz.
İçindekiler
Pergamon Müzesi’nin Tarihçesi
Müzenin bulunduğu alanda daha önce küçük bir binada, Berlin Müzelerinin kontrolünde çıkarılan kazı eserleri depolanmaktaydı. Yapının sağlam olmaması nedeniyle bu bina yıkılarak yerine yeni bir bina yapılmasına karar verildi.
1903 yılında yapımına başlanan Pergamon Müzesi inşası; Birinci Dünya Savaşı ve 20’li yıllarda yaşanan hiperenflasyon nedeniyle; ancak 27 yıl sonra 1930’da bitirilmiştir. Daha sağlam ve büyük olan bina üç kanatlı olarak tasarlanmıştır. Müzeye Pergamon (Bergama) denmesinin sebebi, Alman arkeologların Bergama kentinde kazı çalışmalarını yapmalarıdır.
1876 yılından 1918 yılına kadar Başta Bergama olmak üzere Ege’de Milet, Didim, Priene, Magnesia gibi antik kentlerde; Orta Anadolu’da Hattuşaş’ta; Irak’ta Babil ve Assur’da kazı çalışmalarını yaptılar. Buldukları tarihi eserleri Berlin’e gönderip, sınıflandırarak yeniden inşa ettiler.
Osmanlı topraklarından çıkarılarak modernize edilen eserlerin sergilendiği Pergamon Müzesi hem bu tarihin canlı şahididir hem de tarihi öneme sahiptir. Pergamon Müzesi’nden sergilenen ve Anadolu topraklarına ait olan eserler Bağdat-Hicaz Demiryolu’nun yapımı projesi nedeniyle (Almanlar üstlenmiştir.) 2. Abdülhamid tarafından Almanlara verilmiştir.
Pergamon Müzesi’nin Bölümleri
Üç kanatlı olan binada Yunan ve Roma mimari eserlerinin sergilendiği Antik Eserler Koleksiyonu (Antikensammlung), Ön Asya Müzesi (Vorderasiatisches Museum) ve İslam Sanatları Müzesi (Museum für Islamische Kunst) bulunuyor.
Antik Eserler Koleksiyonu
Bu salona girmeden önce karşınıza Babil’deki İştar Kapısı ve Tören Yolu ile Milet Agora Kapısı’nın gerçek boyutlu mimari rekonstrüksiyonları çıkıyor. Salonda Büyük Pergamon Sunağı, Bergamalıların deyimiyle Zeus Altarı sergileniyor. Hellenistik dönemi kenti olan Pergamon’un batı cephesidir.
Salonun üç tarafındaki duvarlarda, Olympos tanrıları ile Gigantlar arasında geçen mitolojik savaşı tasvir eden Gigantomakhia Frizi heykelleri sıralanıyor. Bu bölümde Olimpia (Yunanistan), Sisam Adası, Priene Antik Kenti, Bergama, Manisa, Didim ve Kıbrıs’tan getirilen sanat eserleri sergilenmektedir. Bu bölümde yer alan Milet Antik Kenti Pazarı’nın kapısını görmeden geçmeyin. Aydın/Didim – Milet bölgesinden getirilen bu kapı parçaları birleştirilerek burada sergilenmektedir. Bugün Milet Antik Kenti’nde maalesef sadece kaçırılan bu eserlere ilişkin bir tabela kalmıştır. Alman arkeologlar 1890’larda Milet Antik Kenti’nin pazar kapısını ve Pergamon Sunağı’nın tamamını götürmüşlerdir. İştar Kapısı’nda ise durum biraz farklıdır. İştar Kapısı’nda 900 sandıkta taşınan kabartmalar Irak’tan Berlin’e getirilmiş burada yıllarca süren puzzle misali bir birleştirme sonucunda İştar Kapısı’nın yeniden canlandırılması yapılmıştır.
Eski Yakın Doğu Müzesi
Mezopotamya, Suriye ve Anadolu bölgelerinden toplanan 6.000 yıllık bir kültür tarihine ait eserler sergileniyor. Koleksiyonda sergilenen yaklaşık 270.000 nesne, çoğunlukla Babil, Asur, Uruk ve Habuba Kabira’da Alman arkeologların yaptıkları kazılarda toplandı.
Renkli İştar Kapısı ve Babil’in İşlemsel Yolu’nun II. Nebuchadnezzar II (6. yüzyıl) döneminden kalma devasa mimari rekonstrüksiyonları öne çıkıyor. Milattan Önce 4. Yüzyıl sonlarından kalma kil tabletler üzerine yazılmış çivi yazıları bulunuyor.
İslam Sanatı Müzesi
İslam Dünyasının en seçkin koleksiyonları sergileniyor. 8. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar olan dönemi yansıtan halılar, kitaplar, dua nişleri, mücevherler, seramikler, oyma fildişi ve süs eşyaları bulunuyor. Milattan Sonra 740 yılına ait Ürdün’ün Mshatta Kasr’ı, 1600’lı yıllara ait Suriye’nin Halep Odası, İspanya’nın 1320 yılına ait Elhamra Kubbesi serginin önemli parçalarıdır.
Ziyarete Kapalı Bölümler
2013’den beri Pergamon Müzesi tadilat görüyor. Bergama sunağının sergilendiği salon 2023 yılına kadar kapalıdır. Yakın Doğu Müzesindeki Uruk ve Habuba Kabira’nın eserleri ile Babil, antik İran ve Sümer anıtlarının sergilendiği odalar ziyarete kapalıdır. Yakın zamanda kuzey kanadı ve Helenistik sanat galerisi de kapanacaktır.
Pergamon Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Müzeler Adası, merkezi bir konumda olduğu için özel aracınızla veya toplu taşımalarla ulaşımınız kolaydır. Toplu taşımayla gitmek isterseniz M19, 186 ve 200 numaralı otobüslere bineceksiniz.
Pergamon Müzesi Bileti & Giriş Ücreti
2023 Şubat ayı itibariyle Pergamon Müzesi giriş ücreti 12 Euro’dur. 18 yaşından küçük olanlar ve basın kimliği olanlar Pergamon Müzesi ziyaretlerini ücretsiz yapabiliyorlar.
Pergamon Müzesi için ayrı bilet alabileceğiniz gibi, Berlin Müzeler Adası’ndaki müzeleri kapsayan kombine bilet de alabilir, Berlin’de 30’dan fazla müzede geçerli olan Berlin Müze Kart alabilir ya da Müzeler Adası’nda geçerli olan ve ayrıca ücretsiz toplu ulaşım imkanı tanıyan Berlin Welcome Card alabilirsiniz. Böylelikle giriş ücretini daha uyguna getirebilirsiniz.Berlin’in en yoğun turistik yerlerinden biri olan Müzeler Adası’nı ziyaret etmeden önce biletinizi online olarak almanızı öneriyoruz. Şimdi bu seçenekleri tek tek değerlendirelim:
1- Pergamon Müzesi Hızlı Giriş Bileti (Tıklayınız-Tiqets) ya da (Tıklayınız-GetyourGuide): Berlin Müzeler Adası’ndaki en çok satan bilet türü bu bilet. Önceden seçilen saat ve tarihte sadece güvenlik kontrolünden geçerek, Pergamon Müzesi’ne ve sergilerine girebiliyorsunuz. Yalnız belirtmek gerekiyor ki bu bilet Müzeler Adası’ndaki diğer müzelerde geçmiyor. Yazdırılmış/ya da mobil bilet kabul ediliyor. Telefonunuzdaki barkodu okutarak giriş yapabilirsiniz. Bu biletin yazımız tarihi itibariyle 2650 civarında olumlu yorum var.
İpucu: Pergamon Müzesi’ni gezerken sesli rehber alabilirsiniz, üstelik Türkçe seçeneği mevcut!
2-Müzeler Adası Kombine Bileti (Tıklayınız-Tiqets) ya da (Tıklayınız-GetyourGuide): Bu giriş bileti paketi ile Berlin Müzeler Adası’ndaki Neues Müzesi, Altes Müzesi, Pergamon Müzesi, Bode Müzesi ve Alte Nationalgalerie dahil Berlin Müzeler Adası’ndaki tüm müzelere erişim sağlayabiliyorsunuz. Ancak bu bilette şöyle bir dezavantaj var: Pergamon Müzesi ve Neues Müzesi için sıra bekliyorsunuz. Çünkü bu bilet ile rezervasyon saati/zaman dilimi seçilemiyor. Yani diyelim ki saat 11’de gittiniz, sizden önce Pergamon Müzesi Bileti alıp 11’e rezervasyon yaptıranlar giriyor, saatine göre değişmekle birlikte ortalama 30 dk. bekleyebiliyorsunuz.
Bu giriş bileti hakkında yüzlerce olumlu yorum var. Biletin olumsuz yanı olan sıra bekleme konusunda size önerimiz sabah müze açılış saatinde gitmeniz ki Müzeler Adası’ndaki tüm müzeleri sabah en erken saatte gitseniz anca bitirebilirsiniz.
Eğer sabah erken saatlerde gelemiyorsanız, yoğun bir zaman dilimine kaldınız demektir. Burada belirtmeliyiz ki Pergamon Müzesi geziniz min. 2 saat sürecektir. Örneğin öğleden sonra geldiyseniz hem sıradan kaçınmak hem de en önemli müze olan Pergamon’u gezmek istiyorsanız sadece Pergamon Müzesi/Rezervasyonlu bilet türünü değerlendirebilirsiniz. Şimdi bu seçeneğe gelelim.
3- Berlin Müze Kart ile Girin (Tıklayınız): 30’dan fazla müzede geçen Berlin Müze Kart’ın geçtiği yerler arasında Pergamon Müzesi de var. Kart 3 gün geçerli. Rezervasyon sayfasındaki müzeleri inceleyerek karar verebilirsiniz.
4- Berlin Welcome Card ile Girin (Tıklayınız): Geçerlilik süresi 3 gün (72 saat) olan bu kart ile Müzeler Adası’ndaki tüm müzelere sıra beklemeden giriyorsunuz + Berlin’de ücretsiz toplu ulaşımdan faydalanabiliyorsunuz. Ayrıca size 200’den fazla aktivitede indirim sağlıyor. Bu seçenek Türk turistler arasında oldukça popüler. Burada belirtmek gerekir ki Berlin Welcome Card’ı mobil olarak kullanamıyorsunuz. Rezervasyon sitesindeki “tanışma/meeting” noktalarından birinde kağıda dönüştürmeniz gerekli (çıktısını siz alırsanız olmuyor).
İdeal Ziyaret Zamanı & İpuçları
Müze sabah 10.00’dan akşam 18.00’e kadar ziyaretçilere açıktır. Sadece Perşembe günü 20.00’de kapanıyor. Diğer müzeleri de ziyaret etmek isterseniz onların Pazartesi günleri kapalı olduğunu unutmayın.
Bütün müzeler 24 ve 31 Aralık’ta Noel sebebiyle kapalıdır. Müze biletinizi online olarak internetten almanızı öneriyoruz, eğer online bilet bulamadıysanız müzenin açılış saatinde gelirseniz; yaklaşık 10dk-30 dk aralığında bilet kuyruğunda beklersiniz. 10:30-11:00 arasında müzenin yoğun kalabalıklardan uzak, daha rahat gezilebilir olduğunu düşünüyoruz.
Müzenin en yoğun olduğu zaman aralığı sabah saat 11:00 ile öğleden sonra 14:00 arası zaman dilimidir. Ziyaretinizi öğleden sonra yapacaksanız 14:00 sonrasını da değerlendirebilirsiniz. Gün olarak da Cumartesi günü en yoğun gündür, kaçınmanızı öneriyoruz. Haftaiçi yoğunluğu haftasonuna göre nispeten daha düşüktür.
Bu yazımızda Pergamon Müzesi tarihçesini, bölümlerini, eserlerini, Pergamon Müzesi bilet türlerini, 2023 giriş ücretlerini ve diğer seyahat ipuçlarını anlattık. Okuduğunuz için teşekkürler, değerli yorum ve fotoğraflarınızı bekliyoruz. Sevgilerimizle.