Dükler Sarayı

Venedik’te tekne turunuza ara verip şehrin en büyük gösterişli binası olan Dükler Sarayı (Palazzo Ducale) gezisi yapabilirsiniz. Venedik Cumhuriyeti’nin 700 yıldan fazla bir süredir iktidar merkezi ve resmi konutu olan saray günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Dükler Sarayı’nın bir cephesi, San Marco Meydanı’ndaki Piazzetta’ya (Piazza San Marco) ve bir diğer cephesi Büyük Kanal’a bakmaktadır, bu konumu sarayı Avrupa’nın en görkemli yerlerinden biri yapmaktadır.

Yazımıza Dükler Sarayı’nın tarihçesi ile başlıyoruz. Sırasıyla bölümlerini ve görülmesi gereken eserleri anlatacağız. Dilerseniz aşağıdaki içerik tablomuzdan doğrudan Dükler Sarayı giriş ücreti ve online bilet ve tur rezervasyonu bölümüne geçebilirsiniz.

Dükler Sarayı Tarihçesi

Orta Çağ’da (1000-1400 yılları arasında), Venedik Cumhuriyeti, günümüzde Hırvatistan ve Bosna Hersek olan Adriyatik kıyı şeridinin tamamı dahil olmak üzere Doğu Akdeniz’e hakim olmuştur. Venedik Cumhuriyeti, 1400-1500’lerde, Doğu Akdeniz’e hakim olmuştur ve Kıbrıs, Girit ve Ege’deki tüm Yunan takımadaları üzerinde kontrol sağlamıştır. Cumhuriyet İtalyan yarımadasında Vincenza, Treviso, Brescia Verona, ve Bergamo gibi şehirlerinin tamamı Venedik Cumhuriyeti tarafından yönetilmiştir. Dolayısıyla bu denli güçlü bir devlet, görkemli bir idare binası / merkezine ihtiyaç duyuyordu.

Dük'ün Sarayı - Venedik

Dük’ün Sarayı – Venedik

Saray, ilk olarak 9. yüzyılda Bizans tarzı ahşap bir saray olarak inşa edilmiştir. Dönemin kaynaklarında yer alan tasvirlere göre burası bir saraydan ziyade başlangıçta dört gözetleme kulesi ve yüksek savunma duvarları olan bir kaleye benziyordu.

Dükler Sarayı geçirdiği bir çok yangından sonra, ilk inşaasından yaklaşık 500 yıl sonra 1340 yılında Gotik tarzında yeniden inşa edilmiştir. Heykeltıraş ve mimar Filippo Calendario liderliğinde bugünkü gördüğünüz yapının temeli oluşturulmuştur.

Venedik’in kalbi olan San Marco Bazilikası’nın hemen bitişiğinde inşa edilen saray, Avrupa’nın en görkemli belediye ve idare komplekslerinden biri olmuştur. Sarayda dükün şahsi dairesine ilave olarak, saray, mahkemeler, idare ofisleri, görkemli avlular, büyük merdivenler ve balo & dans salonlarının yanı sıra adli ve siyasi suçluların tutulduğu hapishaneler yer almaktadır. Yüzyıllar boyunca Dükler Sarayı’nın üç temel fonksiyonu olmuştur: Dükün konutu, hükümet binası ve adalet sarayı. Burası, Venedik’in ve hatta Avrupa’nın kaderinin en önemli kararlarından bazılarının alındığı yerdir.

Bina, önceki yapıları da içeren üç büyük bloktan oluşmaktadır. Dükün sarayının inşaası Venedik’te sürekli çıkan yangınlar nedeniyle yaklaşık 150 yıl sürmüştür. Denize daha yakın olan (aynı zamanda yangın tehditi daha az olan) San Marco Havzası’na giden kanat en eskisidir. 1340’tan itibaren yeniden inşa edilmiştir. Saray’ın dairelerini ve birçok devlet dairesini barındıran kanal tarafındaki kanat, Rönesans’tan kalmadır ve büyük yangın sonrası 1483-1565 yılları arasında inşa edilmiştir.

Venedik Dükler Sarayı'nın Lagün Cephesi

Venedik Dükler Sarayı’nın Lagün Cephesi en eski cephedir. Sutun başları 14’üncü yüzyıla tarihlenmektedir.

Saray 18. Yüzyıla kadar ciddi yangınlar, işgallere uğramış ve restorasyonlar geçirmiştir. Sarayın inşası ve restorasyonu sırasında Tintoretto, Titian ve Veronese gibi Venedikli ünlü ustalar da yardım etmişlerdir. 17’inci yüzyılda Osmanlı ve Papalık ile olan sürekli çatışma hali Venedik Cumhuriyeti’ni zayıftlatmıştır. 1790’lı yıllarda Napolyon Bonapart şehri ele geçirmiştir. Napolyon işgalinin ardından 1797 yılında Venedik’in son Dükü olan Ludovico Manin görevinden çekilmiş ve 700 yıllık Venedik Cumhuriyeti sona ermiştir.

Dükler Sarayı’nın Bölümleri

1866 yılında Venedik, birleşen İtalya’nın bir parçası haline gelmiş ve Dük’ün Sarayı yeni birleşen İtalyan Devleti’ne geçmiştir. 19. yüzyılın sonlarında saray yenilenmiş ve restore edilmiş; 1923’te bir müze olarak açılmıştır. Dükler Sarayı, 1923’den beri müze olarak kullanılmaktadır.

İç ve dış mimarisiyle Dükler Sarayı görülmeye değer bir yerdir. Alan çok geniş olduğu için tamamının 1-2 saat süre ayrılarak gezilerek bitirilemeyeceği kanaatindeyiz. Bu nedenle, sarayın görülmesi gereken yerleri olan cephesi, avlusu, içi ve hapishanesi bölümlerine değineceğiz.

Dış Cephe

Beyaz taş sütunların üzerine oturtulmuş açık pembe Verona mermerleri uzaktan baktığınızda tıpkı bir dantel örgüsünü andırmaktadır. Dış cephelerden en eskisi kanala bakan Lagün Cephesidir. Cephede bolca heykel bulunmaktadır. Bunların arasında Hz. Nuh heykeli ile Adem ile Havva heykellerini görmeden geçmeyin.

Adam ve Havva Heykeli ile Nuh Heykeli

Adam ve Havva Heykeli ile Nuh Heykeli – Dük’ün Sarayının duvarlarından detaylar.

Sarayın dış cephesinde sergilenen eski bir Gondola

Sarayın dış cephesinde sergilenen eski bir Gondola

Dükler Sarayı Dış Cephesi'nden detaylar

Sarayın dış cephesinden bir detay – halkı suçluları ihbar etmeye çağıran bir mektup kutusu.

Porte Della Carta Kapısı

Sarayın ana giriş kapısıdır. San Marco Meydanı’na bakan cephenin sol tarafında yer almakta olup, sarayın avlusuna çıkmaktadır. Venedik Cumhuriyeti’nin kanunları burada ilan edilmiştir. Yüzyıllar boyu insanlar Venedik Konseyi’ne dilekçelerini vermek için bu kapıda beklemişlerdir.

Dükler Sarayı - Porte Della Carta Kapısı

Dükler Sarayı – Porte Della Carta Kapısı

Porte Della Carta, 1400’lü yıllarda Giovanni ve Bartolomeo Bon kardeşler tarafından tasarlanmıştır. Gotik mimarinin en kusursuz örneklerinden biridir. Kabartmalarla süslü kapıya dikkatinizi verdiğinizde aslan Aziz Marcus’un önünde diz çöken Francesco Foscari figürünü görebilirsiniz. Bu heykelin orjinali 1797’de yıkılmış ve 19. yüzyılda Luigi Ferrari tarafından yeniden yapılmıştır.

Foscari Geçidi ve Devler Merdiveni

Ana kapının arkasında bulunan bu geçit aynı zamanda avluya açılıyor. Gotik tarzında yapılsa da, kolon ve nişlerde Rönesans etkilerini görebilirsiniz. Burada Antonio Rizzo’nun Âdem ile Havva heykeli yer alıyor. Mimarın bir diğer eseri de Devler Merdivenidir. Avluyu üst katlara bağlıyor. Düklerin taç giyme törenleri için devasa büyüklükte yapıldığından bu adla anılıyor. Burada ayrıca Venedik’in deniz ve kara gücünü simgeleyen Mars ve Neptün heykellerini de görebilirsiniz.

Venedik Dükler Sarayı'nın avlusu - Devler Merdiveni

Venedik Dükler Sarayı’nın avlusu – Devler Merdiveni

Dükler Sarayının İçi

Özgün müze örneklerinden sayılan Dükler Sarayı koleksiyonlarının çoğu dışarıdan getirilmemiş olup, koleksiyonun genelini saray için yapılan eserler oluşmaktadır. Silah koleksiyonlarından antik dönem heykel ve eserlerine birçok tarihi obje sergidedir.

Dükler Sarayı silah ve zırh sergisi

Sarayın içinde yer alan silah sergisinde dönemin silahları ve zırhları oldukça güzel bir biçimde sergilenmektedir.

Sala del Maggior Consiglio

İkinci katta bulunuyor. Buraya Venedik Parlementosu Büyük Konsey Salonu da deniliyor. Duvar süslemeleri Pisanello, Bellini, Carpacio ve Titian tarafından yapılmış. Çıkan yangınlar sonucunda süslemelerin çoğu kaybolmuş. Duvarda, Tintoretto’nun “Cennet” isimli devasa çalışması bulunuyor. Ayrıca duvarda, görev almış bütün valilerin portreleri bulunuyor. (ihanetten idam edilen Marino Faliero hariç)

Sala del Maglior Consiglio - Dükler Sarayı

Sala del Maglior Consiglio – Dükler Sarayı

Scala d’Oro

Merdivende altın kaplama olduğu için “altın merdiven” adıyla da anılıyor. Birinci ikinci katları birbirine bağlıyor. Devler Merdivenine oranla daha küçüktür.

Scala d’Oro - Dükler Sarayı

Scala d’Oro – Dükler Sarayı

Scala d’Oro - Dükler Sarayı

Scala d’Oro’nun muhteşem süslemeleri – Dükler Sarayı

Sala del Collegio

Sarayın en göz alıcı odasıdır. İkinci katta bulunuyor. Dönemin kabinesinin toplandığı ve en ağır misafirlerin ağırlandığı odadır. Duvar ve tavan süslemeleri birbiriyle uyumlu ve göz alıcıdır.

Sala del Collegio

Sala del Collegio ve muhteşem süslemeleri.

Sala delle Quattro Porte

Heykellerle süslenmiş eşsiz mermer işçiliğine sahip 4 kapısı olan odadır. Tavan ve duvar işçilikleri ile tablolar görülmeye değerdir.

Dükler Sarayı Hapishaneleri

Hapishane saraydan ayrı bağımsız bir bölümdür. “Ahlar Köprüsü” adı verilen bir köprüyle birbirlerine bağlanmışlardır. Köprüyü ve hapishaneyi ziyaret etmek istiyorsanız rehberli tura katılmanız gerekiyor. Aksi takdirde Dükler Sarayı için aldığınız standart biletle buraları gezemiyorsunuz. (Bu tur ile bilgilere aşağıda yer alan Dükler Sarayı Bileti ve giriş ücreti bölümünde yer verdik.)

Saray ile Hapishaneyi birbirine bağlayan Ahlar Köprüsü - Venedik

Saray ile Hapishaneyi birbirine bağlayan Ahlar Köprüsü – Venedik

Ahlar Köprüsü; 1637’de yapılmış barok tarzı taş köprüdür. Saray ile cezaevini birbirine bağlıyor. Üzerinde işlemeler ve süsler bulunan pencereler vardır. Buradaki pencerelerden idam mahkûmları Venedik’in güzel manzarasına son defa bakarlarmış. Bu yüzden bu köprüye “Ah’lar Köprüsü”, “Son Nefes Köprüsü”, “İç Çekiş Köprüsü” gibi adlar verilmiş.

Dükler Sarayı'nın Hapishaneleri

Dükler Sarayı’nın Hapishaneleri

Hapishanenin hücrelerinin çoğunda pencere dahi bulunmamaktadır. Bu da hücrelerde yüksek nem ve kurşun çatının altında aşırı ısınan odaları tam bir eziyet merkezi haline getirmiştir. Hapishane; 16. yüzyılda yapılan hücrelerde daha ziyade adi suçlular yatarmış. Üst kattan alt katlara doğru cezalar ağırlaşırmış. Alt katlarda gezerken Kazanova’nın ünlü kaçış (1755) hikayesini de dinleyebiliyorsunuz.

Dükler Sarayı Bileti ve Giriş Ücreti

Dükler Sarayı Venedik’in sembolüdür ve 2019 yılında 1.4 milyon turist tarafından ziyaret edilmiştir. 2023 yılı için Dükler Sarayı giriş ücreti 30 Euro’dur. Yüksek yoğunluğu nedeniyle yoğun kalabalıklarda bilet kuyruğunda uzun zaman geçirmemeniz için giriş biletinizi önceden almanızı öneriyoruz.

Dükler Sarayı’nı dilerseniz hızlı giriş bileti ile dilerseniz gondol turları ile ya da San Marco Bazilikası ile kombine ederek dilerseniz gece vakti ziyaret edebilirsiniz. Sizler için en çok tercih edilen giriş seçeneklerini ve turlarını derledik.

1-) Dükler Sarayı Hızlı Giriş Bileti (Tıklayınız-1) ya da (Tıklayınız-2) : Bu hızlı giriş bileti ile bilet için sarayın gişesinde kuyruk beklemeksizin doğrudan giriş yapabilirsiniz. Bilet için tercih ettiğiniz tarihi belirledikten sonra e-mail adresinize gelen barkodu telefonunuzdan okutarak temassız giriş yapabilirsiniz. Ziyaretin kapsamı sarayın hapishane bölümü hariç her yeridir.

2-) Dükler Sarayı Rehberli Tur (Tıklayınız-1) ya da (Tıklayınız-2): Dükler Sarayı rehberli turları oldukça çeşitli. Sadece saray ve normal biletle girilemeyen hapishane bölümü için rehberli tur bulabileceğiniz gibi San Marco Bazilikası ve meydanı ile kombine edilmiş rehberli tur seçenekleri bulmanız mümkün.

Biz de bu seçenekleri düşünerek birinci seçenekte sadece sarayı ve hapishaneleri içeren rehberli tura ikinci seçenekte ise San Marco Bazilikası’nı da kapsayan seçeneğe yer verdik. Dükler Sarayı rehberli turlarının ortalama süresi 1 saat ve fiyatı 50 Euro’nun üzerinde. Saray ile birlikte San Marco Bazilikasını da rehber eşliğinde gezmek isterseniz turların fiyat aralığı 65-70 Euro civarında.

Turlara ilave olarak yabancı dil bilginiz varsa belirtmemiz gereken hesaplı bir seçenek de Saray + San Marco bazilikası kombine bileti + sesli rehber seçeneğidir. (Tıklayınız) Bu seçenekle Venedik’in sembolü olan ve yan yana bulunan iki yapıyı sesli rehber eşliğinde gezebilirsiniz.

Eğer yabancı diliniz varsa (İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca seçenekleri) rehberli turu tercih edebilirsiniz.

3-) Dükler Sarayı Girişi + Gondol Turu Kombo Bilet (Tıklayınız): Eğer Venedik Gondol Turu yapmayı planlıyor ve Dükler Sarayı ziyaretinizle bunu kombine etmek istiyorsanız bu seçeneği değerlendirebilirsiniz. Bu iki seçeneğin tek fiyatı 55-60 Euro aralığındadır. Dük’ün sarayına girişe ilave olarak yarım saatlik Gondol turunu  (genellikle saat 16:00’da başlamaktadır) bir arada gerçekleştirebilirsiniz.

4-) Venedik’in En iyileri Turu (Tıklayınız): Bir önceki maddede saydığımız Dükler Sarayı girişi ve Gondol Turu kombinasyonuna San Marco Bazilikası’nın biletle girilen bölümleri ilave edildiğinde bu tur ortaya çıkmaktadır. Yazımız tarihi itibariyle 78 Euro olan tur fiyatıyla bu 3 aktiviteyi kombine edebilirsiniz. Turda canlı rehber bulunmamakta olup; gezeceğiniz yerler için size sesli rehber sunulmaktadır.

5-) Dükler Sarayı’nın Gizemleri Turu (Tıklayınız): İngilizce dilinde profesyonel tur rehberi eşliğinde düzenlenen bu tur 3.5 saat sürmektedir. Tur kapsamında saray ve San Marco Bazilikası bulunmaktadır. Bu turda Venedik Dükler Sarayı hakkında tüm detaylara değinilmekte olup; hapishane bölümüne ayrılan zaman oldukça uzundur. Tur fiyatı 2023 Temmuz ayı itibariyle 88 Euro civarındadır.

6-) Dükler Sarayı VIP Gece Turu (Tıklayınız): Genellikle Salı ve Pazar günleri düzenlenen bu turda saat 17:30’dan sonra yoğun kalabalıklardan uzak, küçük bir grupla sarayı keşfedebilirsiniz. Bu VIP turun 2023 yılı Temmuz ayı itibariyle 229 Euro fiyatı bulunmaktadır. 3.5 saat süren bu rehberli turun dil seçenekleri arasında Türkçe bulunmamakta olup; tur İngilizce olarak düzenlenmektedir.

Dükler Sarayı ‘na Ulaşım

Saraya, vapurlarla veya su taksileri adı verilen araçlarla ulaşabilirsiniz. Vapurla gelmek isterseniz; Vallaresso, San Zaccaria veya Giardinetti duraklarında inip, Dükler Sarayı (Doge’s Palace) tabelasını takip ediyorsunuz.

Dükler Sarayı Ziyaret Saatleri

Koronavirüs nedeniyle şu anda saray Pazar günü, Perşembe günü ve Cuma günü ziyarete açıktır. Sarayın normal çalışma saatleri ise aşağıdaki gibi olup pandemi bittikten sonra bu saatler tekrar geçerli olacaktır.

1 Nisan – 31 Ekim tarihlerinde 08:30 – 21:00 saatlerinde sarayı ziyaret edebiliyorsunuz. Cuma ve Cumartesi günleri kapanış satı 23.00’dür. Hafta içi son giriş 20.30, hafta sonu ise son giriş 22.30’dur.

1 Kasım – 31 Mart tarihlerinde 08:30 – 19:00 saatleri arasında sarayı ziyaret edebiliyorsunuz. Son ziyaret saati 18.30’dur.

Güvenlik nedeniyle (özel turlar haricinde) sarayın hapishane bölümünün ziyaretleri 18.30’da bitirilmektedir. Fakat “Ahlar Köprüsü”nü ziyaret edebilirsiniz.

Sarayı rahat ve sakin gezmek istiyorsanız sabahın erken saatlerini tercih etmelisiniz. Erken saatte gelemiyorsanız öğle vaktini tercih edebilirsiniz. Bu saatte ziyaretçilerin ve turların çoğu yemek molası verecekleri için daha rahat gezebilirsiniz.

Videolar
Yorumlar
5 yıldız
100%
4 yıldız
0%
3 yıldız
0%
2 yıldız
0%
1 yıldız
0%
1 - 2 kayıttan 2 yorum gösteriliyor.
Yakındaki Yerler
Popüler
Venedik Gondol Turu
Giriş:
€30.00
Venedik 0.27 km
Kanallar Şehri olarak bilinen Venedik, İtalya'nın en çok turist alan bölgelerinden birisidir. 117 irili ufakl […]
Venedik'te Vivaldi Kilisesi'nde 4 Mevsim Konseri
Giriş:
€30.00
Venedik 2.1 km
Vivaldi Kilisesi'nde düzenlenen Dört Mevsim (İng: Four Seasons) Konseri'ne biletinizi önceden alarak, Venedik […]
Venedik Marco Polo Havaalanı Su Taksisi Transferi
Giriş:
€37.00
Venedik 7.91 km
Venedik, oldukça benzersiz bir şehir. Sarayları, kiliseleri ve restoranları, labirent gibi şehri kesen onlarc […]