Sagrada Familia

Merhaba, deneyimlerimize dayalı olarak hazırladığımız bu yazımızda yılda 4.5 milyon turistin ziyaret ettiği Barselona’daki La Sagrada Familia Bazilikası’na dair tarihçesinden bölümlerine, ideal ziyaret saatlerinden ziyaret ipuçlarına; Sagrada Familia bileti ve Sagrada Familia giriş ücretleri ile kule biletlerine dair bilgileri sizinle paylaşacağız. Yazımız oldukça uzun ve bir rehber niteliğinde. Bu nedenle içindekiler tablomuzu aşağıya koyuyoruz; dilerseniz doğrudan bilet değerlendirmelerimizin yer aldığı bölüme geçebilirsiniz.

Katalan başkenti Barselona’yı ziyaret etmeyi planlıyorsanız, La Sagrada Familia, Barselona’da kaldığınız süre boyunca görülmesi gereken yerler listesinin başında olmalıdır. Bu muhteşem bazilika sizi yalnızca devasa boyutlarından dolayı değil, aynı zamanda mimarı Antoni Gaudí’nin dehasını mükemmel bir şekilde gösteren mimarisi nedeniyle sizi şaşırtacak. Anlatmaya tarihçe ile başlayalım.

Sagrada Familia Tarihçesi

La Sagrada Familia Kutsal Aile’ye adanmıştır ve doğumundan ölümüne kadar Hz. İsa’nın hayatını işlemeyi hedeflemiştir. 1881’de, çeşitli bağışlar ve yardımlar sayesinde “Spiritual Association of the Devotees of Saint Joseph Derneği” bazilikayı inşa etmek için etrafındaki caddelerle sınırlandırılmış 12.800 m²’lik bir arsa satın almıştır. Orjinal adı “Temple Expiatori de La Sagrada Familia” olan La Sagrada Familia’nın inşaa çalışmalarının ilk başlangıç ​​tarihi 19 Mart 1882 olsa da, inşaat fiilen 25 Ağustos 1883’te başlamıştır ve halen sürmektedir.

İlk başlarda, klasik bir Gotik tarzda inşaası tasarlanan projeden sorumlu olan mimar Francisco de Paula del Villar idi. Francisco de Paula del Villar’ın planları, gotik tarzda iğneye benzeyen yüksek-sivri bir ucu bulunan ve üç parçadan oluşan bir bazilika inşaa etmeyi öngörüyordu. Ancak ilk mimar Villar çeşitli anlaşmazlıklar nedeniyle görevinden istifa etti ve Sagrada Familia’nın inşaası görevi 1883’te mimar Antoni Gaudi’ye devredildi. Antoni Gaudi, 1883’te kilisenin inşası ile görevlendirildiğinde aslında planlar çoktan yapılmıştı.

Gauidi bir süre bu planların üzerinde ilerledi. Şöyle ki; 1889’ta bazilikanın Crypt (Kilisenin altında yer alan ve ölülerin gömüldüğü yer altı yapısı) adı verilen bölümünü inşaa etti, ardından kilisenin apse bölümü için çalışmalarına başladı. Gaudi çalışmalarında ilerlerken bazilikanın inşaası isimsiz ve çok büyük bir bağış aldı. Bu önemli bağışın ardından Gaudi mevcut planları tamamen değiştirmeye karar verdi, ancak – diğer çalışmalarının çoğunda olduğu gibi – aklında hiçbir fikir yoktu ve iş ilerledikçe planları değiştirmeyi ve tamamlamayı tercih etti.

Yıl 1898. Gaudi Nativity Cephesi'ni yani Doğuş Cephesini inşaa ediyor.

Yıl 1898. Gaudi Nativity Cephesi’ni yani Doğuş Cephesini inşaa ediyor.

1908 yılından sonra Antoni Gaudi hayatındaki bütün işleri bırakıp kendisini La Sagrada Familia’nın inşaasına adadı. Hatta 1914 yılından sonra bazilikada yaşamaya başladı. 1923 yılında kubbe ve çatının tasarımını bitirdi. 30 Kasım 1925 tarihinde Doğuş Cephesi’ndeki ilk kule olan Aziz Barnabas’a adanan çan kulesi bitirildi. Bu kule Gaudi hayatta iken bitirilen tek kule olacaktır.

1920 yılında Sagrada Familia. Gaudi Doğuş Cephesi'ni bitirmek üzeredir.

1920 yılında Sagrada Familia. Gaudi Doğuş Cephesi’ni bitirmek üzeredir.

10 Haziran 1926 yılında büyük mimar Antoni Gaudi, bazilikaya bakarak geri geri giderken bir tramvayın altında kalarak ağır yaralandı. Üstündeki kıyafetler yüzünden ilk önce onu tanıyamadılar ve bir evsiz sandılar. Bu nedenle hastaneye çok geç kaldırıldı ve kurtarılamadı. 12 Haziran 1926 yılında ise bitmeyen eseri olan La Sagrada Familia’nın Crypt bölümüne defnedildi.

Gaudi’nin Ölümünden Sonra Sagrada Familia

Antoni Gauidi öldükten sonra görevi çalışma arkadaşı Domènec Sugrañes devraldı. Doğuş cephesindeki çan kulelerini tamamladı. 1936 yılında patlak veren İspanya İç Savaşı’nda Sagrada Familia da zarar gördü. Açılan ateş sonucunda Gaudi’nin orjinal çizimleri, fotoğrafları yok oldu. Gaudi’nin alçı modellerinin çoğu parçalandı.

İspanyol İç Savaşında Sagrada Familia

İspanyol İç Savaşında Sagrada Familia

İç savaşın ardından bu modeller tekrar bir araya getirilmeye çalışıldı. Çalışmalar tekrar başlatıldı, Doğuş cephesinin merdivenleri tamamlandı ve bu cephe ilk kez aydınlatıldı. 1955 yılında Sagrada Familia için ilk fon toplama faaliyeti yapıldı ve izleyen yıllarda bu tekrarlandı. Sagrada Familia’nın inşaası oldukça yavaş bir şekilde ilerlemeye devam etti. Bazilikanın inşaa sürecindeki bu yavaşlığın bir nedeni de bazilika inşaasının sadece halktan toplanan bağışlarla / fonlarla yürütülmesidir.

Sagrada Familia’nın Gaudi’nin 100. ölüm yıl dönümü olan 1926 yılına yetiştirilmesi planlanmaktadır. İnşaati tamamlanmadan UNESCO dünya kültür mirası listesine giren Sagrada Familia, 2026 yılında tamamlanırsa eğer Mısır’daki piramitlerden daha uzun sürede tamamlanmış olacak ve Avrupa’nın en yüksek dini yapısı olacak. Şu anda bazilikanın %70’i tamamlanmış ve 6 merkez kulenin bitirilmesine odaklanılmış durumda. La Sagrada Familia’da Biri Hz. İsa’ya adanacak şekilde (en büyük kule – 170 metre yükseklikte olması planlanmaktadır) toplamda 18 kule yapılması planlanılmaktadır.

Eserlerinden 8’i Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Gaudi, La Sagrada Familia’da Endüstri Devrimi’ne tepki olarak Avrupa’da ortaya çıkan ve dekoratif süslemelerde kıvrımların ve doğal desenlerin kullanıldığı Art Nouveau akımını kendi tarzıyla, gotik uslupla ve de Modernizm gibi modern akımlarla birleştirerek kendi özgün uslubunu uygulamıştır. Sagrada Familia’daki bu usluba yazımızın ilerleyen bölümlerinde değineceğiz. Dilerseniz şimdi Sagrada Familia’nın bölümlerine geçelim.

Sagrada Familia Bölümleri

Sagrada Familia’yı dış cepheleri ve iç kısmı olarak iki ana başlıkta ve alt başlıklarda inceleyeceğiz. Başlamadan önce sizinle bir Sagrada Familia Cephe Planı ve kulelerin planını paylaşmak istiyoruz. Plan üzerinde biraz çalıştık ve plana seyahatinizde kullanmanız maksadıyla Sagrada Familia’nın bölümlerini entegre ettik. Aşağıya bu yaptığımız çalışmaları koyuyoruz:

La Sagrada Familia'nın Cepheleri - Sagrada Familia Bileti

La Sagrada Familia’nın Cepheleri – Sagrada Familia Bileti

Sagrada Familia'nın Kuleleri - Sagrada Familia Bileti

Sagrada Familia’nın Kuleleri – Sagrada Familia Bileti – Tıklarsanız yeni sayfada açılacaktır.

Sagrada Familia’nın Dış Cepheleri

Sagrada Familia’nın ziyaret edeceğiniz başlıca üç cephe vardır. Bu cephelerden doğuda yer alan Nativity Cephesi yani Doğuş Cephesi Antoni Gaudi tarafından yapılmış ve tamamlanmıştır. Antoni Gaudi Sagrada Familia’nın inşaasını bitiremeyeceğini bildiğinden bu cepheye odaklanmıştır. Kendi bitireceği bölümlerin projeyi devam ettirecek olanlara ilham vermesini istiyordu. Anlatmaya Doğuş Cephesi ile başlayalım.

Nativity Façade – Doğuş Cephesi

Nativity Cephesi (Doğuş cephesi), isminden de anlaşılacağı üzere, Hz. İsa’nın doğuşunu temsil etmektedir. Bu cephe 1894 ve 1930 yılları arasında inşa edilmiştir. Antoni Gaudi’nin hayattayken tamamlanan tek cephedir. Mimar Gaudi, Doğuş Cephesi’ni İsa’nın doğuşunun temsili ve insanın yaratılışının bir sembolü olarak gördü. Bu sebeple, Hayat Ağacı gibi semboller kullanmış, yaratılışı sembolize eden süslemeler kullanmıştır.

Nativity Façade - Doğuş Cephesi, Uzak ve Yakın Çekimler - Sagrada Familia Bilet Türleri.

Nativity Façade – Doğuş Cephesi, Uzak ve Yakın Çekimler – Sagrada Familia Bilet Türleri.

Doğuş Cephesi’nin dini erdemleri temsil eden üç girişi bulunmaktadır. Soldaki kapının adı “umut” kapısıdır. Sağdaki “İnanç Kapısı”, merkezdeki “İsa Kapısı”dır. Merkez kapıdaki Hayat Ağacı süslemeleri muhteşemdir. Doğuş Cephesi’nin üstünde, Aziz Matthew’e, Aziz Jude’ye, Aziz Simon’a ve Aziz Barnabas’a adanmış dört çan kulesi yükselmektedir. Aziz Barnabas kulesini Gaudi hayattayken tamamlamıştır.

Bu cephe diğer cephelere göre çok daha fazla ilgi görüyor, haliyle daha yoğun. Bunun nedeni bu cephenin Gaudi’nin yaptığı cephe olması. Ayrıca fotoğraf çekimi için öğleden sonra gelirseniz güneşi arkanıza almamış olursunuz ve fotoğraflar çok daha güzel çıkar.

Doğuş Cephesi'nden detaylar - Sagrada Familia Bileti

Doğuş Cephesi’nden detaylar – Sagrada Familia Bileti

Kule ziyareti olarak bu cephede yer alan kulelere çıkmanızı öneririz. Merdivenleri daha geniş ve daha rahattır. Doğuş Cephesi’nde yer alan bir köprü iki Doğuş cephe kulesini birbirine bağlamaktadır. Asansöre binip ve Doğuş Cephesi’ne çıktığınızda çok güzel bir Barselona manzarasını seyrederek köprüde yürüyebilirsiniz.

Doğuş cephesinde Gaudi'nin inşaa ettiği merdivenler. Gaudi'ye göre merdivenler dünya ile cenneti bağlıyan bir semboldü.

Doğuş cephesinde Gaudi’nin inşaa ettiği merdivenler. Gaudi’ye göre merdivenler dünya ile cenneti bağlıyan bir semboldü.

Buradan izlenen Barselona manzarasında şehir ve dağlar ön plandadır. Passion (Tutku) cephesinde böyle bir köprü bulunmamaktadır ve merdivenleri (inerken kullanmak zorundasınız) daha dardır. Bu cephenin manzarasından Barselona’nın yanı sıra deniz manzarası da seyredilebilmektedir. Tek seferde cephelerde yer alan kulelerden yalnızca birini seçebiliyorsunuz. Bu nedenle bu kuleler arasında seçim yapmalısınız. Ancak kulelere çıkmadan Barselona’da hava durumunu mutlaka kontrol edin, şiddetli rüzgar ve yağmur olan günlerde kule biletleri & ziyaretleri iptal edilebiliyor.

Passion Façade – Tutku – Çile Cephesi

Passion Façade yani Tutku Cephesi Sagrada Familia’nın batı cephesidir. Dilimize tutku olarak çeviriliyor ama Hristiyan dini öğretisinde tutku Hz. İsa’nın çilesini sembolize etmektedir. Gaudi’nin kendi çizimlerine dayanan bu cephenin yapım çalışmaları 1954’te başlamış ve 1976’da tamamlanmıştır.

Yıl 1966 ve şimdi. Tutku (Çile) Cephesi.

Yıl 1966 ve şimdi. Tutku (Çile) Cephesi.

Adından da anlaşılacağı gibi, bu cephe sadeliği, süslenmemiş ve çıplak taş ile açıklayan Mesih Tutkusuna adanmıştır. Süslemeler ve heykeller yapımından sonra ilave edilmiştir.

Passion Façade – Tutku - Çile Cephesi - Sagrada Familia Bilet Türleri

Passion Façade – Tutku – Çile Cephesi – Sagrada Familia Bilet Türleri

Antoni Gaudi bu cephenin nasıl yapılacağını kendi notlarında şöyle tasvir etmiştir : “Bazı insanlar bu cephenin kapısını fazla abartılı bulabilir; bu cephe ile korku uyandırmak istiyorum. Bunun için fedekarlığın zulmünü anlatmak için çeşitli gölgelerden, içeriye giren ve çıkan farklı motiflerden karanlık bir etki elde etmek istiyorum”.

Glory (İhtişam) Cephesi

Zafer cephesi olarak da adlandırılan Glory (İhtşam) cephesi Tutku cephesine benzer olarak Gaudi’nin notlarında belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak inşaa edilmektedir. Bu cephe İsa’nın ihtişamına ve yüceliğine adanmıştır.

Gaudi bu cepheye hiç başlayamayacağını biliyordu ve bazı çizimler yaptı. Bu çizimlerde ölüm ve son yargılama, İsa’nın yolundan sapanlar için cehennemin tasvirlerini yaptı. Bu cephedeki çalışmalar henüz çok yenidir. 2002 senesinde başlanmıştır. Bu cephede inşaası süren çan kuleleri Aziz Andrew, Aziz Peter ve Aziz Paul ile Jacques d’Alpheus’a adanacaktır.

Sagrada Familia’nın İçi

La Sagrada Familia’nın dışı kadar içi de başlıbaşına bir sanat eseridir. İç mekanın dekoru – vitrayların ışığı – büyüklüğü insanların şu ana dek gördüğü/gezdiği yapıların çok daha ötesinde bir güzelliğe sahip.

Sagrada Familia’nın içi Gaudi’nin yazımızın tarihçe bölümünde de belirttiğimiz sanatsal yaklaşımını yansıtan bir şekilde halef-mimarlarca yapılmıştır. Gaudi Sagrada Familia’nun içi hakkında “The interior of the temple will be like a wood / Tapınağın içi bir ağacı andıracaktır” sözlerini sarf etmiştir. Nitekim içerisi bir ormanı andırır. Doğadan esinlenilmiştir. Kolonlar ağaç gövdelerini andırır ve yukarıya doğru dallara dönüşürler. Vitraylardan gelen ve günün her saati farklı renklere bürünen güneş ışığı sanki bir gökkuşağının altındaymışınız hissi yaratır.

Sagrada Familia'nın içi inşaa edilirken Gaudi'nin fikirlerine sadık kalınarak doğadan esinlenilmiştir. Gerçekten Muhteşem!

Sagrada Familia’nın içi inşaa edilirken Gaudi’nin fikirlerine sadık kalınarak doğadan esinlenilmiştir. Gerçekten Muhteşem!

Sagrada Familia’nın içini güneşli bir günde ve renk cümbüşü için tercihen öğleden sonra ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle gün batımına yakın saatlerde batı vitraylarını görmenizi öneriririz. Sarı-Mavi-Yeşilin her tonunu bulacaksınız.

Sagrada Familia'da renk cümbüşü - Vitraylar günün her saatinde farklı renkleri yansıtmaktadır. Kendinizi bir gökkuşağının altındaymış gibi hissedeceksiniz

Sagrada Familia’da renk cümbüşü – Vitraylar günün her saatinde farklı renkleri yansıtmaktadır. Kendinizi bir gökkuşağının altındaymış gibi hissedeceksiniz

Sagrada Familia'nın muhteşem Vitrayları

Kış zamanı ziyaret edecekseniz içeride henüz ısıtma olmadığını göz önünde bulundurmanızı ve kalın giyinmenizi öneririz.

Nave / Nef

Anlatmaya Sagrada Familia’nın Nef/Nave bölümünden başlayalım. Önce mimaride Nef nedir onu tanımlayalım. Nef, bazilikalarda apsis bölümüne dik doğrultuda olan ve birbirlerinden sütun ya da ayak dizileriyle ayrılmış, uzunlamasına mekanların her birine verilen addır. Bazilikada birkaç bölüm varsa, bu bölümler sütunlarla bölünürler. Hristiyan öğretisine antik Yunan’dan geçen bu tasarıma latince gemi anlamına gelen navis – nave ya da nef denilir. Bu bölümün gemiye benzer uzun bir formu vardır ve bu hristiyanların kurtuluşa giden uzun yolunu temsil eder.

Sagrada Familia’da toplam 5 nef bulunur. Sagrada Familia’nın merkez nefi, toplamda 45 metre genişliğe sahiptir. Orta Nefin yüksekliği de 45 metredir, apsis bölümüne gelince bu yükseklik 75 metreye ulaşmaktadır. Nefler yedi şapele ve iki spiral merdivene açılmaktadır. Kemeler ısı aktarımı için delikli taşlardan dizayn edilmiştir.

Crypt Bölümü

Crypt bölümü yazımızın başındaki Sagrada Familia planında 5 numaralı bölümde altarın altında yer almakadır. Yunanca “kripto” sözcüğü “gizlenme-gizleme” anlamına gelmektedir ve erken Hıristiyanların paganların izin vermemeleri ve zulümleri nedeniyle evlere ve yer altı mezarı olarak adlandırılan katakomblara gizlenmiş ilk Hristiyan mezarlarına atfedilir.

Sagrada Familia’nın mimarı Gaudi’nin mezarı bu bölümde yer alıyor. Mezar sadece ona bakan bir pencereden ve kameradan görülebiliyor.

Gaudi'nin Mezarı. Görsel Kaynağı Wikimedia

Gaudi’nin Mezarı. Görsel Kaynağı: Wikimedia

Altar ve Apsis/Apse

İnşaasına Gaudi’den önce mimar olan Villar döneminde başlananve 1993 yılında tamamlanan Sagrada Familia’nın Apse bölümü, duvarlarında Gaudi’nin ustalığını yansıtan detaylarıyla, vitray pencereleri ile muhteşemdir.

Sagrada Familia'nın Apse bölümü ve Altar bölümünden detaylar. Apse bölümünü hem içerden hem dışardan görmenizi öneririz.

Sagrada Familia’nın Apse bölümü ve Altar bölümünden detaylar. Apse bölümünü hem içerden hem dışardan görmenizi öneririz.

Burayı hem içerden hem de dışardan gözlemlemenizi öneririz. İç kısmı melek başlarıyla ve Mesih tasvirleriyle süslenmiştir. Dış cephe ise ilginçtir. Kurbağalar, salyangozlar, ejderhalar, kertenkeleler, yılanlar ve semenderler bazilikanın dış duvarında betimlenmiştir. Bu betimlemeler ile tanrının evine “giremeyen” şeytani kuvvetler betimlenmiştir. Ayrıca bu tasvirler Tanrı’nın gücünün yakınlığından dolayı kiliseden kaçan günahları ve şeytanları da temsil etmekdir. Bu bölümden yükselen kule Hz. Meryem’e adanacaktır.

Sagrada Familia - Apse - Apsis bölümünün dış cephesi

Sagrada Familia – Apse – Apsis bölümünün dış cephesi

Sagrada Familia Müzesi

Müze, Gaudi’nin inşa ettiği Sagrada Familia’nın zemin katında yer almaktadır. Yazımızın başlarında yer alan cepheleri ve planı gösteren haritada 8 numaralı bölümde yer almaktadır. 1961 yılında açılmıştır. Gaudi’nin orjinal çizimlerini, orjinal alçı modellerini ve restore edilen alçı modellerini, bazilikanın inşaat sürecindeki evrimini ve fotoğraflarını kısacası Sagrada Familia’nın yapım süreci ve tarihi ile ilgili her şeyi görebilirsiniz.

Sagrada Familia Müzesi

Sagrada Familia Müzesi

Gaudi’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgilenmek ve Sagrada Familia’yı daha iyi anlamak istiyorsanız mutlaka müzesini de ziyaret edin. Ek olarak Barselona’da Park Güell’de yer alan Gaudi Müzesi’ni de görmenizi öneririz.

Sagrada Familia Bileti ve Giriş Ücretleri

Statista verilerine göre Sagrada Familia yılda 4.5 milyon turisti ağırlıyor. Sagrada Familia dünyanın en fazla turist çeken şantiyesidir 🙂 Biletlerinin internette gişesinden yaklaşık 3 euro daha ucuza satıldığı bir yer olan Sagrada Familia’da bilet gişesine sabah çok erken saatlerde gitseniz dahi bilet bulamamanız olası bir durum. Girişler saatlere göre yapılıyor ve biletler tükeniyor. Özellikle turizm sezonunda bir kaç gün öncesinden bilet bulmak dahi zor olabiliyor.

Eğer Barselona’yı geziyorsanız şehrin sembolü olan bu yapıya sadece dışardan bakmamanızı; bilet kuyruklarını pass geçip içeri girmenizi sağlayacak bir hızlı-giriş bileti almanızı öneriyoruz. Sagrada Familia biletleri bazilikanın kendi bünyesinde ve gişesinde, bilet sitelerinde saatlere göre paylaştırılıyor. Giriş sınırlı ve saatlere göre alınıyor.

Aşağıda yer alan ziyaret ipuçları bölümünde de açıkladığımız üzere, Sagrada Familia’ya kesinlikle öğleden sonra girmenizi öneriyoruz.

1-) Sagrada Familia Hızlı Giriş Bileti + Sesli Rehber Seçenekleri (Tıklayınız-Getyourguide) ya da (Tıklayınız-Tiqets) : Bu Sagrada Familia bileti ile hiçbir şekilde bilet kuyruğu beklemeden, mobil olarak ya da yazdırdığını Sagrada Familia Bileti’ni okutup Hızlı-Giriş bölümünden giriyorsunuz.

Yoğunluk ve de yer durumuna bağlı olarak biletlerin kimi zaman sadece sesli rehber seçeneği olanları satılırken kimi zaman sesli rehber olmayan biletler bulunabiliyor. Size önerdiğimiz iki siteyi de karşılaştırmanızda bu açıdan fayda var.

Bilet hakkında Tiqets sitesinde ve Getyourguide’da 29 binden fazla olumlu yorum var. Biletiniz ile Sagrada Familia Müzesi’ne de giriş yapabilirsiniz. Daha önce bahsettiğimiz gibi müzeye girmenizi kesinlikle öneriyoruz.

Ayrıca Tiqets tarafından Antoni Gaudi için özel bir sayfa yapılmış. Sayfanın adı “Gauidi in Barcelona”. Tüm bilet ve turları bu sayfada toplamışlar.

4-) Sagrada Familia Bileti + Kulelere Erişim Bileti  (Tıklayınız GYG): Baştan ifade etmeliyiz ki kule bileti, Sagrada Familia hızlı-giriş biletine göre çok daha az sayıda bulunuyor.

Sagrada Familia kulelerine genel erişim izni veren bilet GYG’de satılıyor ama istediğiniz kuleye gireceğinizin garantisi yok. Bilet sitesinde istediğiniz kuleye yoğunluk durumunda giremeyeceğiniz uyarısı yer alıyor. Ama yorumlar son derece olumlu ve turistler genellikle girebildiklerini ifade etmiş. (1630 olumlu yorum var).

Kuleye çıkmak için 18 yaşından büyük olmak gerekiyor, 16 yaşından küçükler yanlarındaki yetişkinlerle çıkabiliyor ve 6 yaşından küçük çocuklar kuleye kabul edilmiyor. Kuleye asansörle çıkıyorsunuz ama iniş merdivenle. Bu nedenle zorluğu olanlara ve özellikle hamilelere bu bileti önermiyoruz.

5-) Sagrada Familia Rehberli Turu (Tıklayınız-Getyourguide): Sagrada Familia için sesli rehber+bilet seçeneğinin yeterli olacağını düşündüğümüzden rehberli turları önermiyoruz. Ancak bir not düşerek en çok tercih edilen rehberli turu belirtmek istedik. Tur, İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve İtalyanca dillerinde düzenleniyor. Yaklaşık süresi 1 saat 15 dakika. Hakkında 1700 civarı olumlu yorum var ve yazımız tarihi itibariyle fiyatı 62 Euro civarında. Bu turda yer bulmanın çok zor oduğunu belirtmekte fayda var.

Ulaşım

Sagrada Familia kendi adını taşıyan metro durağında inince hemen arkanızda yer alıyor. Ulaşımı çok kolay. L2 – Line 2 (Linea 2) ya da L5 metro hattına bineceksiniz ve Sagrada Familia durağında ineceksiniz.  Metro Barcelona sitesinde (tıklayınız) Barselona’nın güncel metro hattı haritası da mevcuttur.

Buradan geçen otobüs hatları ise: 19, 33, 34, 43, 44, 50, 51, B20 ve B24 no’lu otobüs hatlarıdır.

Sagrada Familia'nın Girişleri ve Metronun Konumu

Sagrada Familia’nın Girişleri ve Metronun Konumu

Sagrada Familia Çalışma Saatleri

Sagrada Familia’nın çalışma saatleri dönemsel olarak değişmekte olup aşağıdaki gibidir:

  • Kasım ayından Şubat ayına kadar: 09:00-18:00 arası,
  • Mart ayından Ekim’e kadar: 09:00-19:00 arası,
  • Nisan-Eylül Ayları arasında: 09:00-20:00 arası,
  • 25 Aralık- 26 Aralık ve 1 Ocak- 6 Ocak tarihlerinde, 09:00-14:00 arası. Son bilet kapanış saatinden 45 dakika öncesine kadar satılmakta olup, son yarım saat içeri ziyaretçi kabul edilmemektedir.

Seyahat İpuçları ve İdeal Ziyaret Saatleri

  • Sagrada Familia’yı öğleden sonra günbatımına yakın ziyaret etmenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz. İçerideki vitraylardan gelen (özellikle batı cephesinde) ışık cümbüşüne bu saatlerde şahit olabilirsiniz, ayrıca doğuş cephesinde güneş arkadan gelmeyeceği için daha güzel fotoğraflar çekersiniz ve Sagrada Familia’nın dış cephesini daha rahat incelersiniz. Yani her ne kadar daha sakin olsa da sabah ziyaretinden kaçının.
  • Yankesicilik çok fazla! Eşyalarınıza dikkat edin. Biliyoruz demesi kolay ama sırt çantanızı önünüze almaya çalışın tamamen arkanızda bırakmayın. Özellikle fotoğraf çekerken çanta, cüzdan gibi değerli eşyalarınıza dikkat edin.
  • Sagrada Familia biletleri gişede internete göre daha pahalı ve saatlere göre satılmaktadır. Gidip gişeden bilet almayı denerseniz hem yoğun kuyrukla karşılaşabilir hem de bilet tükendi cevabı alabilirsiniz. Ayrıca kule biletlerinde gişeden alınan biletlerde biletleme penceresi (?) adı altında ek bir maliyet alınmaktadır.
  • Yukarıda belirttiğimiz gibi kışın ısıtma bulunmadığından yapının içinde geçireceğiniz zamanı da göz önünde bulundurarak kalın giyinin.
  • Sagrada Familia’nın kulelerine çıkış asansör ile yapılır. Asansör bileti aldıysanız lütfen en az 10 dakika öncesinden orada olun. Kulelerden iniş ise merdivenle yapılıyor ve yaklaşık 400 basamak var. Daha önce belirttiğimiz üzere Doğuş Cephesi kulelerindeki merdivenler daha geniş olduğu için daha rahat inebilirsiniz. Ayrıca kule olarak Doğuş Cephesi’ndeki kulelere çıkmanızı öneririz. Yoğun yağmur durumunda, çok sert rüzgar durumunda kuleye çıkışlar iptal ediliyor. Bu nedenle kule bileti almadan hava durumu teyidi yapınız.
  • Güneşli bir günde gidiyorsanız mutlaka güneş gözlüğü ve şapka alın. Yapının ihtişamı ve büyüklüğü yazıyla anlatılamaz, dış cephede binlerce detay sizi bekliyor. Gözünüz güneşten rahatsız olabilir.
  • Sagrada Familia’nın karşısındaki parkta oturup dinlenebilir, kahve içebilir, bazikiya uzun uzun seyredebilirsiniz. Ayrıca çevrede yer alan restoranlarda da Sagrada Familia seyir keyfini yaşayabilir, bir şeyler atıştırabilirsiniz.

Sagrada Familia Ne Zaman Bitecek ?

Sagrada Familia’nın halen bitirilememiş olması Antoni Gaudi’nin planlarına dayanır. Gaudi bu eserin yapımının nesiller boyu sürmesini istemiştir.

Ayrıca Sagrada Familia inşaatı bağışla ilerlemektedir hatta bu nedenle Gauidi “Sagrada Familia ne zaman bitecek?” diye soranlara “müşterimin acelesi yok!” demiştir. Bu nedenle İspanyolların eserin yapımını turizm gelirleri nedeniyle bilerek geciktirdiği görüşüne katılmıyoruz. Yapı’nın Gaudi’nin 100’üncü yılına yani 2026’ya tamamlanması öngörülmektedir. Ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle bu öngörünün gerçekleşip gerçekleşmeyeceği şu an için belirsizdir. Yapının bitmiş halinin canlandırmasını içeren bir adet görseli aşağıda “Seçtiğimiz Videolar” bölümüne sizler için ekledik.

Sagrada Familia ile ilgili bir diğer eleştiri konusu da sonradan yapılan özellikle Passion (Tutku-Çile) cephesinde kullanılan malzemelerin yapının orjinalini bozduğu ve kötü durduğudur. Gaudi’nin binanın yapımında kullandığı kumtaşı güneş ışığını, kiri ve tozu emen bir malzemedir. Bu nedenle zaman içerisinde kararmıştır. Gaudi’nin bu tercihinde maliyet de etkilidir ki kendisinin Sagrada Familia bittikten sonra yapıyı boyama gibi bir düşüncesi de vardır. Şu anda yapıda çok daha kaliteli granit gibi bir çok inşaa materyali kullanılmakta olup Sagrada Familia’nın inşaati tamamlanması planlanan 2026’dan sonra zaman içinde renk / görsel olarak bir bütünlük kazanacağını düşünüyoruz.

Rehber niteliğinde olan bu yazımızda Sagrada Familia ile ilgili her şeye değindik. Sagrada Familia Bileti, Sagrada Familia giriş ücreti 2023, Sagrada Familia Online Bilet gibi konularda önerilerde bulunduk. Değerli yorum, deneyim ve fotoğraflarınızı bekliyoruz. Okuduğunuz için teşekkürler sevgilerimizle.

Videolar
Yorumlar
5 yıldız
86%
4 yıldız
14%
3 yıldız
0%
2 yıldız
0%
1 yıldız
0%
1 - 7 kayıttan 7 yorum gösteriliyor.
Yakındaki Yerler
Barselona iVenture Kartı
Giriş:
€85.00
Barselona 0.23 km
Satın alacağınız 7 günlük Barselona iVenture Kartı ile Barselona'daki en popüler turistik yerleri ziyaret ede […]
Sant Pau Art Nouveau
Giriş:
€16.00
Barselona 0.91 km
1900'lü yılların başında tıp sektörünü için son derece radikal sayılabilecek bir gelişme yaşandı. İleri görüş […]
Casa de les Punxes
Giriş:
€13.00
Barselona 1.07 km
Yakın zamanda ziyaretçilere açılan ve “Dikenlerin Evi” olarak da bilinen bu Casa de les Punxes kalesi güzelli […]
Casa Mila (La Pedrera)
Giriş:
€22.00
Barselona 1.38 km
Ünlü Katalan mimar Antoni Gaudi’nin bitmeyen kilise La Sagrada Familia'dan önceki son eseri olan Casa Mila (L […]
Casa Batllo
Giriş:
€35.00
Barselona 1.55 km
Bir apartman dairesinin neden bu kadar ünlü olduğunu merak ediyorsanız Barselona’ya yolunuz düştüğünüzde Casa […]
La Roca Village: Designer Outlet Alışveriş Merk...
Giriş:
€20.00
Barselona 1.67 km
Barselona'nın merkezinden hareket edecek olan lüks otobüsünüz sizi şehrin en büyük alışveriş merkezinden biri […]
Picasso Yürüyüş Turu
Giriş:
€35.00
Barselona 1.88 km
Picasso'nun arkadaşları, yaptıkları, hayatı ve kariyeri hakkında tur rehberiniz sizi bilgilendirirken, bu ünl […]