Versay Sarayı

Fransa’nın tarihine ışık tutması bakımından Versay Sarayı (Fransızca Château de Versailles) önemli yapılardan biridir. Özellikle Fransız Devrimi ve Marie Antoinette denilince ilk akla gelen saraydır. O dönemdeki mutlak monarşinin sembolü olduğu için Fransa ve dünya tarihi açısından büyük önem taşıyor.

Avrupa’nın en büyük saraylarından olan Versay’daki büyük ihtişamı ve göz kamaştırıcı cam ışıltılarını görmek istiyorsanız bir gününüzü ayırmanız gerekiyor. İlmik gibi dokunmuş bahçe peyzajı içerisinde hayranlıkla gezebilirsiniz.

Yazımıza Versay Sarayı’nın tarihçesi ile başlıyoruz. Sırasıyla bölümlerini, ulaşım imkanları ve ziyaret saatleri konularında gerekli bilgileri paylaştıktan sonra; Versay Sarayı bileti, Versay Sarayı giriş ücreti, online bilet alma gibi konularda önerilerde bulunacağız. Dilerseniz aşağıdaki içerik tablomuzdan doğrudan bilet ve tur değerlendirmelerinin yer aldığı bölüme geçebilirsiniz.

Versay Sarayı’nın Tarihçesi

Versailles şehri kraliyet ailesinin av alanıydı. O dönemin prensi XIII. Louis, babası kral IV. Henry ile burada ava gelirdi. 1623’de bugünkü sarayın bulunduğu alana Versay Sarayı şatosu olarak kuruldu.

1631’de şatoda genişlemeler ve bahçe düzenlemeleri yapıldı. Fakat 1660 yılına kadar şato terk edilerek kendi haline bırakıldı.

XIV. Louis’in tahta geçmesiyle, Versay Sarayı gerçek bir saray görünümüne kavuşmuştur. Yeni eklemelerle, süslemelerle ve bahçe düzenlemeleriyle göz alıcı hale getirilmiştir. Bu süreçte “Büyük Trianon” ve “Küçük Trianon” olarak adlandırılan saraylar inşa ettirmiştir.

Versay Sarayı bütün ihtişamıyla sizleri bekliyor.

Versay Sarayı bütün ihtişamıyla sizleri bekliyor.

XIV. Louis’ten sonra tahta geçen XV Louis ve ondan sonra da tahta geçen XVI. Louis dönemlerinde saraya yeni odalar, opera ve şapel eklenmiştir. Aynı şekilde bahçe düzenlemelerine devam edilmiştir.

1789’da Fransız Devrimi olunca Versay Sarayı parkının 7.000 hektarlık bölümü kesilmiştir. Saray ve bahçeler uzun bir süre bakımsız kalmıştır. Napolyon başa geçince Büyük Trianon’u kendine yazlık saray olarak seçmiştir. Fakat bunu gerçekleştiremeden sürgün edilmiştir. XVIII. Louis tahta geçtiğinde aynı şekilde Versay’ı yazlık saraya çevirmek istemiş ve başarılı olamamıştır.

Versay Sarayı’nın Bölümleri

110.000 metrekarelik bir alanı kaplayan Versay Sarayı 700 oda, 67 merdiven ve 200’den fazla pencereden oluşuyor. Sarayın iç tasarımı; altın kumaşlar, ağır yıldızlı alçı kaplama, aynalar, mermerler ve ebruyla yapılmıştır. Sarayın ziyarete açık bölümlerinde farklı yüzyıllardan kalma sayısız el yapımı heykel, resim, eşya ve mobilyalar bulunuyor. Odaların yarısından fazlası ziyarete kapalıdır.

Büyük Trianon

1687’de XIV. Louis tarafından yaptırılmıştır. Kral, burayı gönül işleri ve gözlerden uzak kalmak için yaptırmıştır. Sarayda pembe mermer ve porfir bolca kullanılmıştır. Bu alanı ziyaret ettiğinizde, saray bahçesinin huzur veren havasını hissedebilirsiniz. Günümüzde burası Fransa başbakanlığı tarafından misafirlerini ağırladıkları yer olarak kullanılıyor.

Büyük Trianon - Versay Sarayı

Büyük Trianon – Versay Sarayı

Küçük Trianon

Burası, 1769’da XIV. Louis’nin sevgilisi olan, Madame de Pompadour’un isteği üzerine yaptırılmıştır. Fakat birkaç yıl sonra XIV. Louis sarayı karısı Marie Antoinette’e hediye etmiştir.

Küçük Trianon - Versay Sarayı

Küçük Trianon – Versay Sarayı

Genç kraliçe, sarayda birçok değişikliğe gitmiştir. Yeni bahçe düzenlemesi yaptırarak İngiliz tarzı bahçe oluşturmuştur. Sarayda sürekli davetler vermiş ve balolar düzenlemiştir.

Kraliçe, Fransız Devrimi’yle trajik şekilde hayatını kaybetmiştir. Sarayı gezdiğinizde, zarif ve zevkli döşenme tarzına şahit olacaksınız.

Cam Salonu (Hall of Mirrors)

Devasa büyüklükte bir salondur. Salonda, 17 pencere ve pencerelerin karşısına yerleştirilmiş 357 adet ayna bulunuyor. Aynaların olmadığı yerde ışığı yansıtması için yeşil mermerler kullanılmıştır. Gün ışığı içeri girdiğinde, altından yapılmış objelerin ve heykellerin parıldamasını sağlıyor. 1. Dünya Savaşı’nı resmen bitiren Versay Barış Antlaşması bu salonda imzalanmıştır.

The Hall of Mirrors (Cam Salonu) - Versay Sarayı.

The Hall of Mirrors (Cam Salonu) – Versay Sarayı.

Cam salonunun yanında;

  • Salon De Venus, XIV. Louis’in heykelinin bulunduğu mermer salonu,
  • Kraliçenin Yatak Odası, beyaz ve altın sarısı ahşap eşyaları,
  • Salon D’Apollon, XIV. Louis’in tahta odası bulunuyor.
    Marie Antoinette'nin odası & konağı. Versay Sarayı, Paris, Fransa.

    Marie Antoinette’nin odası & konağı. Versay Sarayı, Paris, Fransa.

Chapelle Royale

1710’da tamamlanan şapel Fransa’nın en güzel Barok yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Kare payeler ve kemerlerden oluşan alt strüktürün üzerinde, ince sütunlar yükseliyor.

Chapelle Royale - Versay Sarayı - Paris

Chapelle Royale – Versay Sarayı – Paris

Bahçeler

Aynalar salonuyla birlikte Versay Sarayı’nın en çok ilgi gören bölümüdür. Sarayın ön tarafında büyükçe bir göleti andıran havuz bulunuyor. Havuzda Apollo’nun arabasını görebilirsiniz. Göletin öbür yakasına baktığınızda Apollo’nun su perileri eşliğinde dinlenmiş heykelini görebilirsiniz.

Versay Sarayı'nın bahçesinde yer alan Apollo çeşmesi.

Versay Sarayı’nın bahçesinde yer alan Apollo çeşmesi.

Geniş bir alanı kaplayan bahçe, saraya giden üç yol tarafından bölünüyor. Asıl dekoratif bahçe haç şeklindeki büyük kanalın arkasına yapılmış. Ağaçlar arasında gezdiğinizde heykellerle süslü çeşmeleri, çiçek panellerini görebilirsiniz. Geometrik şekilde olan çimler yüzyıllardır aynı şekilde kesiliyor. Çimenleri çevreleyen ağaçların hepsi aynı boydadır.

Versay Sarayı'nın bahçelerinden bir kesit.

Versay Sarayı’nın bahçelerinden bir kesit.

Versay Sarayı’nın tüm bölümlerini anlatmak istersek yazımız yüzlerce sayfa olacağından burada belli başlı bölümlerine değindik. Ayrıca yazımızın “Seyahat Dosyaları” bölümüne pdf formatında Versay Sarayı Haritası ekledik. Gezi anında ya da gitmeden göz gezdirebilirsiniz.

Versay Sarayı’na Ulaşım

Versay Sarayı, Paris’in 25 km güneydoğusunda yer almaktadır. Eyfel Kulesi’nden Pazartesi günü hariç her gün günde iki defa servis kalkıyor. İlk servis 08.00’ de kalkıp 12.30’da dönüyor. İkinci servis 14.00’de kalkıp 18.00’de dönüyor.

RER’ le gitmek isterseniz. (Tren Paris’te RER olarak adlandırılmaktadır.) C hattını (sarı hat) kullanıp Versaille Chateau Rive Gauche güzergahına gidiş-dönüş bilet alabilirsiniz. Gidiş-Dönüş biletinin ücreti yaklaşık 7.5 Euro civarındadır.

Paris - Versailles Tren Hattı ve Durakları

Paris – Versailles Tren Hattı ve Durakları

Versay Sarayı Ziyaret Saatleri

Pazartesi günleri hariç, Versay Sarayı her gün kapılarını saat 09.00’da açıyor. 01 Nisan – 31 Ekim tarihleri arasında 18.30’da, 01 Kasım – 31 Mart tarihleri arasında 17.30’da kapatıyor.

Park ve bahçeler ise her gün açıktır.  Her ikisi de sabah 08:00’dan akşam 18:00’a kadar açıktır. Park ve bahçelere giriş ücretsizdir. 02 Nisan -29 Ekim tarihleri arasında her Cumartesi gece fıskiye şovu yapılacağı için Cumartesi günü ücretlidir. Bahçeleri piknik yapmak için de kullanabilirsiniz. Hem öğle/akşam yemeğinizde restoranlara para vermemiş olursunuz hem de muhteşem park manzarasını seyretmiş olursunuz.

Trianon’lar ise öğle 12:00’dan akşam 17:30’a kadar açıktır.

Tatil dönemlerinde ve hafta sonlarında yoğun kalabalık olduğu için açılış saatinde gitmenizde fayda vardır. Ziyaretçiler genellikle önce sarayın içini, bahçeleri ve Küçük Trianon’u ziyaret ediyorlar. Siz bunun tersini yaparak kalabalıktan kaçmış olursunuz.

Versay Sarayı Giriş Ücreti ve Bileti

Versay Sarayı bir yılda 10 milyon kişiden fazla ziyaretçi almaktadır. Versay Sarayı bilet gişesi birinci avluda bulunmakta olup; özellikle turizm sezonunda Versay Sarayı giriş biletinizi; internet üzerinden önceden almazsanız saatlerce bilet kuyruğunda beklemeniz olasıdır. Bu nedenle Versay biletinizi önceden online olarak almanızı öneriyoruz.

Versay Sarayı biletlerinde ister gişeden alın ister online olarak alın ilave sesli rehber ücretsiz olarak verilmektedir.  

Sizin için derlediğimiz Versay Sarayı giriş biletleri aşağıdaki gibi olup online rezervasyon yapabileceğiniz güvenilir iki site önerdik. Tarih ve saat aralığınızı belirleyerek biletinizi tercih edebilirsiniz.

1-) Versay Sarayı Giriş Bileti (Tıklayınız-1) ya da (Tıklayınız-2): Yazımız tarihi itibariyle 19.50 Euro ücreti olan bu bilet ile Versay Sarayı’na 1 avludaki bilet gişesinde bilet kuyruğu beklemeden giriş yapabilirsiniz. Biletinize daha önce de belirttiğimiz üzere sesli rehber dahildir.

Online olarak aldığınız bilete ait barkod e-posta adresinize gönderilmekte olup ayrıca çıktısını almanıza gerek bulunmamaktadır. Doğrudan barkodu okutarak giriş sağlayabilirsiniz.

Burada özellikle belirtmemiz gereken bilet kapsamında sadece Versay Sarayı’na ve bahçelerine giriş yapabileceğiniz. Yani özel bölümler olan büyük ve küçük Trianon’lara ve de Marie Antoinette’in Konağına erişemiyorsunuz. İkinci bir nokta ise özellikle yoğun turizm sezonunda saat rezervasyonlu bilet almanızı sıra beklememeniz açısından öneriyoruz. Yoğun sezonda saat tercihi olmayan hızlı-giriş bilet alanlar dahi uzun bir sıra oluşturabiliyor. Eğer bu bileti tercih edecekseniz Versay Sarayı’nı mümkün mertebe sabah açılış saatlerine yakın bir saatte ziyaret etmenizi öneriyoruz. Şimdi ikinci seçenek olarak bu bilet türünü değerlendirelim.

2-) Versay Sarayı’nın Tüm Bölümlerine Erişim Hakkı Veren Bilet (Tıklayınız-1) ya da (Tıklayınız-2): Bu bilet erişim özelliği sınırlı olan birinci seçenekteki biletin sınırlama olmayan halidir. Yazımız tarihi itibariyle 21.50 Euro fiyatı olan bu bilet kapsamında Versay Sarayı ve Bahçelerine, Trianon bölümlerine, Marie Antoinette’in Konağına giriş yapabilirsiniz.

Ancak bu bilette saat tercihi özelliği olmadığından, özellikle yoğun turizm sezonunda hızlı giriş bileti olanların oluşturduğu kontrol kuyruğunda bir süre beklemeniz söz konusu olabilir.

3-) Versay Sarayı Rehberli Turu (Tıklayınız): Yazımız tarihi itibariyle 2867 kullanıcıdan 5 üzerinden 4.7 puan alan ve 55  Euro ücreti olan bu tur kapsamında 1.5 saat boyunca İngilizce profesyonel rehber eşliğinde Versay Sarayı’nın tüm bölümlerini (sadece Marie Antoinette’in Konağı hariç) geziyorsunuz. Eğer yabancı diliniz imkan veriyorsa ve seyahat bütçeniz uygunsa bu seçeneği değerlendirebilirsiniz. Versay Sarayı’nda az ama dolu bir süre geçirebilirsiniz.

4-) Paris Müze Kart ile Giriş Yapın (Tıklayınız): Daha önce Louvre Müzesi yazımızda detayları ile açıkladığımız üzere Paris Museum Pass ile 2 – 6 gün arası seçeneklerde 60’ın üstünde turistik mekana giriş yapabiliyorsunuz ve bunların içerisinde Versailles Palace de geçiyor. Bu kart ile ilave rezervasyonsuz Versay Sarayı’na girebilirsiniz ancak güvenlik kontrolünden mecburen geçmek durumundasınız.

Kartın fiyatı yazımız tarihi itibariyle 65 Euro’dan başlamakta olup; Louvre Müzesi’ne 10 dakika mesafede bulunan yerinden mobil siparişinizi karta dönüştürüyorsunuz.

5-) Paris Passlib Kullanarak Girin (Tıklayınız): Paris Passlib Paris Müze Kartı’nın özelliklerine ücretsiz Paris içi toplu ulaşım ve Seine nehri tekne gezisi ilave edilmesinden oluşturulan bir kombine pakettir. Dilerseniz gezi programınız çerçevesinde bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz.

Ziyaret Tavsiyelerimiz

  • Özellikle yoğun turizm sezonunda geliyorsanız (Haziran-Ağustos arası dönem) önceden saat rezervasyonlu bilet almanızı öneririz. Bu dönemde hızlı-giriş bileti olanlar dahi girmek için uzun süreler bekleyebiliyor.
  • Sarayın içerisinde bebek arabası ile gezilmesine izin verilmiyor ve çok kalabalık. Bebek ile geleceklerin kangru vb. aparatlarla gelmeleri gerekmekte.
  • Sarayın bahçesi gerçekten kayda değer. Kesinlikle gezinmeden & görmeden buradan ayrılmayın. Özellikle güzel bir havada burada iyi vakit geçirebilirsiniz ancak bahçe yürüyerek gezilemeyecek kadar büyük. Bu noktada elektrikli araba kiralayıp (4 kişi kapasitesi vardır) Versay Sarayı bahçelerini gezebilirsiniz. Ayrıca sarayın bahçelerini gezmek için mini tur otobüsleriyle geziler düzenleniyor. Bahçelerde yer alan gölette kayık kiralama hizmeti de mevcut.

Bu yazımızda Versay Sarayı’nın tarihçesini, bölümlerini, ulaşım ve ziyaret bilgilerini anlattıktan sonra Versay Sarayı giriş ücreti 2023, Versay Sarayı bileti nasıl alınır? gibi konularda önerilerde bulunduk. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Videolar
Seyahat Dosyaları
Yorumlar
5 yıldız
100%
4 yıldız
0%
3 yıldız
0%
2 yıldız
0%
1 yıldız
0%
1 - 7 kayıttan 7 yorum gösteriliyor.
Yakındaki Yerler
Louis Vuitton Vakfı
Giriş:
€22.00
Paris 13.15 km
Harika aydınlatması, muhteşem havası ve inanılmaz tasarımı ile en merak uyandırıcı sergileri VIP biletinizle […]
Eyfel Kulesi
Giriş:
€25.00
Paris 14.07 km
Paris’in en önemli simgesi olan Eyfel Kulesi (Fransızca’da La Tour Eiffel) dünyanın en meşhur yapılarından bi […]
Paris Zafer Takı
Giriş:
€13.00
Paris 14.89 km
Paris’in ünlü Champ Elysse Caddesi’nde veya De Gaulle Meydan’nda gezdiğinizde karşınıza eşsiz mimariye sahip […]
Crazy Horse Paris Gece Kulübü Şovu
Giriş:
€115.00
Paris 14.91 km
Dünyaca ünlü performans sanatçılarından Dita Von Teese, Chantal Thomass ve Christian Louboutin, gece kulübü ş […]
Rodin Müzesi
Giriş:
€14.00
Paris 15.37 km
Her yıl yedi yüz binden fazla ziyaretçi tarafından ziyaret edilen Rodin Müzesi, Paris Gezi programına eklenec […]
Paris’in Yeraltı Mezarları - Catacombes de Paris
Giriş:
€35.00
Paris 15.86 km
1700'lü yılların sonunda Paris çok zor zamanlar geçiriyordu. Birçok salgın hastalık şehri pençesine almış ve […]
Jacquemart-Andre Müzesi
Giriş:
€17.00
Paris 15.97 km
Jacquemart-Andre Müzesi bir müzeden çok şatafatlı bir aile evi gibidir. Bunun en büyük nedeni Édouard André v […]