Orsay Müzesi

Paris’e yolunuz düşerse veya Paris gezisi planlıyorsanız, programınıza Orsay Müzesi’ni ekleyebilirsiniz. Yapısı ve içerdiği eserlerle özel bir yere sahip müzede sanata doyacaksınız. Bir tren garı istasyonunun nasıl bir sanat eserine dönüştüğünü kendi gözlerinizle görebilirsiniz.

Yazımıza Orsay Müzesi’nin tarihçesi ile başlıyoruz. Sırasıyla bölümlerini, görülmesi gereken eserleri ve ulaşım bilgilerini anlatıp; bilet ve giriş ücreti konusunda önerilerde bulunacağız. Dilerseniz aşağıdaki tablodan doğrudan Orsay Müzesi bilet ve giriş ücreti bölümüne geçebilirsiniz.

Orsay Müzesi Tarihçesi

Bugün müze olarak kullanılan bina 1900’da tren garı ve otel olarak inşa edilmiştir. Bir sanat eserini andıran garın tasarımı için 1898 yılında yarışma düzenlendi ve yarışmayı ünlü mimar Victor Laloux’un tasarımı kazandı. Garın inşa edilmesindeki amaç 14 Temmuz 1900’deki Dünya Fuarı’nın düzenleneceği bir alan oluşturmaktı. 1939’a kadar gar aktif olarak kullanılmıştır. 2. Dünya Savaşı’nın başlaması ile birlikte posta merkezine dönüştürüldü, savaş sonrasında film çekimleri için ve de müzayede salonu olarak kullanıldı.

1975’de Başkan Valéry Giscard d’Estaing’in girişimiyle binanın sanat müzesi haline dönüştürülmesi fikrini ortaya atmıştır. Girişim ve çabalar neticesinde 1978 yılında Orsay Müzesi’nin bulunduğu bina tarihi anıt olarak ilan edildi ve çalışmalar başladı. 1979’da yapılan yarışmayı ACT mimari grubu kazandı. Binanın iç tasarımını Gaetana Aulenti yaptı. Binanın karmaşık iç düzeni, üç ana seviyeye paylaştırıldı. Tren platformları ve geniş taş yapılar, sergiler için özel olarak düzenlendi ve geniş bir alan oluşturuldu.

1986’da açılışı yapılan Orsay Müzesi için Louvre, Jeu de Paume ve Ulusal Modern Sanat Müzelerinden koleksiyonlar alınmış olup, Orsay Müzesi’nin oluşumunda bu müzelerin katkısı büyüktür.

Bölümleri ve Görülmesi Gereken Eserler

183 metre boyunca Seine Nehri kenarında uzanan Orsay Müzesi 2.000’den fazla resim ve 600’den fazla heykelle ziyaretçileri karşılıyor. Bol ışık alan salonu, yüksek tavanı, iç açıcı mekân ve panoramik görüntü müzede sıkılmadan dolaşmanızı sağlıyor.

Müzede ağırlıklı olarak 1848-1915 yılları arası Fransız sanat eserleri sergileniyor. Sembolizm, realizm, natüralizm sanat akımlarını yansıtan eserler bulunsa da; eserlerin birçoğu empresyonizm ve post-empresyonizm akımlarının etkisiyle yapılmış. Bu akımların temsilcilerinden olan Van Gogh, Édouard Manet, Hilaire-Germain-Edgar Degas, Pierre Auguste Renoir, Claude Monet gibi sanatçıların eserlerini görebilirsiniz. Orsay Müzesi’nin planı ve yerleşimi Eylül/2019 itibariyle değişmiş olup Vincent Van Gogh’un eserleri 5’inci kata taşınmış ve bir çok ufak değişiklik yapılmıştır.

Orsay Müzesi Yerleşim Planı

Orsay Müzesi Yerleşim Planı

Orsay Müzesi yeni yerleşim planına göre ziyaret edeceğiniz eserler, 0. Kat (Giriş-Kat) 2. Kat ve 5’inci katta bulunuyor. Çoğu seyahat rehberinde bu katlar alt kat orta kat ve üst kat olarak adlandırılmıştır. Şimdi giriş ücretini fazlasıyla hakeden bu müzenin bölümlerini incelemeye başlayalım.

Orsay Müzesi Giriş Kat (Alt Kat)

Sağ ve sol duvarlarda resimler sergileniyor. Resimler 1848 – 1870 arası dönemlerini kapsıyor. Sağ taraftaki galeriler, resmin evrimini sergiliyor. Bu bölümde Edgar Degas, Moreau, Delacroix ve Ingres gibi sanatçıların eserleri bulunuyor. Sol taraftaki galerilerde Naturalizm, Gerçekçilik ve post-empresyonizm eserleri sergileniyor.

Eserler arasında oryantalizmin temsilcisi olan Osman Hamdi Bey’in de (Oryantalizm Bölümünde – 15 no’lu salon) “Şehzade Türbesinde Derviş” adlı (1908) eseri bulunuyor. Bu eserin İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde olduğunu belirten sanat siteleri mevcut ancak bu bilgi yanlış, eser maalesef Orsay Müzesi’nde.

Osman Hamdi Bey - Şehzade Türbesinde Derviş - Orsay Müzesi

Osman Hamdi Bey – Şehzade Türbesinde Derviş – Orsay Müzesi

Koridorda iki sıra oluşturulmuş ve heykeller sergileniyor. Heykellerin arasından yürüyerek, hem resimleri hem de heykelleri inceleyebilirsiniz. Rodin’in “Düşünce”, Jean Baptiste Carpeaux’nun “Dans”, Edgar Degas’ın dansçı heykellerini Orsay Müzesi içinde görme şansını buluyorsunuz.

Orsay Müzesi’nin Giriş Katında mutlaka görmeniz gereken diğer eserler aşağıdaki gibidir:

  • Jean-François Millet: Spring at Barbizon (Barbizon’da Bahar – Giriş Kat 4 no’lu salon) , The Gleaners (Başak Toplayanlar-1857). Van Gogh’un düşüncelerimi yansıtan ressam dediği ve kardeşi Theo’ya yazdığı mektuplarda 200’den fazla kez bahsettiği Millet’in eserlerini es geçmemelisiniz.
  • Gustave Courbet: Sanatçının Stüdyosu (Giriş Kat 7 No’lu salon), L’Origine du Monde (Dünyanın Kökeni) – (Giriş Kat 6 no’lu salon). Gerçekçilik akımının öncülerindendir.
Gustave Courbet - Sanatçının Stüdyosu - Orsay Müzesi

Gustave Courbet – Sanatçının Stüdyosu – Orsay Müzesi

  • Paul Signac:  Su Kuyusunda Provence’li Genç Kadınlar ( Giriş Kat 10 no’lu salon).
  • Vincent Van Gogh: Van Gogh’un 18 eseri 5’inci katta 1 eseri de zemin kattadır. “Saint-Paul Hastanesi Bahçesinde Çam Ağaçları” eseri zemin katta 10 no’lu salonda ziyaret edebilirsiniz.
  • Édouard Manet:  Olympia (Giriş Kat 14 no’lu salon), Balkon (Giriş Kat 20 no’lu salon).
  • Jean-Baptiste Camille Corot: “A Morning. The Dance of the Nymphs” (Giriş Kat – Chauchard Galerisi)
Jean-Baptiste Camille Corot, “A Morning. The Dance of the Nymphs” - Orsay Müzesi

Jean-Baptiste Camille Corot, “A Morning. The Dance of the Nymphs” – Orsay Müzesi

Orsay Müzesi İkinci Kat (Orta Kat)

Orsay Müzesi’nin ikinci katında eserler sanat akımlarına göre sıralanmıştır. İkinci katta Akademik Sanat, Art Nouveau akımı, Nabis, Naturalizm ve Sembolizm akımları tasnifli bir şekilde yer almaktadır. Sagrada Familia‘nın mimarı olan Antoni Gaudi’ye ayrılan 65 no’lu odaya mutlaka uğramanızı öneririz.

Orsay Müzesi 5’inci Kat (Üst Kat)

Bu katta mutlaka görmeniz gereken eserler aşağıdaki gibidir:

  • Claude Monet: “Paris’teki Rue Montorgueil – 30 Haziran 1878 Kutlamaları” (5’inci kat 31 no’lu salon), “Kavaklar – Rüzgar Etkisi” (5’inci kat 34 no’lu salon), “Rouen Katedrali” (5’inci kat 34 no’lu salon), “Gelincikler” (5’inci kat 29 no’lu salon), “Le Pavé de Chailly”  (5’inci kat 29 no’lu salon)
Claude Monet - Gelincikler

Claude Monet – Gelincikler

  • Pierre-Auguste Renoir: izlenimcilik akımının öncüsü Renoir’in 1876 tarihli Bal du moulin de la Galette (5’inci kat 30 no’lu salon) eserini mutlaka görmelisiniz.
Le moulin de la Galette (Orsay Müzesi, 1876)

Le moulin de la Galette (Orsay Müzesi, 1876)

  •  Camille Pissarro:  Paul Cézanne ve  Paul Gauguin’i derinden etkileyen Pissaro’nun White Frost (5’inci kat 32 no’lu salon) ve  Road to Versailles, Louveciennes eserlerini görebilirsiniz. ( Zemin Kat 19 no’lu salon).
  • Paul Cézanne: Modern sanatın öncülerinden sayılan Fransız post-empresyonist ressamın Elmalar ve Portakallar eserini görebilirsiniz. (5’inci kat 35 no’lu salon).
  • Édouard Manet:  Mor Buket Menekşe ile Morisot (5’inci kat 29 no’lu salon), Kırda Öğle Yemeği (5’inci kat 29  no’lu salon) eserlerini görebilirsiniz. Kırda Öğle Yemeği eseri günümüzde modern sanatın başlangıç eseri kabul edilmektedir.
Kırda Öğle Yemeği - Édouard Manet

Kırda Öğle Yemeği – Édouard Manet

  • Vincent Van Gogh: Van Gogh’un müzede 19 eseri bulunmakta olup, Orsay Müzesi Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi’nden sonra en çok Van Gogh eseri bulunduran müze konumundadır.  Van Gogh’un 18 eseri 5’inci katta “Galerie Bellechasse” bölümünde bulunmaktadır. Sadece “ Saint-Paul Hastanesi Bahçesinde Çam Ağaçları” eseri zemin katta 10 no’lu salonda bulunmaktadır.
Van Gogh, Arles'teki Yatak Odası, Orsay Müzesi, Paris, Fransa.

Van Gogh, Arles’teki Yatak Odası, Orsay Müzesi, Paris, Fransa.

Van Gogh, Rhone Üzerinde Yıldızlı Gece, Orsay Müzesi, Paris, Fransa

Van Gogh, Rhone Üzerinde Yıldızlı Gece, Orsay Müzesi, Paris, Fransa

Van Gogh'un Orsay Müzesi'ndeki oto portresi. Paris, Fransa.

Van Gogh’un Orsay Müzesi’ndeki oto portresi. Paris, Fransa.

Birçoğunu ismen ya da görsel olarak bildiğiniz, Orsay Müzesi’ndeki Van Gogh eserleri şunlardır:

Eugène Boch’un portresi, Oto Portre, Montmartre’de bir kafenin terası (La Guinguette), Asnieres’deki Deniz Kızı Restoranı, Arles’teki yatak odası (bu resmin 3 versiyonu vardır ve bir versiyonu da Orsay Müzesindedir.), İtalyan Kadın Portresi, Rhone Üzerinde Yıldızlı Gece, Karavanlar, Arles çevresindeki Bohem Kampı, Arles’daki Dans Salonu, Bakır Vazoda Çiçekler, İki kız, Güller ve Anemonlar, Paul Gachet’in bahçesinde, Matmazel Gachet Auvers-sur-Oise’deki Bahçesinde, Sanatçının Portresi, Auvers’deki Kilise, Auvers-sur-Oise’deki Cordeville Anızları, Doktor Paul Gachet, Saint-Rémy-de-Provence’deki Saint-Paul Hastanesi.

Orsay Müzesi’nin Meşhur Saati: Zaman İçinde Pencere

5’inci katta kuzeybatı köşesinde “Zaman İçinde Pencere” olarak adlandırılan yerde Orsay Müzesi’nin meşhur saati bulunuyor. Saatin içinden Louvre Müzesi’ni seyredebilirsiniz. Ayrıca bu alanda çok güzel fotoğraflar çekinebilirsiniz.

Orsay Müzesi'nin Meşhur Saati - Zaman İçinde Pencere

Orsay Müzesi’nin Meşhur Saati – Zaman İçinde Pencere

Teras

Gezinin yorgunluğunu atmak ve Seine nehri manzarasını izlemek isterseniz, terasa çıkabilirsiniz. Terasta 19. Yüzyıldan kalma bir heykeli görme şansınız da bulunuyor. Ayrıca terastan aşağı baktığınızda Rodin’in bütün heykellerini kuşbakışı görebiliyorsunuz. Ayrıca terasta manzaraya karşı bir kahve içmenizi öneriyoruz.

Orsay Müzesi'nin Terası

Orsay Müzesi’nin Terası

Orsay Müzesi’ne Ulaşım

RER-C tramvay hattını kullanarak “Musee d’Orsay” durağında inerek, müzeye geçebilirsiniz. Metroyla gitmek isterseniz 12 numaralı metro hattına binip, Solferino veya Assemble Nationale duraklarında inip, kısa bir yürüyüşten sonra müzeye ulaşabilirsiniz.

Orsay Müzesi Ziyaret Saatleri

1 Ocak, 1 Mayıs, 25 Aralık ve pazartesi günleri Orsay Müzesi kapalıdır. Bu tarihler dışında müze, 09.30 – 18.00 arası ziyarete açıktır. Perşembe günleri saat 21.45’e kadar müzeyi ziyaret etme imkânınız bulunuyor.

Özellikle Salı ve Pazar günleri Orsay Müzesi aşırı yoğundur. Bu günler dışında Çarşamba ve Cuma günleri nispeten daha sakindir. Bu günleri ve günün erken saatlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca kapıdaki sıraya takılmak istemiyorsanız, biletinizi internetten alınız. Müzenin dört girişi bulunuyor. C kapısından, internetten rezervasyonlu bilet alanlar hızlı geçiş yapıyor. A kapısından, müzenin girişinden bilet alanlar geçiyor. B ve D kapılarını genellikle okul turları kullanıyor.

Orsay Müzesi Giriş Ücreti ve Bileti

Orsay Müzesi Paris’e gelen turistlerin Louvre Müzesi’nden sonra akın ettiği belli başlı yerlerden birisi. 2018 verilerine göre Orsay’ı 3.17 Milyon kişi ziyaret etmiş. Dünyanın en güzel sanat müzelerinden biri olan bu müzeye gösterilen bu yoğun rağbet haliyle girişinde (özellikle turizm sezonunda) uzun bilet kuyruklarının olmasına neden oluyor. Bu nedenle tatil için ayırdığınız değerli zamanı bilet & giriş ücreti kuyruğunda geçirmemeniz için biletinizi önceden online olarak almanızı öneriyoruz. Sizin için derlediğimiz Orsay bilet türleri ve turları aşağıdaki gibidir:

1-) Orsay Müzesi Ücretsiz Giriş: Orsay Müzesi’ne giriş her ayın ilk Pazar günü ücretsizdir. Ancak ücretsiz giriş olması nedeniyle çok yoğun olmaktadır.

2-) Orsay Müzesi Hızlı Giriş Bileti (Tıklayınız-1) ya da (Tıklayınız-2): Bu bilet ile giriş ücreti için müze kuyruğuna girmeden hızlı bir şekilde Entrance ‘C’ (entrée réservée) kapısından giriş yapıyorsunuz. Bilet ve giriş ücreti 2023 Temmuz ayı itibariyle 17 Euro’dur. Sadece güvenlik kontrolü için sıraya giriyorsunuz. Online olarak aldığınız bilet mail adresinize ve telefonunuza sms olarak gönderiliyor. Maildeki barkodu okutup geçebilirsiniz, çıktısını almanıza gerek yoktur.

3-) Paris Müze Kart ile Girin (Tıklayınız): 2 gün, 4 gün ve 6 günlük seçenekleri bulunan Paris Müze Kart size Louvre ve Orsay Müzeleri dahil 60’ın üzerinde müzeye ve turistik destinasyona ücretsiz girme hakkı sağlıyor. Müze Kartın listesindeki yerleri bir plan dahilinde değerlendirerek kartı tercih edebilirsiniz. Bu kartı Müze Biletleri sitesi ekibi olarak öneriyoruz. Müze kartınızı mobil olarak internet üzerinden aldıktan sonra Louvre Müzesi’ne on dakika mesafede bulunan alandan barkodunuzu gösterip karta dönüştürüyorsunuz ve kullanmaya başlıyorsunuz.

4-) Orsay Müzesi Rehberli Tur (Tıklayınız): Orsay Müzesi, resim sanatının ağırlıklı olduğu bir yer. Öyle ki 18 ve 19’uncu yüzyıl resim sanatı açısından dünyadaki en önemli yerlerden biri. Dolayısıyla programınız ve gezi bütçeniz elverişliyse bir Orsay Turuna katılabilirsiniz. Turun dili İngilizce, süresi 2 saat ve genellikle cumartesi günleri düzenleniyor.

Ziyaret Tavsiyelerimiz

  • Müze yoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda Orsay Müzesi’ni ziyaret için en ideal saat sabah erken saatleridir. Sabah erken başlayan bir Orsay gezisi hem müzeyi daha geniş bir zaman aralığında gezmenizi sağlar hem de yoğunluk nispeten daha az olur. Ayrıca Perşembe günleri müze saat 21:45’te kapanmaktadır. Akşam saat 6 ile 21:45 arası nispeten daha az yoğundur.
  • Müzeye çantalar alınmıyor, ücretsiz vestiyere bırakabilirsiniz.
  • Özellikle giriş katında eserleri incelerken ayakta incelemek durumundasınız, bir çok müzede olduğu gibi eserlerin karşısında onları uzun süre incelemek için koltuklar & sandalyeler yerleştirilmemiş. Bu durum yorucu oluyor.
  • Teras katından muhteşem manzaraya karşı bir kahve içmenizi öneririz.
  • Müze Seine nehri kıyısında yer aldığından, müzeden çıktıktan sonra güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz.
  • Önce üst katları gezip aşağıya doğru inebilirsiniz. Üst katlarda (özellikle Van Gogh) bulunan eserleri daha az yorgun ve daha uzun süre gezebilirsiniz.
  • Orsay Müzesi’nde düzenli olarak kısa süreli sergiler bulunup, bu sergileri atlamamanızı öneriyoruz.
  • Maalesef müzenin tuvaletleri rağbeti karşılayacak büyüklükte değil, bu nedenle tuvaletlerde müze yoğunluğuna bağlı olarak kuyruk olabiliyor. Sıvı tüketimini sona bırakmanızı öneriyoruz 🙂
  • Paris’e gitmeden ve/veya Orsay’a girmeden önce imkanınız olursa “Umberto Arte ile Sanat: Sanatçılar-Akımlar-Resimler” kitabını okumanızı öneriyoruz.

Orsay, dünyanın en zengin ve en heyecan verici müzelerinden biridir. Müzenin koleksiyonu, Monet, Cézanne, Renoir, Van Gogh ve Rodin gibi sanat ustalarının sayısız başyapıtına ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle Louvre Müzesi gibi kesinlikle ziyareti hak ettiğini düşünüyoruz. Bu yazımızda Orsay Müzesi ziyaretinize ilişkin olarak müzenin tarihçesini, bölümlerini, görülmesi gereken eserleri (tam yerleri ile birlikte) anlatıp Orsay Müzesi giriş ücreti, Orsay Müzesi bileti ve online bilet alma gibi konularda önerilerde bulunduk. Okuduğunuz için teşekkürler. Sevgilerimizle.

Videolar
Yorumlar
5 yıldız
100%
4 yıldız
0%
3 yıldız
0%
2 yıldız
0%
1 yıldız
0%
1 - 9 kayıttan 9 yorum gösteriliyor.
Yakındaki Yerler
Louvre Müzesi
Giriş:
€20.00
Paris 0.81 km
Fransa’nın başkenti Paris’te, Louvre Sarayında konumlanan Louvre Müzesi (Musée du Louvre), dünyanın en büyük […]
Rodin Müzesi
Giriş:
€14.00
Paris 0.94 km
Her yıl yedi yüz binden fazla ziyaretçi tarafından ziyaret edilen Rodin Müzesi, Paris Gezi programına eklenec […]
Sainte Şapeli
Giriş:
€11.00
Paris 1.44 km
Hristiyanlar için önemli bir yere sahip olan Sainte Şapeli (Kutsal Şapel -Sainte Chapelle ) gotik mimarinin e […]
Paris Operası (Opéra Garnier)
Giriş:
€14.00
Paris 1.53 km
Paris Operası, 13 yıllık bir süre zarfında mimar Charles Garnier tarafından inşa edilmiş ve 1875'te açılmıştı […]
Centre Pompidou
Giriş:
€15.00
Paris 1.88 km
Centre Pompidou, Paris'in kalbinde yer alan ve modern sanatın öncü eserlerine ev sahipliği yapan büyüleyici b […]
Seine Nehri Tekne Turu
Giriş:
€16.00
Paris 1.91 km
Fransa'nın başkenti Paris'in kalbinde yer alan Seine Nehri, tarihi ve kültürel önemi ile ünlüdür. Bu nehir, F […]
Paris Parc Astérix
Giriş:
€51.00
Paris 1.91 km
1989 yılında açılan Parc Astérix, Paris'in kuzeyinde bulunan ve Asteriks & Oburiks gibi popüler çizgi rom […]