Louvre Müzesi

Fransa’nın başkenti Paris’te, Louvre Sarayında konumlanan Louvre Müzesi (Musée du Louvre), dünyanın en büyük ve ünlü sanat müzesidir. 72 bin metrekare gibi devasa bir alanda yer alan bu önemli yapı, her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlamaktadır.

Yazımıza giriş yaptıktan sonra sırasıyla Louvre Müzesi’nin tarihçesi, bölümleri, mutlaka görmeniz gereken eserler, ulaşım ve çalışma saatleri gibi konularda bilgiler verip; Louvre Müzesi giriş ücreti, Louvre Müzesi bileti ve turları gibi konularda önerilerde bulunacağız. Hazırlamış olduğumuz küçük bir kitapçık boyutundaki bu rehber internet üzerinde online olarak faydalanabileceğiniz en kapsamlı Louvre rehberidir. Dilerseniz aşağıda yer alan içindekiler tablomuzdan doğrudan bilet ve tur değerlendirmelerimizin yer aldığı bölüme geçebilirsiniz.

Louvre Müzesi’nin Tarihçesi

Louvre’un inşaatı, Haçlı seferlerine gitmeden önce Paris’in daha iyi korunmasını isteyen Kral Philippe Auguste’nin yönetimi altında 12. yüzyılda başladı. Louvre, şehri koruyan kalenin bir parçası olan küçük bir ortaçağ kalesiydi. O zamanlar Paris, güneyde Seine Nehri ile sınırlı olan küçük bir şehirdi. Bu ilk Louvre binası, dairesel savunma kuleleri ve heybetli bir merkezi kale ile kare planlıydı. Louvre, nehrin sularıyla beslenen bir hendekle Seine’den ayrılmış ve korunmuştur.

1515-1547 yılları arasında hüküm süren Kral I. François, kale olarak kullanılan Louvre’u bir kraliyet sarayı olarak yeniden yapılandırmış ve de kullanmaya başlamıştır. 1790’lı yıllara kadar bir kraliyet ikametgahı olarak kullanılan Louvre, kraliyet sarayının Versay’a taşınmasından sonra bir müze olarak kullanılmaya başlanmış ve halka açılmıştır.

Grand Louvre Projesi sırasında, yenileme çalışmaları  ortaçağ Louvre’u, ortaçağ Paris’inin bazı kısımlarını ve bugün Louvre Müzesi’nin bir parçası olan King Charles V’nin şehir surlarının bölümlerini ortaya çıkarmıştır. Ziyaretçiler bugün ilk Louvre kalesinin temellerinin bir kısmını, hendeği ve ayrıca savunma kulelerinin bazı kısımlarını görebilirler. Louvre Müzesi ziyaretiniz esnasında Sully Kanadı’nı gezerken aşağıda görseline yer verdiğimiz bu kalıntıları görmenizi öneriyoruz.

ortaçağ louvre kalesi

OrtaçağLouvre kalıntıları

Başlangıçta bir kale olarak inşa edilen, sonrasında Kraliyet Sarayı olarak kullanılan ve Fransız devrimini takip eden 1793 yılında müzeye dönüştürülen, ayrıca ilk devlet müzesi olma özelliği de taşıyan Louvre Müzesi, yüzlerce sayıda paha biçilemez eser ve birbirinden değerli antika koleksiyon ile diğer müzelerden ayrılmakta, günümüzde 72.000 metrekareye yayılmış bir alanda 35.000’e yakın eser ve 380.000’den fazla objeyi ziyaretçilerine sunmaktadır.

Louvre Piramidi'nin Louvre Müzesi içinden panoramik görünümü.

Louvre Piramidi’nin Louvre Müzesi içinden panoramik görünümü.

Louvre Müzesi denilince artık akla ilk gelen yapılardan olan camdan piramitler ise müze avlusunun merkezine 1989 yılında yapılmış ve Louvre Piramidi adındaki bu yapılar, müzede yürütülen büyük yenileme çalışmalarının da ilk adımı olmuştur. Mona Lisa’nın sergilendiği salonda bu çerçeve de yenilenmiştir. Buna benzer yenilemeler, aynı eserlerin bir arada toplanması, zenginleştirilmesi gibi işlemler günümüze dek sürmüştür.

Louvre Müzesi Bölümleri

Her eserine 1 dakika zaman ayrıldığında gezmesi 65 gün sürecek olan müzenin sergi salonlarının ve koridorlarının uzunluğu 14 kilometreyi aşmaktadır. Bu büyüklükte ve her bir eseri birbirinden eşsiz bu müzenin anlatımı da her ne kadar uğraşılsa da siz değerli okuyucularımız için biraz sade kalacaktır.

Ansiklopedilere ancak sığacak Louvre Müzesi’nin anlatımında, elimizden geldiğince örneklerden faydalanacağız ancak gidilip görülmesi kesinlikle gereken bu müze için güzel bir plan hazırlamanızı, görmek istediğiniz bölümleri ve eserleri önceden belirlemenizi öneriyoruz. Yapacağınız bu planla tüm gününüzü müze de geçirmek isteyebileceğinizden enerjinizi bu önemli gün için ayırın. Sanat dolu bir gün olacak.

Sanatı damarlarınızda hissedeceğiniz bu müzenin sırrı, tabi ki de sahip olduğu devasa koleksiyonda gizli. Kral I. François tarafından Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Rosso, Raphael gibi ustaların eserleriyle temelleri atılan Louvre Müzesi Koleksiyonu, bugün başta İtalyan, Fransız, İspanyol ressamlar olmak üzere dünyaca ünlü birçok sanatçının eserleriyle devasa bir yelpazededir. Ayrıca Batı-Doğu Avrupa, Mısır ve İslam Uygarlıklarının çok çeşitte binlerce eseri de bu koleksiyonda mevcuttur. Bu çeşitlilik nedeniyle de müze tüm bu farklılıkları bir arada sunacak biçimde Sully, Richelieu ve Denon isminde 3 ayrı kanat ve 8 ana departman ve onlarca bölümden oluşmaktadır. Ayrıca müzenin iç avluları en büyük heykelleri sergilemek için kullanılmaktadır. Louvre Müzesi gezinize istediğiniz kanattan (yani Sully, Richelieu veya Denon) başlayabiliyorsunuz, kanatlar birbirleriyle bağlantılı olup giriş yaptıktan sonra hangi kanattan başlayacağınız tamamen size kalmıştır. Aşağıya bu kanatların konumlarını ve müze girişlerinin haritasını kolaylık olması için koyuyoruz. Şimdi bu kanatları ve bölümleri inceleyelim.

Louvre Müzesi ana bölümleri ve giriş kapıları haritası

Louvre Müzesi ana bölümleri ve giriş kapıları haritası

Sully Kanadı: Louvre’un En Eskisi.

Antik Mısır ve Antik Yunan eserlerinin büyük bir kısmı burada bulunur. M.Ö. yıllara ait sfenksler, heykeller, figürler, resimler, aynalar, takılar ve daha binlerce çeşit eser. Özellikle Mısır eserleri öylesine eşsiz ve çoktur ki bu yüzden Mısır antik kent müzesi ve savaş müzesi ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken yerler arasındadırlar ve naçizane bir önerimiz, eğer Antik Mısır Uygarlığına çok ilgiliyseniz tüm gününüzü burada geçirmenizi tavsiye edebiliriz.

Sully Kanadı'nın müze terasından görünümü.

Sully Kanadı’nın müze terasından görünümü.

Sully Kanadı'nın içinden muhteşem detaylar.

Sully Kanadı’nın içinden muhteşem detaylar.

Ayrıca Sully Kanadının 2.katına uğradığınızda “The Turkish Bath” isimli tablo, görmeniz gereken önemli eserler arasında.

The Turkish Bath - Louvre Müzesi

The Turkish Bath – Louvre Müzesi

Sully Kanadı ile Denon Kanadı arasındaki Cour Mary adındaki camdan tavanlı avluda ise Mary Atları adındaki heykellerle karşılaşacaksınız. Bir de tabi ki The Winged Victory of Samothrace (Semadirek Kanatlı Zaferi) heykeline. Yunan mitolojisi zafer tanrıçası Nike’ın M.Ö. 3 yüzyıldan kalma mermer heykeli. Bu eseri aşağıda mutlaka görmeniz gereken eserler bölümünde ayrıca inceleyeceğiz.

Sully Kanadı’nda hangi bölümleri bulacaksınız?: Sully Kanadı’nda 17’inci, 18’inci ve 19’uncu yüzyıllara ait Fransız ressamların eserlerinin olduğu bölüm, 17’inci, 18’inci ve 19’uncu yüzyıllara ait çizimlerin ve yağlı boya eserlerin olduğu bölüm, 17’inci ve 18’inci yüzyıl dekoratif sanatlar bölümü, Antik Yunan-Etrüsk ve Roma eserleri bölümü ve Antik-Mısır bölümünü (Müze tarafından bu bölüm Pharaonic Mısır olarak adlandırılmıştır. Bunun anlamı Mısır’ın ilk dönemlerinden büyük İskender tarafından fethedildiği tarihe dek olan zaman dilimidir.)Antik İran – Arabistan ve Yakın Doğu bölümünü ve de Ortaçağ’da Louvre bölümünü bulacaksınız.

Antik Mısır Bölümü’nde 3.000 yıldan fazla hüküm süren bir imparatorluğun 30 salon dolusu eseri size her yönüyle Mısır İmparatorluğunu sunacak. Sully Kanadı’nın birinci katında 635 no’lu salonda yer alan ve Antik Mısır’ın en güzel eserlerinden biri olan Scribe Accroupi (Oturan Katip) eserini kesinlikle kaçırmamanızı öneriyoruz.

1850 yılında Sakkara’da bulunan Oturan Katip eseri M.Ö 2.600 yılına tarihlenmektedir. Sağ eli hala yazmaya hazırdır. Heykelin kaya kristalinden yapılan gözlerinin arkasında irisin rengini canlandırması için organik bir malzeme tabakası bulunmaktadır. 4.600 yıllık mavi gözleri hala onu seyredenlere bakmaktadır. Heykelin önemli bir isme & devlet adamına ait olduğu düşünülmekte olup, heykelin bulunduğu alan daha önce mezar hırsızlarınca yağmalandığından bu konuda bir tespit yapılamamıştır.

Meşhur Antik Mısır Heykeli - Oturan Katip. Sully Kanadı, Antik Mısır bölümünde sizleri bekliyor. Meşhur Antik Mısır Heykeli – Oturan Katip. Sully Kanadı, Antik Mısır bölümünde sizleri bekliyor.

Oturan Katibin elleri ve gözleri

Oturan Katibin elleri ve gözleri – detaylar gerçekten muhteşem

Sully Kanadı - Antik Mısır bölümünde yer alan mumyalar.

Sully Kanadı – Antik Mısır bölümünde yer alan mumyalar.

Mısır koleksiyonunda mutlaka görmeniz gereken bir diğer başyapıt da Tanis’in Büyük Sfenksi’dir. 1825 yılında Mısır – Tanis’teki Amun Tapınağı’ndan Louvre’a getirilen bu sfenks 26 ton ağırlığındadır.

Louvre Müzesi Antik Mısır bölümü sizi büyüleyecek.

Tanis’in Büyük Sfenksi – Louvre Müzesi Antik Mısır bölümü sizi büyüleyecek.

Sully Kanadı’nda yer alan Yunan, Entrüsk ve Roma Antik Dönem Eserleri Bölümü’nde ise Yunan medeniyetinin tüm aşamalarına dair eserleri ve Entrüsk toplumunu inceleyeceksiniz.

Denon Kanadı: Louvre’un En Kalabalığı

Kalabalık olmasının sebebi malum dünyaca ünlü tablo Mona Lisa’dır. Ancak yine bu kanatta da öyle eserler vardır ki cam bir bölmenin ardında, yanına en fazla birkaç metre kadar yaklaşabildiğiniz Mona Lisa’ dan çok daha büyük etkiler bırakır üzerinizde.

Louvre Müzesi'nin Denon Kanadı

Louvre Müzesi’nin Denon Kanadı

Her daim kalabalık. Leonardo da Vinci, Mona Lisa, Louvre Müzesi, Paris, Fransa

Her daim kalabalık. Leonardo da Vinci, Mona Lisa, Louvre Müzesi, Paris, Fransa.

Bu duruma en kolay örneği Mona Lisa’nın karşısında yer alan devasa boyutlardaki Les Noces De Cana ile verebiliriz. Türkçe adı ‘Cana’da Düğün’ olan bu eser inanılmaz detaylarla doludur, öyle ki eserde Kanuni Sultan Süleyman’da var. Detaylarına biraz aşağıda yer alan, görmeniz gereken 10 eser bölümünde yer verdik.

Denon kanadının içerisindeki belli başlı yapıtlar ise Vaftizci Yahya, Venüs and Mars, Psyche and Cupid, St. Mary Magdalane, Captive (The Dying Slave), The Consecration of the Emperor Napoleon (Napolyon’un Taç Giyme Töreni), Le Radeau de la Méduse (Medusa’nın Salı) ve saymakla bitmeyecek yüzlerce eşsiz eserden oluşuyor.

Denon Kanadı’ndaki bölümler: İslam eserleri bölümü, Roma İmparatorluğu döneminde Doğu Akdeniz bölümü, İtalyan ve İspanyol ressamlar bölümü, 19’uncu yüzyıl Fransız ressamlar bölümü, İngiliz ressamlar bölümü, Apollon Galerisi, İtalyan-İspanyol ve Kuzey Avrupa heykelleri bölümü, Yunan – Etrüsk – Roma eserleri bölümü (bu bölüm Sully Kanadı’nda da vardır), Asya-Afrika, Okyanusya ve Amerika sanatı bölümü Denon Kanadı’nda yer almaktadır.

Denon Kanadı'nın heykellere ayrılan salonlarından biri.

Denon Kanadı’nın heykellere ayrılan salonlarından biri.

İslam Eserleri Bölümü’nde kaçırmamanız gereken eserler:  “Le Lecteur Pyxide d’al Mughira, Osmanlı Duvarı, Lion De Monzon, Bouteille Au Blason, Al-Mughira Kutusu, Plat Au Paon” eserleridir.

Richelieu Kanadı: Louvre’un En Şaşalısı

Richeliu Kanadının 1.katında Napoleon III Odaları bulunur. Müzenin adını hükmettiği dönemde “Napolyon Müzesi” olarak değiştiren Napolyon Bonapart’ın kaldığı odalar, perdeler, yemek masaları, göz kamaştırıcı avizeler, koltuklar ve daha fazlası. Ayrıca binanın 3’üncü Napolyon döneminde nasıl göründüğüne şahitlik etmek isterseniz Napolyon’un çizim odasına bakmanız yeterli.

Louvre Müzesi Richelieu Kanadı'nın dışarıdan görünümü. Harika detaylar.

Louvre Müzesi Richelieu Kanadı’nın dışarıdan görünümü. Harika detaylar.

Napolyon Odaları Louvre - Büyük Yemek Salonu kısmı.

Napolyon Odaları Louvre – Büyük Yemek Salonu kısmı.

Louvre Müzesi - Napolyon Odaları

Louvre Müzesi – Napolyon Odaları sizi büyüleyecek.

Bu kanadın belli başlıca eserleri ise The Lace Maker (Dantel Ören Kız), Self Portrait, The Virgin of Chancellor, The Four Seasons olarak sıralanabilir.

The Lace Maker (Dantel Ören Kız) - Richelieu Kanadı, Louvre Müzesi

The Lace Maker (Dantel Ören Kız) – Richelieu Kanadı, Louvre Müzesi

The Four Seasons - Louvre Müzesi

The Four Seasons – Louvre Müzesi

Ayrıca Müzenin bölümlerine geçmeden kısaca bahsetmek isteriz, müzede Da Vinci hayranlarına yönelik Da Vinci Şifresi adında bir tur mevcut. Tur içerisinde, kitabın baş karakterleri olan Robert Langdon ve Sophie Neveu’nun izi sürülüyor.

Richelieu Kanadı’nda hangi bölümler var ? Bu bölümde sizleri Napolyon Odaları, Fransız heykel bölümü, Mezopotamya ve Antik İran bölümü, Dekoratif Sanatlar bölümü, Alman-Flemenk ve Danimarkalı ressamlar bölümü, 14’üncü ve 17’inci yüzyıllar arası Fransız resim sanatı bölümü yer almaktadır.

Yukarıda kaçırmamanızı önerdiğimiz eserlere ilave olarak Mezopotamya ve Antik İran bölümünün çok güzel olduğunu belirtmek istiyoruz. İnsanlık tarihinin tarıma geçişi, yazıyı bulması ve daha birçok dönemi bu bölümde coğrafi bölümlere ayrılmış bir biçimde incelenir. Bu coğrafi bölümler; Mezopotamya, Akdeniz-Hindistan, Pers ve Levant olmak üzere 4 tanedir.

Hepimizin bildiği meşhur “Hammurabi Kanunları” bu bölümde 227 no’lu odadır. M.Ö 1.754 yılına tarihlenen Hammurabi Kanunları, sosyal hayatı düzenleyen çok detaylı düzenlemeler içermesi ve de suçun kanıta dayalı olması, aksi kanıtlanana kadar herkesin masum olması gibi çok temel ilkelerin en eski örneği olması açısından önemlidir.

Hammurabi Kanunları - Louvre Müzesi'nde 227 no'lu odada sizi bekliyor.

Hammurabi Kanunları – Louvre Müzesi’nde 227 no’lu odada sizi bekliyor.

Louvre Müzesi - Mezopotamya Bölümü

Louvre Müzesi – Mezopotamya Bölümü

Louvre Müzesi: Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Eser

Yazımızın girişinde de değindiğimiz üzere giriş ücretini fazlasıyla hakeden Louvre Müzesi haftalarca gezilse bitmez. Bu başlık altında sizler için nacizane 10 eser listeledik. Ayrıca Louvre Müzesi’nin pdf haritasını da yazımızın “Seyahat Dosyaları” bölümüne (yazımızın alt bölümündedir) ekliyoruz.

1- Mona Lisa – Leonardo da Vinci

Bulunduğu Yer: Denon Kanadı 1. Kat 6. Oda. Günümüzde şüphesiz Louvre Müzesinin en ön plana çıkan eseridir. İtalya’nın Floransa şehrinde 16.yüzyılda Leonardo da Vinci tarafından 1503-1506 yılları arasında resmedilmiş bir yağlı boya portredir. Mona Lisa’yı ziyaret ettiğinizde boyutlarının tahmin ettiğinizden biraz daha küçük olduğunu göreceksiniz: 77 cm x 53 cm (30 inç x 21 inç).

Kurşun Geçirmez camların ardına sergilenen Mona Lisa, Louvre Müzesi.

Kurşun Geçirmez camların ardına sergilenen Mona Lisa (La Gioconda), Louvre Müzesi.

Mona Lisa Neden Bu Kadar Ünlü?

Mona Lisa’nın ünü, Leonardo da Vinci’nin eser üzerinde sürekli çalışması ve resimde kullandığı döneminin ötesinde tekniklerle ilgilidir. 1503’te popüler ağaç panosunda yağlı boya kullanarak başladı ve 1507’ye kadar üzerinde çalışmaya devam etti. Ancak tarihçiler, 1519’daki ölümüne kadar Da Vinci’nin tablo üzerinde çalışmalar & iyileştirmeler yaptığını kanıtlamışlardır.

Da Vinci’nin dikkatli çalışması ve kullandığı yenilikçi teknikler sayesinde, Mona Lisa diğer tablolardan farklı olarak ortaya çıktı. Da Vinci, yüzün yumuşak şeklini ve hafif gülümsemeyi başarıyla resmetti. Sfumato adı verilen bir teknik kullanarak, ışık gradasyonlarıyla gölgeler ve doku gösterdi. Da Vinci aynı zamanda bir bilim adamıydı ve Mona Lisa’nın gerçekçi görünmesini sağlamak için anatomiden elde ettiği bilgileri kullandı. Katmanlı şeffaf yağlar, cildin parlamasını sağlarken, değişen manzara renklerini inceleyerek arka planına yaşam kattı. Her iki unsur da döneminde yeni sanatsal öğelerdi.

Mona Lisa, Leonardo da Vinci, Louvre Müzesi, Paris, Fransa.

Mona Lisa, Leonardo da Vinci, Louvre Müzesi, Paris, Fransa.

Özellikle yoğun saatlerinde gelirseniz Mona Lisa'yı görmeniz oldukça zorlaşabilir. Özellikle Japon turistlerin yoğun ilgisi var.

Özellikle yoğun saatlerinde gelirseniz Mona Lisa’yı görmeniz oldukça zorlaşabilir. Özellikle Japon turistlerin yoğun ilgisi var.

Mona Lisa’nın Kimliği

Mona Lisa’nın aslında kim olduğuna dair kesin bir bilgi olmamasına rağmen, en yaygın teori, tablonun Floransa’lı bir tüccarın eşi olan Lisa Gherardini’nin portresi olduğudur. Bu teoriye göre, tüccar eşinin resmini yaptırmak için ünlü sanatçı Leonardo da Vinci’yi görevlendirmiştir. Tabloyu özel kılan gizemli gülümseme ise, Lisa’nın kocasına yönelik bir ifade olarak yorumlanır.

Mona Lisa, 1793’ten beri Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir. Müze, tüm dünyadan ziyaretçilere ev sahipliği yaparken, eserin korunması için yoğun çaba harcar. Tablo, olası vandalizm ve hasarlardan korunmak amacıyla kalın cam arkasında sergilenirken, sıcaklık ve nem kontrolü ile tablonun yaşlanma süreci yavaşlatılmaktadır.

Mona Lisa, 1911 yılında büyük bir hırsızlık olayıyla gündeme gelmiştir. Louvre Müzesi’nden çalınan tablo, iki yıl sonra İtalya’da bulunarak müzeye geri dönmüştür. Bu olay, Mona Lisa’nın değerini ve ününü daha da artırmıştır. Günümüzde tablonun değerinin milyarlarca dolar olduğu tahmin edilmektedir.

2- Les Noces De Cana (Cana’da Düğün)

Bulunduğu Yer: Denon Kanadı 1. Kat 6. Oda. Dünyaca ünlü Mona Lisa tablosunun hemen karşısında yer alır ve belki de bu yüzden dünyanın en çok sırt çevrilen tablosudur 🙂 Mona Lisa tablosunun ününden dolayı çoğu kişinin 660×990 cm gibi devasa boyutlarına rağmen görmediği, Paolo Veronese’nin detaylarla dolu insanın ağzını açık bırakan  eseridir.

Les Noces De Cana - Cana'da Düğün - Denon Kanadı - Louvre Müzesi, Paris.

Les Noces De Cana – Cana’da Düğün – Denon Kanadı – Louvre Müzesi, Paris.

Masanın sol baş tarafında gelin ile damat yer alır, 6. sırada ise sarı elbiseli kırmızı kavuğuyla Kanuni Sultan Süleyman. Tablonun yapım yılı 1565 olmakla beraber, Kanuni’nin ölüm yılı 1566’dır.

Les Noces De Cana (Cana’da Düğün) – Kanuni Sultan Süleyman.

Eserde ayrıca Fransa Kralı I.Francois, İngiltere Kraliçesi I. Mary, Kutsal Roma İmparatoru 5. Karl, Kanuni Sultan Süleyman’ın yanı sıra eşi Hürrem Sultan ve devrin ileri gelenlerinin de içinde bulunduğu 132 davetli, 6 müzisyen, kedi ve papağan resmedilmiştir.

Les Noces De Cana (Cana’da Düğün) – Kedi ve Papağan detayları

Dünya’da insan yüzüne duygusal ifadeler eklenen ilk eser olduğu söylenir ve Hz. İsa’nın peygamber olarak gerçekleştirdiği ilk mucizesi olarak kabul edilen, suyu şaraba dönüştürmesini konu edinir.

3- Le Radeau de la Méduse (Medusa’nın Salı)

Bulunduğu Yer: Denon Kanadı 1. Kat, 77. Oda. 1818-1819 yılları arasında Théodore Géricault tarafından çizilen, Fransız Romantizminin önemli sembollerinden biri olarak görülen yağlı boya bir tablodur. Tablo Fransa limanından yola çıkan Kraliyet fırkateyni Medusa’nın trajik kazası ve kazanın ardından kaptanın, yolcuları ve mürettebatı ölüme terk edişi işlenmiştir.

Le Radeau de la Méduse (Medusa’nın Salı) - Louvre Müzesi

Le Radeau de la Méduse (Medusa’nın Salı) – Louvre Müzesi

4- La Liberté Guidant le Peuple (Halka Yol Gösteren Özgürlük)

Bulunduğu Yer: Denon Kanadı 1. Kat 77. Oda. 1830 senesinde, Eugène Delacroix tarafından yapılan ve Fransız İhtilalini konu edinen politik bir tablodur. Önceleri eleştirmenler tarafından beğenilmeyen eser, içerdiği politik mesaj sebebiyle uzun süre saklanmıştır. Delacroix ölünceye dek onun yanında kalmış ve yapımından 33 yıl sonra sergilenebilmiştir. Günümüzde Eşitlik, Özgürlük ve Kardeşliği tasvir eden en önemli eserlerden biri olarak kabul edilir.

La Liberté Guidant le Peuple (Halka Yol Gösteren Özgürlük)

La Liberté Guidant le Peuple (Halka Yol Gösteren Özgürlük)

5- The Winged Victory of Samothrace (Semadirek Kanatlı Zaferi)

Bulunduğu Yer: Sully Kanadı ile Denon Kanadı arasındaki Cour Mary Avlusu.
Dünya üzerindeki en eski ve en etkileyici eserlerden biri olan, Yunan mitolojisi zafer tanrıçası Nike’ın tasvirini içeren M.Ö. 2. yüzyıldan kalma bu mermer heykeli, Helenistik Sanatın başyapıtlarından kabul edilir.

Heybetli duruşu ve kanatları ile baş döndürücü bir eserdir. Heykel dönemin Fransa Edirne Konsolosu tarafından (kendisi amatör bir arkeologtur) o dönem Osmanlı toprağı olan Semadirek adasından kazılarak kaçırılmıştır. Zafer tanrıçası hareket halinde tasvir edilmiştir. Bu heykel aslında bir gemi pruvası üzerinde durmakta olup, yapıldığı dönemde bir deniz zaferini anmak için dikildiği düşünülmektedir.

Semadirek Kanatlı Zaferi – Louvre Müzesi

Semadirek Kanatlı Zaferi – Louvre Müzesi

6- Pallas de Velletri (Velletri Athenası)

Eser Sully kanadında bulunmaktadır. Velletri’de (İtalya) 18.yüzyılda bulunan bu heykelin orjinali MÖ 430’da, genellikle Perikles’in portresini yapan bir Girit heykeltıraşı olan Cresilas’a atfedilir. Bu eserin orjinalinin bronz olduğu ve özellikle M.S birinci yüzyılda bu bronza orjinaline bir çok kopyanın yapıldığı bilinmektedir.

Pallas de Velletri (Velletri Athenası) - Louvre Müzesi

Pallas de Velletri (Velletri Athenası) – Louvre Müzesi

7- Le Sacre de Napoléon (Napolyon’un Taç Giyme Töreni)

Bulunduğu yer: Denon Kanadı, 1’inci kat, 702 no’lu oda. Napolyon’un resmî ressamı olan Jacques-Louis David’in 1805-1807 arasında bitirdiği eser, Neoklasik eserlerin başyapıtlarından biridir. Tablo 2 Aralık 1804’te Notre Dame Katedrali’nde düzenlenen taç giyme törenini resmeder. Napolyon’un, eşi Josephine de Beauharnais’ye taç giydirdiği anın gösterildiği bu tabloda, Napolyon’un annesi, kardeşleri, Papa’nın yanı sıra o devirde yaşayan yaklaşık 150 soylu ve yöneticinin yüzü tasvir edilmiştir.

The Consecration of the Emperor Napoleon - Napolyon’un Taç Giyme Töreni

The Consecration of the Emperor Napoleon – Napolyon’un Taç Giyme Töreni

8- The Dying Slave and the Rebellious Slave (Ölmekte Olan Köle)

Bulunduğu yer: Denon Kanadı, zemin kat, Michelangelo Galerisi, 403 no’lu oda. Michelangelo’nun Papa II. Julius mezarına konulmak üzere tasarladığı 40 heykel figüründen birisidir. Daha sonraları iptal edilen bu projedeki heykeller yarım kalmış ve bitimine en çok yaklaşılan heykel Ölmekte Olan Köle Heykeli olmuştur. 2.29 metrelik heykelin yapım yılı 1515’tir. Rönesans Dönemi İtalya’sındaki köleliğe gönderme olan heykel, dünyevi ıstırabı anlatır. Ayrıca projesi yarım kalan 40 heykelin bir araya geldiğinde bir kompozisyon oluşturduğu söylenir.

The Dying Slave and the Rebellious Slave (Ölmekte Olan Köle)

The Dying Slave and the Rebellious Slave (Ölmekte Olan Köle)

9-  Cupid’in Öpücüğü ile Hayata Döndürülen Psyche

Bulunduğu yer: Denon Kanadı, zemin kat, Michelangelo Galerisi, 403 no’lu oda. 1793 yılında yapılan, Antonio Canova’ya ait bu eserin teması, en az eser kadar muhteşem bir antik mitoloji hikayesine dayanır. Hikayede geçen, Tanrı Eros (Latince adı Cupid) ile bilincini kaybetmiş bir şekilde yatan Psyche’nin kayalıklar üzerindeki anını heykeltıraş müthiş bir şekilde yakalayarak, sunar.

Psyche Revived by Cupid’s Kiss (Cupid’in Öpücüğü ile Hayata Döndürülen Psyche)

Psyche Revived by Cupid’s Kiss (Cupid’in Öpücüğü ile Hayata Döndürülen Psyche)

10 – Venus de Milo (Milo Venüsü)

Bulunduğu yer: Sully Kanadı, zemin kat, Parthenon odası,  346 no’lu oda. Tüm zamanların en ünlü heykellerinden biri olan Milo Venüsü, 1820 yılında Yunanistan’ın Milos Adasında bir köylü tarafından bulunmuş ve dönemin İstanbul’da bulunan Fransız elçisi tarafından satın alınarak 1821 yılında Fransa kralına hediye edilmiştir. M.Ö 130 yılına tarihlenen heykel, Antik Yunan heykel sanatının en önemli örneklerinden biri olma özelliği taşır ve keşfedildiğinden bu yana dünya çapında büyük bir hayranlık uyandırmıştır. Kollarının olmaması tam olarak neye benzediği konusunda yüzlerce farklı görüşe neden olmuştur. Kusursuz güzelliği bir çok sanatçıya ilham kaynağı olmuştur.

Venus de Milo (Milo Venüsü) - Louvre Müzesi

Venus de Milo (Milo Venüsü) – Louvre Müzesi

Louvre Müzesi Ulaşım Bilgileri

Paris’in tam merkezinde Sen nehrinin kıyısında yer alan Louvre Müzesine, ister otobüs ister metro ile ulaşabilmeniz mümkün. Ayrıca araba ile ziyaret etmek isteyenler için girişi Général Lemonnier Caddesi altında bulunan bir kapalı otoparkı da mevcut. Otopark her gün 07:00-23:00 saatleri arasında hizmet vermekte.

Metro ile ulaşım için 1 ve 7 No’lu metro hattını kullanarak Palais-Royal-Musee du Louvre İstasyonu’nda inebilirsiniz. Sefer sıklığı genellikle 6 dakikada birdir. Otobüs ile ulaşım için ise 21, 67, 69, 72, N11, N24 numaralı otobüsler ile tam olarak cam piramidin önünde inebilirsiniz.

Müzeye girişte  Le Carrousel Entrance’ı (Tıklayınız-Google Maps) kullanmanızı öneriyoruz. Bunun nedeni her ne kadar hızlı-giriş biletiniz olsa da piramitteki girişlerin ve önünün her daim çok kalabalık olmasıdır. Louvre Piramidi’ni yakında görmek ve etrafında gezinip fotoğraf çekmek isterseniz bunu müzeden çıktıktan sonra da yapabilirsiniz.

Eğer ana giriş olan cam piramidi kullanmak isterseniz buraya vardığınızda farklı renklere sahip dört farklı çizgi olduğunu göreceksiniz. Sarı çizgi yıllık ziyaretçi kartları olanlara, turuncu çizgi önceden giriş bileti almayanlar için, yeşil çizgi belirli bir zaman dilimine sahip biletleri olan yani önceden rezervasyon yapmış ziyaretçiler için, mavi hat ise engelli ziyaretçiler içindir.

Louvre Müzesi'nin Girişi

Louvre Müzesi’nin Girişi

Louvre Müzesi'nin Ana girişi - Louvre Piramidi.

Louvre Müzesi’nin Ana girişi – Louvre Piramidi.

Ayrıca Müzenin şehrin merkezinde olması yürüyerek ulaşımı da mümkün kılıyor. Özellikle yakın konumda bir otelde kalıyorsanız yürüyerek ulaşım seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Louvre Müzesi Çalışma Saatleri

Louvre Müzesi ziyaret saatleri; Pazartesi, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 09:00-18:00 saatleri arasında olup; müze Salı günleri kapalıdır. Müzenin bölümleri 17:30’da kapatılmaya başlanmaktadır.

Müzenin Tamamen kapalı olduğu tarihler: 1 Ocak, 1 Mayıs, 14 Temmuz (Bastille Günü – Değişiklik gösterebilir) ve 25 Aralık tarihleridir. Müzenin 24 Aralık – 31 Aralık Tarihleri arası kapanış saati 17:00’dır.

İdeal Ziyaret Saatleri

Louvre Müzesi’nin büyüklüğünü göz önünde bulundurarak ziyaretiniz için kesinlikle tüm gününüzü ayırmanızı öneriyoruz. Bu önerimizin haricinde seyahat planlamanıza yardımcı olması açısından yüksek turizm sezonu(nisan-ağustos ayları arası) ve düşük turizm sezonunda (diğer aylar) saatlere göre Louvre’un yoğunluğunu gösteren tabloyu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Özellikle tam gününü ayıramayacak ziyaretçilerin aşağıdaki tabloyu göz önünde bulundurmasında fayda var.

Louvre Müzesi ideal ziyaret saatleri tablosu.

Louvre Müzesi ideal ziyaret saatleri tablosu.

Louvre Müzesi Giriş Ücreti ve Bileti

2022 yılı istatistiklerine göre Louvre Müzesi 7.73 milyon ziyaretçiyle  dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi olmuştur. Bu denli yoğun ziyaretçi alan Louvre Müzesi’nde yılın tüm dönemlerinde giriş ücretini ödeyip bilet almak isteyenlerin gişe kuyruğu olmaktadır. Durumu ifade etmek için bu kuyruğun görseline aşağıda yer veriyoruz.

Louvre Müzesi Bilet Kuyruğu

Louvre Müzesi Bilet Kuyruğu

Sizin için derlediğimiz Louvre Müzesi Bilet türleri aşağıdaki gibidir:

1-) Louvre Müzesi Ücretsiz Giriş: Müzeye giriş 18 yaşın altındakiler, Avrupa Birliği vatandaşı olan ya da oturma izni olan 18-25 yaş arasındakiler için ücretsiz olup Louvre bileti almalarına gerek bulunmamaktadır.. Müze, her cuma günü saat 18:00’den sonra 26 yaşından küçük olan herkese  ücretsiz olarak açıktır. Ayrıca 14 Temmuz Bastille Günü olması sebebi ile müze bu tarihlerde her milletten ve yaştan kişilerin ziyaretine ücretsiz olarak açık bulunmaktadır.

2-) Louvre Müzesi Hızlı Giriş Bileti (Tıklayınız-1) ya da (Tıklayınız-2)Dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi Louvre Müzesi giriş ücretini içeren bu online bilet ile, doğrudan e-bilet girişine gidip  e-posta adresinize gelen barkodu okutarak, kuyruk beklemeden, hızlı giriş sağlayabilirsiniz. Sadece güvenlik kuyruğunda bekliyorsunuz.

Saat ve tarih seçeneklerinin hızlı tükenmesi nedeniyle Louvre bileti için dünya çapında güvenilir olan 2 web sayfası önerdik. Önerdiğimiz rezervasyon sitelerinde yazımız tarihi itibariyle sesli rehber (audio guide) seçeneği ile de bilet satılmaktadır. 

3-) Paris Müze Kart Kullanın (Tıklayınız): 2-4 ve 6 günlük seçenekleri ile Paris Müze Kart size Louvre ve Orsay Müzeleri dahil 60’ın üzerinde müzeye ücretsiz girme imkanı sağlıyor. Müze Kartın listesindeki yerleri bir plan dahilinde değerlendirebilirsiniz. Bu kartı Müze Biletleri ekibi olarak öneriyoruz. Müze kartınızı mobil olarak aldıktan sonra Louvre Müzesi’nin on dakika uzağındaki alanda barkodunuzu gösterip karta dönüştürüyorsunuz.

Paris Müze Kart 2,4 ve 6 günlük seçenekleri ile uygun bir seçenektir.

Paris Müze Kart 2,4 ve 6 günlük seçenekleri ile uygun bir seçenektir.

4-) Louvre Müzesi Rehberli Tur Seçeneği (Tıklayınız): Louvre Müzesi’nin yukarıdaki bilet ve yanında sunulan ücretsiz sesli rehberle gezebileceğiniz gibi; profesyonel bir rehber eşliğinde de gezmek isteyebilirsiniz. Bunun için size önereceğimiz (dili İngilizce) turda 3 saat boyunca alanında uzman tur rehberi ile Louvre Müzesi’ni geziyorsunuz. Rehberiniz size Louvre Müzesi’nin on binlerce eseri arasında asla kaçırmamanız gereken gösterecek ve hikayelerini anlatacak.

5-) Giriş Kuyruğundaki ve Müze Etrafındaki Kişilerden Bilet Alınır mı?: Müze etrafında ve müzenin bilet kuyruğu etrafında Louvre bileti satmak isteyen kişiler mevcut (bunlar genellikle siyahi kökenliler oluyor). Müze biletlerinin bir gün geçerliliğinin olması nedeniyle müzeden çıkan bazı ziyaretçiler biletlerini dışarda Eyfel Kulesi heykeli satan kişilere satıp bu küçük heykelcikleri satın almaktadır.

Louvre Müzesi etrafında satılan Eyfel Kulesi heykelleri.

Louvre Müzesi etrafında satılan Eyfel Kulesi heykelleri.

Bizim önerimiz bu kişilerden bilet almayın. Nedeni ise araştırdığımız kadarı ile süresi geçmiş ve problemli biletleri sıklıkla sattıkları yönünde.

Güncel Kapalı Salonların Listesi

Personel yetersizliği, planlı yenileme ve bakım çalışmaları veya diğer koşullar nedeniyle Louvre ziyaretiniz sırasında bazı odalar kapalı olabilir. Covid-19 pandemisinden önce, haftanın belirli günlerinde bazı odalar kapalıydı ve bir “Oda Kapatma Programı” vardı. Pandemi koşularında Oda Kapatma Takvimi yerine, bir sonraki duyuruya kadar  kapalı olan odaların bir listesi yayınlanmaktadır. Bu listeye ulaşmak için tıklayınız.

Ziyaret Tavsiyelerimiz & Son Notlar

  • Mona Lisa’yı yakından görmek için uzun sıra bekleyebilirsiniz. Yaklaşık 1 dakika durmak için süreniz olacak. Eğer bebeğiniz varsa görevlilerden yardım isteyin, çekinmeyin. Hem daha yakın bakarsınız, hem daha kısa beklersiniz. Mona Lisa’yı en az sıra bekleyerek görmenin yolu müzeye mümkün olduğunca erken gelmektir. Ya da müzenin gece açık olduğu Çarşamba ve Cuma günleri kapanış saatine yakın zamanları tercih edebilirsiniz. Mona Lisa’da kuyruk beklerken hırsızlık olayları yaşanmaktadır. Bunun nedeni ise insanların ellerinin hava/fotoğraf çekiyor oluşudur. Dikkatli olmalısınız.
  • Müzeyi ve Paris’i ziyaret için en ideal zamanlar en yoğun turizm ayları olan yaz aylarının öncesinde özellikle Mart-Nisan aylarıdır. Bahar mevsiminde Paris’in verimli ve güzel gezileceğini düşünüyoruz.
  • Yukarıdaki ulaşım bölümünde de detaylı olarak anlattığımız üzere müzeye Le Carrousel Entrance’dan giriş yapmanızı öneririz.
  • Burayı gezmeniz için önerdiğimiz süre: bir tam gün! Sanata ve tarihe düşkün iseniz imkan bulsanız haftalarca gezilse bitmeyecek bir yerdesiniz. Her esere 1 dakika ayırsanız 65 günde biten bir yer. Bu nedenle sabah erken saatlerde ve enerjiniz dolu iken gelin. Eğer süreniz kısıtlıysa min. 4 saatte hızlı bir gezi yapabilirsiniz.
  • Müzenin devasa büyüklüğü nedeniyle rahat bir yürüyüş ayakkabısı giymenizi öneririz.
  • Büyük çanta ve valizler alınmıyor. Büyüklük sınırı 55 x 35 x 20 cm’yi aşan ebatlar olarak belirlenmiştir. Bu ebattan daha küçük eşyalar için  ücretsiz vestiyer hizmeti mevcut, çıkışta geri alabilirsiniz.
  • Müze içerisinde fotoğraf makinesi kullanmak ve fotoğraf çekmek serbesttir. Ancak flaş kullanmak ya da selfie çubuğu kullanmak yasaktır.
  • Louvre Piramid’inden bebek arabası kiralayabilirsiniz, merdiven yerine asansör kullanmayı unutmayın.
  • Müze içerisinde her türlü yiyecek-içecek imkanı sunan kafeterya ve mağaza mevcut. Ayrıca müzenin ücretsiz wi-fi hizmetinden piramit içerisinde yararlanabilirsiniz.

Louvre Müzesi Piramidi’nde resepsiyonun altında oldukça büyük bir alışveriş mağazası var. Fiyatları fena değil. Müzeyi gezmeden önce değil de çıkışta girerseniz hem elinizde taşımak durumunda kalmazsınız hem de daha rahat gezersiniz. Louvre Mağazası’ndan fotoğraflarımız aşağıdaki gibidir:

Louvre Müzesi Mağazası'nda müzede yer alan eserlerin repordüksiyonları da dahil olmak üzere çok çeşit hediyelik eşya türü mevcuttur

Louvre Müzesi Mağazası’nda müzede yer alan eserlerin repordüksiyonları da dahil olmak üzere çok çeşit hediyelik eşya türü mevcuttur.

Louvre Müzesi Mağazası

Louvre Müzesi Mağazası

Bu yazımızda Louvre Müzesi hakkında bilgiler vererek kanatlarını, bölümlerini, görülmesi gereken eserlerini, ulaşım ve ziyaret saati bilgilerini anlattık. Bunlara ilaveten Louvre Müzesi giriş ücreti 2023, Louvre Müzesi bileti nasıl alınır, Louvre Müzesi online bilet alma gibi konularda sizlere önerilerde bulunduk. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz, değerli katkılarınızı bekliyoruz.

Videolar
Yorumlar
5 yıldız
100%
4 yıldız
0%
3 yıldız
0%
2 yıldız
0%
1 yıldız
0%
1 - 10 kayıttan 10 yorum gösteriliyor.
Yakındaki Yerler
Sainte Şapeli
Giriş:
€11.00
Paris 0.79 km
Hristiyanlar için önemli bir yere sahip olan Sainte Şapeli (Kutsal Şapel -Sainte Chapelle ) gotik mimarinin e […]
Orsay Müzesi
Giriş:
€16.00
Paris 0.81 km
Paris’e yolunuz düşerse veya Paris gezisi planlıyorsanız, programınıza Orsay Müzesi’ni ekleyebilirsiniz. Yapı […]
Centre Pompidou
Giriş:
€15.00
Paris 1.07 km
Centre Pompidou, Paris'in kalbinde yer alan ve modern sanatın öncü eserlerine ev sahipliği yapan büyüleyici b […]
Seine Nehri Tekne Turu
Giriş:
€16.00
Paris 1.16 km
Fransa'nın başkenti Paris'in kalbinde yer alan Seine Nehri, tarihi ve kültürel önemi ile ünlüdür. Bu nehir, F […]
Paris Parc Astérix
Giriş:
€51.00
Paris 1.16 km
1989 yılında açılan Parc Astérix, Paris'in kuzeyinde bulunan ve Asteriks & Oburiks gibi popüler çizgi rom […]
Paris Operası (Opéra Garnier)
Giriş:
€14.00
Paris 1.42 km
Paris Operası, 13 yıllık bir süre zarfında mimar Charles Garnier tarafından inşa edilmiş ve 1875'te açılmıştı […]
Rodin Müzesi
Giriş:
€14.00
Paris 1.7 km
Her yıl yedi yüz binden fazla ziyaretçi tarafından ziyaret edilen Rodin Müzesi, Paris Gezi programına eklenec […]