Buckingham Sarayı

İngiliz Kraliyet ailesinin resmi konutu olan Buckingham Sarayı aynı zamanda dünyanın en çok ziyaret edilen mekânlarındandır. Kraliçe’nin hem konut hem de çalışma ofisi olarak kullandığı bu mekân, kraliyet ailesinin evlilikleri ve skandallarıyla sık sık gündeme geliyor.

İngiliz tarihini yansıtmasıyla, görkemli bahçesiyle ve özellikle askerlerin nöbet değişim merasimiyle görülmesi gereken bir yerdir. Bütün odaları ziyarete açık olmayan sarayı sadece Ağustos ve Eylül aylarında ve de yılın geri kalanında belirlenen özel günlerde ziyaret edebiliyorsunuz. Tatilinizi ve ziyaretinizi bu tarihlere denk getirirseniz sarayı ziyaret etmeyi unutmayın.

Yazımıza sarayın tarihçesi ile başlıyoruz. Sırasıyla sarayın bölümleri, ulaşım, Buckingham Sarayı Bileti ve Turları, ziyaret saatleri konularına değineceğiz. Dilerseniz aşağıdaki tablomuzdan doğrudan Buckingham Sarayı Bilet Türleri bölümüne inerek bilet ve tur değerlendirmelerini okuyabilirsiniz.

Buckingham Sarayı’nın Tarihçesi

Buckingham Sarayı’nın bulunduğu alan 17’inci yüzyıl başlarında ipek böcekçiliği yetiştiriciliği için kullanılan bir dut bahçesiydi. Yani dutluktu 🙂 Bu dönemlerde bu bahçelerde eski bir evin bulunduğu kayıtlarda mevcuttur. 1698 yılında bu bahçeler saraya adını veren Buckingham Dükü John Sheffield’in eline geçmiştir.

Buckingham Sarayı'nın bulunduğu arazi daha öncesinde dutluktu ve Buckingham Evi denilen bir yapı mevcuttu.

Buckingham Sarayı’nın bulunduğu arazi daha öncesinde dutluktu ve Buckingham Evi denilen bir yapı mevcuttu.

1705’de Buckingham Dükü, arazide yer alan evi eski bularak yıktırmış kendine konut olarak Buckingham Evi’ni inşaa ettirmiştir. Bu ev yaklaşık 60 yıl Buckingham düklerinin mülkü olarak kaldıktan sonra, 1762 yılında Kral George III’ün karısı Kraliçe Charlotte ve çocukları için burayı almasıyla resmen kraliyet ikametgahlarından biri haline gelmiştir.

Çocukluğunun Buckingham Evi’nde geçmesinden midir bilinmez, Kral George III’ün oğlu olan Kral IV. George 1820 yılında tahta çıktıktan sonra binanın bir kraliyet sarayına dönüştürülmesi emrini vermiştir. Binanın düzenlemesini ve restorasyonunu mimar John Nash’e yaptırmış. Fakat kralın ömrü sarayda yaşamaya yetmemiştir. Yapımı oldukça maliyetli olan ve maliyeti nedeniyle Nash’in görevinden olmasına neden olan Buckingham Sarayı, 1833-34 yıllarında tamamen bitmiştir. Kral IV. George ‘un halefi olan erkek kardeşi William IV başlarda bu saraya taşınmak için gönülsüz olmuştur ancak eski kraliyet ikametgahı yangınla tahrip olunca buraya taşınma kararı almıştır. Dolayısıyla burada ikamet eden kraliyet ailesinin ilk üyesi sayılabilir.

Buckingham Sarayı, Kraliçe Victoria döneminde daha da genişletilmiş olup Victoria, sarayda hükümdarlığı boyunca sayısız kostüm partileri, konserler ve etkinlikler düzenledi. Bugün Buckingham Sarayı bahçesinde gördüğünüz heykel Kraliçe Victoria’nın heykelidir.

Buckingham Sarayı - Kraliçe Victoria'nın Heykeli

Buckingham Sarayı – Kraliçe Victoria’nın Heykeli

Buckingham Sarayı, George IV, Kraliçe Victoria, Edward VII, William IV ve daha birçok önemli kraliyet mensubu için resmi konut olmuştur. Edward VII ve de William IV, Buckingham Sarayı’nda doğmuştur ve de Kraliçe II. Elizabeth, bu sarayda her iki oğlunu da (Prince Charles ve Prince Andrew) doğurmuştur.

Buckingham Sarayı’nın bazı bölümleri Kraliçe Elizabeth’in turizme katkı sağlama amacıyla 1993 yılından bu yana ziyarete ve turistlere bilet ve tur aracılığıyla açıktır.

Buckingham Sarayı’nın Bölümleri

Kendi posta kodu bulunan Buckingham Sarayı’nda 19 devlet odası, 52 İngiliz kraliyet ve misafir odası, personellerin konakladığı 188 personel odası, 78 banyo, 92 çalışma ofisi, bir sinema, yüzme havuzu, postane, polis karakolu dahil olmak üzere 775 oda bulunmaktadır. Sadece 19 oda, 1993 yılından bu yana oda ziyarete açıktır. Devlet odaları denilen bu odalarda; resmi görüşmeler ve toplantılar yapılıyor. Odalar dışında, sarayın ahırını, bahçesini ve nöbet değişim törenini ziyaret edebiliyorsunuz.

Kraliçe’nin Galerisi

Bu galeri aslında 270.000’den fazla parçası bulunan İngiliz Kraliyet Koleksiyonu’nun bir parçası olup, koleksiyonun diğer bölümleri Londra Kalesi, Windsor Kalesi, Holyroodhouse gibi yerlerde sergilenmektedir. Bu salonda, 400 yıl boyunca kraliçeler tarafından toplanan ve kraliyet koleksiyonuna ait olan, sanat eserleri sergileniyor. Sanat dünyasının ünlülerinden; Da Vinci, Rembrant, Vermeer, Poussin, Claude, Canaletto ve Rubens gibi sanatçıların eserlerini görebilirsiniz.

Buckingham Sarayı Kraliçe'nin Galerisi

Buckingham Sarayı Kraliçe’nin Galerisi

Buckingham Sarayı Kraliçe'nin Galerisi

Buckingham Sarayı Kraliçe’nin Galerisi

Özellikle Da Vinci’nin İtalya’nın Milano kentinde bulunan meşhur “İsa’nın Son Yemeği” eserinin eskizleri burada sergilenmektedir. Ayrıca Da Vinci’nin insan bedenine ilişkin yaptığı anatomik çizimler de burada yer almaktadır. Özellikle aşağıda görseline yer verdiğimiz Da Vinci’nin fetüsü yani anne karnındaki bebeği resmettiği çizim muhteşemdir.

Leonardo da Vinci'nin Anne Karnındaki Fetüse ilişkin çizimi - İngiliz Kraliyet Koleksiyonu - Kraliçenin Galerisi, Buckingham Sarayı.

Leonardo da Vinci’nin Anne Karnındaki Fetüse ilişkin çizimi – İngiliz Kraliyet Koleksiyonu – Kraliçenin Galerisi, Buckingham Sarayı. Kaynak-Source

Heykel bölümünde Chantrey ve Canova gibi sanatçıların Sevres porseleninden yapılmış eserlerini de görebilirsiniz. Buraya giriş seçeneklerini aşağıda yer alan Buckingham Sarayı Turu bölümünde değerlendireceğiz.

Kabul Salonları

Saraya gelen ziyaretçilerin sırayla geçtikleri kabul salonlarıdır. Buckingham Sarayı Bileti alarak giriş sağlayabilirsiniz. Yeşil, Mavi ve Beyaz Kabul Salonları bulunmaktadır. Beyaz salon, kraliyet ailesinin resmi toplantılara geçmeden önce buluştuğu alandır. Mimar John Nash’ın yeniden dizayn ettiği Mavi Salon, sütunlarıyla, işlemeleriyle ve duvardaki sanat eserleriyle görülmeyi hak ediyor. Ayrıca İngiliz ve Fransız mobilya grupları ihtişamlarıyla göz kamaştırıyor. Eğer sarayı yaz mevsiminde ziyaret ederseniz, Kabul salonun açıldığı büyük merdivenleri de görebilirsiniz.

Kabul Salonları'nın Açıldığı Büyük Merdivenler.

Kabul Salonları’nın Açıldığı Büyük Merdivenler.

Taht Odası

John Nash tarafından tasarlanmıştır. Odaya girdiğinizde ilk dikkatinizi çeken süslemeli tavan, 7 görkemli avize ve benzersiz şamdanlar olacaktır. Odada, bugünkü Kraliçe Elizabeth ve Prens Philip’in taç giyme töreninde kullandıkları tahtlar sergileniyor. Bu oda aynı zamanda resmi düğün fotoğrafları için de kullanılmıştır.

Balo Salonu

Sir James Pennethorne tarafından tasarlanan bu salon Victoria tarzı dekore edilmiştir. Bu salonda önemli resmi davetler ve balolar düzenleniyor. Kristal avizeler, mermer heykeller, tablolar ve porselenlerle son derece görkemli bir biçimde döşenmiştir.

Buckingham Sarayı Balo Salonu

Buckingham Sarayı Balo Salonu

Kraliyet Ahırları

Binicilik eviyle birlikte Buckingham Sarayı bahçelerinin güneybatısında bulunuyor. İngilizlerde Kraliyet Ahırı kavramı 1300’lü yıllara dayanmakla birlikte; Buckingham Sarayı’nda 1820 yılında oluşturulmuştur. Kraliçenin Mews’deki antrenörleri ve arabaları çeken atlarından bazılarını görebilirsiniz. Kraliçe Victoria döneminde, Windsor’da tutuldukları, kraliyet ailesinin özel arabalarını çektikleri için ünlü Windsor Grileri’ni de görebilirsiniz. Araçlar içinde en çok ilgi görenler; Avustralya Devlet Antrenörü ile 1762’de George III için inşa edilen Gold State Coach’tur. Ayrıca araç görevlilerinin resmi kıyafetleri de sergileniyor.

Kraliyet ahırlarının ayrıca kendi mağazası bulunmakta olup, hediyelik bir şeyler alabilirsiniz.

Kraliyet Ahırları - Buckingham Sarayı Bilet Türleri

Kraliyet Ahırları – Buckingham Sarayı Bilet Türleri

Kraliyet Ahırları'nda yer alan Altın Kaplama At Arabası - Golden State Coach

Kraliyet Ahırları’nda yer alan Altın Kaplama At Arabası – Golden State Coach

Bahçe

Binanın restorasyonu ve genişletilmesiyle Buckingham Sarayı bahçesi ihtişamından hiçbir şey kaybetmemiştir. Bahçe, Londra’nın ortasında duvarlarla çevrili bir vaha olarak tanımlanıyor. Sarayın bahçeleri 350’den fazla farklı kır çiçeğine, 200’den fazla ağaca, üç dönümlük bir göle ve hatta tenis kortlarına ev sahipliği yapmaktadır. Günün yorgunluğunu atmak istiyorsanız, bahçenin güney cephesinde göl manzarası eşliğinde dinlenebilirsiniz.

Buckingham Sarayı'nın Bahçeleri

Buckingham Sarayı’nın Bahçeleri

Nöbet Değişim Töreni

Buckingham Sarayı’nın ana giriş kapısı önünde nöbet tutan askerlerin sayısı 2 ise kraliçenin o an sarayda olmadığı, muhafız sayısı 4 ise o an sarayda olduğu anlamına gelmektedir.

Bir Kanada ayısı kürkünden yapılan, 8 inç uzunluğunda, bir buçuk kilogram ağırlığındaki şapkaları takan saray muhafızları her gün geleneksel olarak nöbet değişim merasimi yapıyorlar. Nöbet değişim merasimi en çok ilgi gören etkinliktir. Gardiyanlar Müzesi’ni ziyaret ederek, bu şapkadan bir tane takarak resim çektirebilirsiniz. Ayrıca üniforma, madalya ve ayak korumaları sergisini de gezebilirsiniz.

Buckingham Sarayı Nöbet Değişimi'nden bir kare.

Buckingham Sarayı Nöbet Değişimi’nden bir kare.

Muhafızla fotoğraf çektirmek istiyorsanız St. James Sarayı avlusundaki Pall Alışveriş Merkezi önündeki muhafızla çektirebiliyorsunuz.

Buckingham Sarayı Bilet Türleri ve Turlar

Buckingham Sarayı’na bir yılda 15 milyondan fazla turist ve ziyaretçi akın ediyor. Gerek yoğunluk gerekse güvenlik nedeniyle Buckingham Sarayı’nı gezebilmeniz için internetten önceden Buckingham Sarayı Bileti almanız gerekiyor. Buckingham Sarayı Bilet Türleri ise çok çeşitli. Anlatmaya başlayalım:

1-) Buckingham Sarayı Devlet Odaları Bileti (Tıklayınız-1) ya da (Tıklayınız-2): 2023 yılı nisan ayı itibariyle hakkında hakkında 1794 civarında olumlu yorum bulunan ve de fiyatı yaklaşık 34.20 Euro olan bu online bilet türü ile Buckingham Sarayı’nın ziyarete açık olan devlet odalarını gezebiliyorsunuz. Bahçelere de erişim olmakla birlikte kısıtlıdır.

Bilet ile birlikte 9 dilde multimedya rehber de veriliyor. Bu bilet kapsamında ayrıca Kraliçe’nin Galerisi’ni de geziyorsunuz. Yazımızın “bölümler” kısmında da anlattığımız üzere Kraliçe’nin Galerisi’ni mutlaka gezin. Özellikle Leonardo da Vinci’nin çizimleri ve tablolar kaydadeğer.

Dilerseniz sadece Kraliçe’nin Galerisi’ni ziyaret için buraya tıklayarak da bilet alabilirsiniz. (Sadece Kraliçe’nin Galerisi için bilet aldığınızda sarayın diğer bölümlerine giremiyorsunuz.)

Biletinizin çıktısını almanıza gerek yoktur. Yazdırılmış ya da mobil biletler kabul edilmektedir. Mobil bilet uygulaması bilet barkodunu temassız okutarak girmeniz şeklinde gerçekleşmektedir.

2-) Buckingham Sarayı Turu + Nöbet Değişimi Turu (Tıklayınız) : Buckingham Sarayı denilince ilk akla gelen kraliyet muhafızlarının meşhur nöbet değişimidir. Dilerseniz İngiliz bir rehber eşliğinde bu nöbet değişimini izleyebilir ve Buckingham Sarayı’nı turla gezebilirsiniz. Turun süresi yaklaşık 3 saat ve de fiyatı yaklaşık olarak 77 Euro.

Bu turun daha üst ve daha alt seçeneklere sahip olan çeşitleri mevcut.

Bir alt seçeneğinden bahsedecek olursak, sadece nöbet değişimini rehber eşliğinde izleyebiliyorsunuz. Buraya tıklayarak rezervasyonunuzu yaptırabilir, daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Kraliyet nöbet değişim turu yaklaşık 1.5 saat sürüyor ve tur rehberleri sizleri en iyi gözlemlenen yerlere götürüyor. Nöbet değişimi turlarının fiyatı ortalama 17,50 Euro’dur. Bilet almadan nöbet değişimini izlemek isterseniz bu durum bunaltıcı olabilir. Eğer bilet almadıysanız ve bu töreni izlemek istiyorsanız nöbet değişimi saatinden 1.5-2 saat önce sarayın önüne gidip demir parmaklıklara en yakın konumu almaya çalışın.

Bu turun bir üst seçeneği ise yaklaşık 4.5 saat süren ve sonunda İngiliz Çayı ve ikramlarla biten profesyonel turdur. Tur kapsamında sarayın rehberle gezimi, nöbet değişimi turu ve sonunda ingiliz çayı ve ikramlar vardır (tıklayınız.) Bu turların ortalama fiyatı ise yaklaşık 100 Euro’dur.

3-) Buckingham Sarayı Kraliyet Ahırı Bileti (Tıklayınız): Buckingham Sarayı ziyaretinizde, kökeni 1300’lere dayanan meşhur Kraliyet Ahırı’nı ziyaret etmek ister, İngiliz Kraliyet arabalarını görmek isterseniz buranın biletini “ayrı” olarak almak durumundasınız. Bu bilet diğer biletler kapsamında satılmıyor. Kraliyet Ahırı’na havaalanını aratmayan üst düzey güvenlik kontrollerinden sonra girebiliyorsunuz. Bu biletin fiyatı yazımız tarihi itibariyle yaklaşık 17.10 Euro.

Ulaşım

Londra’nın merkezinde bulunan Buckingham Sarayı’na ulaşım için en mantıklı seçenek metrodur. Yoğun trafikten ve stresten uzak şekilde hızlıca gelebiliyorsunuz. Geldiğiniz konuma göre saraya en yakın metro istasyonları; Victoria (10 dakikalık yürüme mesafesindedir), Green Park, Hyde Park Corner ve St James’s Park istasyonlarıdır. 11, 211, C10 ya da C1 No’lu belediye otobüsleriyle de saraya gelebilirsiniz. Bu otobüsler sarayın yolu üzerinde durmaktadırlar.

Buckingham Sarayı Ziyaret Saatleri

Kraliçe Elizabeth’in İskoçya ziyareti olan Temmuz-Ağustos ve Eylül dönemlerinde sarayı ziyaret edebiliyorsunuz. Yalnızca resmi ziyaretlere ev sahipliği yapan ve Devlet Odaları olarak adlandırılan odalar, 22 Temmuz – 1 Ekim tarihleri arasında ziyarete açıktır. Her gün 22:30 – 31 Ağustos tarihleri arasında 9.30 – 19:30 saatleri arasında ve 1 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında 9.30 – 18:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Bu dönemde saray kapılarını 09.30’da açsa da, her istediğiniz odaya giremiyorsunuz. Ziyarete açık odalara ve biletiniz varsa girebiliyorsunuz. Bu dönemde yoğunluk olduğu için biletinizi çok önceden almanız gerekiyor. Muhafızların nöbet değişim saatleri her gün 11.00’dir. Buna göre biletinizi alabilirsiniz. Bahçe bütün yıl açık olduğu için akşam 19.00’a kadar gezebilirsiniz.

Ziyaret Tavsiyelerimiz

  • Buckingham Sarayı oldukça yoğun bir yer, ziyaret için en uygun zaman pazar sabahı erken saatlerdir.
  • Saray yakınlarında yer alan Hyde Park’ı ve Green Park’a da uğramanızı öneririz. Ayrıca Big Ben, Savaş Müzesi ve London Eye da çok yakındadır. Uğrayabilirsiniz. Ayrıca British Museum başta olmak üzere Londra’da yer alan ve devlete ait olan müzelere giriş ücretsizdir. Victoria & Albert Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi gibi müzeler dünya çapında ünlüdür ve ziyareti haketmektedir.
  • Nöbet değişimini fırsatınız varsa izleyin, sıradan bir nöbet değişimi değil, izlemesi gerçekten çok keyifli. Ancak sıcak yaz günlerinde dışarıda ve yoğun kalabalıkta geçirilecek 1.5 saat zor olabiliyor. Yanınızda mutlaka şapka ve su bulundurun.
  • Eğer Buckingham Sarayı’nın Devlet Odaları’nı ziyaret edecekseniz, fotoğraf makinesi ve video kaydediciler içeri alınmamaktadır, getirmemenizi öneririz. Aynı şekilde bebek arabaları ve taşıyıcıları da güvenlik gerekçeleriyle Devlet Odaları’na alınmamaktadır. Dışarıda bırakıp geri alabilirsiniz. Ya da girmeden önce ücretsiz olarak ödünç alıp bırakabilirsiniz. Cep telefonu Kabul ediliyor ama kapatmanız gerekmektedir.
  • Eğer Devlet Odaları’nı ziyaret ettiyseniz turun sonunda Garden Café’de rahatlayabilirsiniz. Sarayın ünlü bahçesi ve gölüne bakan West Terrace’ta yer alan Garden Café, meşhur ingiliz çayı, kahve çeşitleri, meyve suyu seçenekleri ve atıştırmalık olarak kek, sandviç gibi seçenekleri sunmaktadır.
Videolar
Yorumlar
5 yıldız
100%
4 yıldız
0%
3 yıldız
0%
2 yıldız
0%
1 yıldız
0%
1 - 2 kayıttan 2 yorum gösteriliyor.
Yakındaki Yerler
Stonehenge
Giriş:
€23.00
Londra 0.98 km
Dünya’nın on gizemli yapıtından biri olan Stonehenge en çok tanınan ve gizemi merak edilen taş bloklarıdır. İ […]
Westminster Abbey
Giriş:
€28.00
Londra 1.04 km
Londra’da ziyaret edilecekler arasında ilk sıralarda Westminster Abbey yer almaktadır. Aslen bir manastır ola […]
Harry Potter Stüdyo Turu
Giriş:
€102.00
Londra 1.19 km
Londra’ya seyahat ettiğinizde değerli vaktinizi güzel bir biçimde değerlendirmek isterseniz Harry Potter Stüd […]
London Eye
Giriş:
€32.00
Londra 1.56 km
Londra'nın sembollerinden birisi olan London Eye, şehri ziyaret eden her turistin ziyaret etmesi gerektiği no […]
Madame Tussauds London
Giriş:
€33.00
Londra 2.56 km
Ünlülerin balmumu heykellerinin sergilendiği Madame Tussauds London Müzesi Londra’nın en çok ziyaretçi çeken […]
Londra St. Paul Katedrali
Giriş:
€23.00
Londra 3.32 km
Londra’nın ziyaret edilecek yerler arasında ilk sıralarda Londra St. Paul Katedrali alıyor. Bu Anglikan kated […]
Londra Shard Binası
Giriş:
€24.00
Londra 3.85 km
Bu biletler, girişte sizden talep edilecek olan biletlerden 6 Sterlin daha ucuza sunuluyor ve aynı zamanda so […]