Sainte Şapeli

Hristiyanlar için önemli bir yere sahip olan Sainte Şapeli (Kutsal Şapel -Sainte Chapelle ) gotik mimarinin en güzel örneklerinden biridir. Hz. İsa’nın dikenli tacı, çarmıh parçası, sünger, Longinus mızrağı ve birkaç çividen oluşan kutsal emanetlerin sergilenmesi amacıyla kurulmuştur.

Devasa vitraylarıyla bakanların gözlerini kamaştıran şapel, her yıl binlerce ziyaretçinin uğrağı oluyor. Paris’e yolunuz düşerse burayı ziyaret edebilirsiniz. Yazımıza Sainte Şapeli’nin tarihçesi ile başlıyoruz. Ardından bölümleri, ulaşım bilgileri ve ziyaret saatleri gibi konulara değindikten sonra Sainte Şapeli giriş ücreti, Sainte Şapeli bilet alma gibi konularda önerilerde bulunacağız. Dilerseniz aşağıdaki yazı içeriği tablomuzdan doğrudan giriş ücreti ve online bilet değerlendirmelerinin olduğu bölüme geçebilirsiniz.

Sainte Şapeli’nin Tarihçesi

Fransa kralı IX. Louis, çıktığı Haçlı seferinde kutsal emanetleri toplamaya başlamıştır. Topladığı kutsal emanetleri hem saklamak hem de sergilemek için 1248’de Sainte Şapeli’ni inşa ettirmiştir. Şapelin inşasını mimar Pierre de Montreuil yönetmiştir. Kutsal emanetleri topladığı ve şapeli yaptırdığı için Kral IX. Louis’e “Aziz” unvanı verilmiştir. Fransa kralları arasında bu unvanla anılan tek kraldır.

Gotik mimarisinde yapılan şapelin en büyük özelliği dış duvarlarda payandaların kullanılmamasıdır. Binanın inşasında sadece cam ve çok güçlü kum taşı kullanılmıştır. Bina aşağıdan yukarı doğru daralan bir mimaride yapılmıştır. 1630 ve 1777’de geçirdiği büyük yangınlara rağmen yüzyıllardır dimdik ayakta durmayı başarmıştır. Ayrıca Fransız Devrimi’nde devrimciler tarafından işgal edilmesine rağmen, sadece eserler çalınmış, bina ufak zararlarla kurtulmuştur.

Sainte Şapeli'nin dışardan görünümü

Sainte Şapeli’nin dışardan görünümü

Şapelden çalınan kutsal emanetler daha sonra bulunmuş, fakat şapel yerine Notre Dame Kilisesi’ne gönderilmiştir. Kutsal emanetler ve şapelden çalınan eserler günümüzde Notre Dame Kilisesi’nde sergileniyor.

Şapelin çizimleri, vitraylar ve heykel dekorasyonlarının çoğu 19. yüzyılda restore edilmiştir.13. yüzyıldan kalma “Müjde”’yi tasvir eden bir fresk, Kastilya Kraliçesi Blanqui’nin (IX. Louis’in annesi) arması, 12 havari kabartması, orijinal beş elçinin heykeli (içlerinde cennetin anahtarını tutan St. Peter de bulunuyor.) kurtulan eserler arasında yer alıyor.

Sainte Şapeli'nin dış cephesinden detaylar. Şapelin dış cephesinde yer alan ve de kötü ruhları kovduğuna inanılan gargoyları mutlaka görün.

Sainte Şapeli’nin dış cephesinden detaylar: Şapelin dış cephesinde yer alan ve de kötü ruhları kovduğuna inanılan gargoyları mutlaka görün. Bu gargoyların aslında fiili işlevi yağmur sularını tahliye etmektir.

Sainte Şapeli’nin Bölümleri

Paris Adalet Sarayı’nın bahçesinde bulunan Sainte Şapeli iki kattan oluşuyor. Şapelin giriş bölümü Adalet Sarayı’nın solunda bulunuyor. Alt katta, alçak tavanlı küçük şapel, üst katta da vitrayların bulunduğu daha büyük şapel bulunuyor.

Alt Şapel (Giriş Şapeli)

Bu bölüm Meryem Ana’ya adanmıştır. Şapelden içeri girdiğinizde ilk olarak gözünüze duvar ve tavandaki süslemeler çarpacaktır. Şapel, üç nefden oluşuyor. Lacivert zeminli sütunlarda altın yaldızlı zambak figürleri bulunuyor. Daha geniş olan kırmızı sütunlarda kraliyet amblemi olan altın kale figürleri bulunuyor.

Alt Şapel- Lower Chapel - Sainte Şapeli, Paris, Fransa.

Alt Şapel- Lower Chapel – Sainte Şapeli, Paris, Fransa.

Üst Şapel (Chapelle Haute)

Bu kat, krala, ailesine ve arkadaşlarına adanmıştır. Vitrayların ve süslemelerin göz aldığı salondur. Kırmızı, mavi ve sarı da dâhil olmak üzere etkileyici vitray (polikrom) pencereleri 15. yüzyılda yapılmıştır.

Yapıldığı tarihten itibaren, Sainte Şapeli meşhur eden vitray sanatının hazinesini oluşturuyorlar. Bu katta vitrayların kapladığı alan 600 m²’dir. Vitrayların yüksekliği 15 metredir. Bu katta duvarları vitraylı pencereler oluşturuyor. Bu vitrayların içinde orijinaller olsa da çoğu reprodüksiyondur.

Sainte Şapeli'nin muhteşem Vitrayları sizi büyüleyecek

Sainte Şapeli’nin muhteşem Vitrayları sizi büyüleyecek

Vitraylara dikkatli baktığınızda İncil’den sahnelerin tasvir edildiğini görebilirsiniz. Eski ve yeni ahitten toplam 1.113 sahne betimlenmiş. Dünyanın yaratılışından itibaren başlayan bu betimlemeler, kutsal emanetlerin Paris’e getirilişiyle son buluyor. Ortaçağ döneminde Fransa’da okuryazar oranı çok düşük olduğundan, resim ve heykellerle görsel eğitim sağlanıyordu. Bu nedenle de şapelde bol bol heykel ve resim göreceksiniz. Şapelin tavanı altın yıldızlarla kaplıdır.

Gülpencere - Sainte Şapeli - Paris, Fransa.

Gülpencere – Sainte Şapeli – Paris, Fransa.

Üst Şapel ve Gülpencere - Sainte Şapeli

Üst Şapel ve Gülpencere – Sainte Şapeli

Vitrayları hayranlıkla izlerken; Gülpencere, İsa’nın Çilesi Penceresi, Kutsal Emanetler Penceresi ve Havari Heykellerini görmeden geçmeyin.

  • Gülpencere: 1485’te VIII. Charles tarafından yaptırılan bu pencerede 86 vitraylı panel bulunuyor. Gülün çapı 9 metredir ve kıyamet sahnelerini tasvir ediyor.
  • İsa’nın Çilesi Penceresi: Bu penceredeki vitrayların üzerinde “Son Yemek” betimlenmiş.
  • Kutsal Emanetler Penceresi: Buradaki vitrayda kutsal emanetlerin kiliseye olan yolculuğu anlatılmış.
  • Havari Heykelleri: ikinci kattaki 12 sütunun üzerindeki ağaçtan yapılmış heykellerdir. 12 havariyi temsil eden bu heykeller Ortaçağ ağaç oymacılığının önemli eserlerindendir.
Sainte Şapeli üst katta yer alan havari heykellerinden detaylar

Sainte Şapeli üst katta yer alan havari heykellerinden detaylar.

Üst Şapelden detaylar - Sainte Şapeli Giriş Ücretini sonuna kadar hakeden bir yer.

Üst Şapelden detaylar – Sainte Şapeli Giriş Ücretini sonuna kadar hakeden bir yer.

Sainte Şapeli’ne Ulaşım

Chatelet ya da Saint Michel taraflarındaysanız, yürüyerek gelebilirsiniz. Şehir merkezindeyseniz 4 numaralı metro hattına binip, “Cite” durağında iniyorsunuz. RER B tramvay hattını da kullanabilirsiniz. RER B’ye bindiğinizde Saint Michel Notre Dame durağında iniyorsunuz. Toplu taşımayla gelmek isterseniz; 21, 27, 38, 85, 96 veya Balabus hatlarından birini kullanabilirsiniz.

Sainte Şapeli Ziyaret Saatleri

1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık tarihleri dışında Sainte Şapeli her gün ziyarete açıktır. 01 Ekim – 31 Mart tarihleri arasında 09.00 ile 17.00 saatleri arasında Sainte Şapeli’ni ziyaret edebilirsiniz. 01 Nisan – 30 Eylül tarihleri arasında giriş saati değişmiyor fakat kapanış 19.00’da yapılıyor.

2019 Avrupa Miras Günleri etkinliği yapılacağı için Eylül ayında Cumartesi ve Pazar günleri şapeli ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Eylül ayı dışında 01 Ocak – 31 Mart ve 01 Kasım – 31 Aralık tarihleri arasında her ayın ilk Pazar günü şapeli ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz. Bu ücretsiz girişten 25 yaşa kadar olanlar yararlanabiliyorlar.

Sainte Şapeli Giriş Ücreti ve Bileti

Sainte Şapeli, Notre Dame Kilisesi’nin gölgesinde kaldığı için aşırı ziyaretçi yoğunluğu yaşanmıyordu. Ancak Notre Dame yangınından sonra şapelin ziyaretçi yoğunluğu artmıştır. Saint Şapeli’ni yılda 1.1 milyondan fazla turist ziyaret etmektedir. Şapel, Adalet Sarayı’nın bahçesinde bulunduğundan, resmi işler için gelen insanların oluşturduğu kuyruğa yanlışlıkla girmeyin. Kırmızı şeritli girişten girmeyi unutmamalısınız.

Sainte Şapeli giriş ücreti 2020 yılı için yazımız tarihi itibariyle 11.50 Euro’dur. Sizin için derlediğimiz Sainte Şapeli bilet ve kombine bilet türleri aşağıdaki gibidir:

1-) Sainte Şapeli Hızlı Giriş Bileti (Tıklayınız): Bu bilet kapsamında Sainte Şapeli bilet kuyruğunda hiç beklemeden doğrudan güvenlik kontrolünden geçerek şapele hızlı giriş yapıyorsunuz. Biletinizin çıktısını almaya gerek yok; telefonunuza gelen maildeki barkodu okutarak giriş yapabilirsiniz.

Bilet için Tiqets sitesini önerdik çünkü hem telefonunuza barkod gönderilmekte hem de bilet tarihi üzerinde değişiklik yapma şansınız bulunmaktadır. Aynı bilet Sainte Şapeli’nin resmi sitesinde (Tıklayınız) ve de Getyourguide üzerinde (Tıklayınız) de aynı fiyattan satılmaktadır. Bilet bulamamanız durumunda bu siteleri kontrol etmenizi öneririz.

2-) Sainte Şapeli ve Conciergerie Kombine Bilet paketi (Tıklayınız): Sainte Şapeli ile kombine bir şekilde Conciergerie binasını da ziyaret edebilirsiniz. Bu hızlı-giriş özelliği olan paketten ayrı ayrı alındığında daha fazla tutacak olan iki seçenek hesaplı bir şekilde kombine olarak sunulmaktadır.

Conciergerie binası Fransız ihtilali sırasında giyotine gidecek mahkumların son durağı olup; Marie Antonette ve Robespierre gibi isimlerin son günlerini geçirdiği yerdir. Bu kombine bilet paketini Sainte Şapeli biletindeki açıklamalarımızda da yer aldığı üzere resmi sayfasından ya da Getyourguide (Tıklayınız) üzerinden de satın almanız mümkündür.

3-) Paris Müze Kart Kullanarak Giriş Yapın (Tıklayınız): Daha önce Paris Zafer Takı yazımızda da değindiğimiz üzere Paris Museum Pass ile 2 – 4 ve 6 günlük opsiyonlar ile Paris’te 60’ın üstünde müze ve yapıya ücretsiz girebilirsiniz. Sainte Şapeli de bu yerler arasında mevcuttur. Paris Müze Kartın fiyatı yazımız tarihi itibariyle 57 Euro’dan başlamaktadır. Seyahat programınız eğer 2 günü geçiyorsa bu kartı edinmenizi özellikle öneririz. Kartınızı mobil olarak ayırdıktan sonra Louvre Müzesi’ne 10 dakika mesafede bulunan yerinden teslim alabiliyorsunuz.

4-) Paris Passlib Kullanarak Giriş Yapın (Tıklayınız): Yukarıda Paris Müze Kart için yaptığımız açıklamaya ilave olarak Paris Passlib’te ilave ücretsiz ulaşım ve Seine Nehri gezisi imkanı bulunmaktadır. Gezi programınız çerçevesinde değerlendirebilirsiniz.

Bu yazımızda Sainte Şapeli’nin tarihçesini ve bölümlerini inceledik; sizlere ziyaret ve ulaşım bilgilerini verdik. Ayrıca Paris Sainte Şapeli giriş ücreti, Sainte Şapeli bilet, kombine kart ve pass kart ile giriş imkanları konusunda önerilerde bulunduk. Okuduğunuz için teşekkürler.

Videolar
Yorumlar
5 yıldız
100%
4 yıldız
0%
3 yıldız
0%
2 yıldız
0%
1 yıldız
0%
1 - 4 kayıttan 4 yorum gösteriliyor.
Yakındaki Yerler
Seine Nehri Tekne Turu
Giriş:
€16.00
Paris 0.55 km
Fransa'nın başkenti Paris'in kalbinde yer alan Seine Nehri, tarihi ve kültürel önemi ile ünlüdür. Bu nehir, F […]
Paris Parc Astérix
Giriş:
€51.00
Paris 0.55 km
1989 yılında açılan Parc Astérix, Paris'in kuzeyinde bulunan ve Asteriks & Oburiks gibi popüler çizgi rom […]
Centre Pompidou
Giriş:
€15.00
Paris 0.79 km
Centre Pompidou, Paris'in kalbinde yer alan ve modern sanatın öncü eserlerine ev sahipliği yapan büyüleyici b […]
Louvre Müzesi
Giriş:
€20.00
Paris 0.79 km
Fransa’nın başkenti Paris’te, Louvre Sarayında konumlanan Louvre Müzesi (Musée du Louvre), dünyanın en büyük […]
Pantheon, Paris
Giriş:
€11.00
Paris 1.07 km
Panteon, Aziz Genevieve (Paris'in koyucu azizi) anısına 1744 yılında inşa edildi. Yapımında Roma’daki meşhur […]
Picasso Müzesi - Musée Picasso
Giriş:
€14.00
Paris 1.36 km
Paris'te bulunan Paris Picasso Müzesi (Musée Picasso) Paris gezginleri açısından içinde 5.000'den fazla sanat […]
Orsay Müzesi
Giriş:
€16.00
Paris 1.44 km
Paris’e yolunuz düşerse veya Paris gezisi planlıyorsanız, programınıza Orsay Müzesi’ni ekleyebilirsiniz. Yapı […]